Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Deniz Yavuzyılmaz, maden ocaklarındaki iş kazalarında hayatlarını kaybeden maden şehitlerinin yakınlarına tanınan 'kamuda istihdam' hakkının sadece 2003-2014 yılları arasında ölen işçilerin yakınlarına değil tüm maden şehitlerinin yakınlarına verilmesi için TBMM'ye kanun teklifi verdi.

2018 yılının ilk çeyreğinde TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen torba kanun tasarısının 73'üncü maddesiyle "10 Haziran 2003 tarihi ile 13 Mayıs 2014 tarihi arasında kömür ve linyit madenlerinin yer altı işlerinde meydana gelen iş kazası sonucunda ölen sigortalının eş ve çocuklarından birisi, eşi ve çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam bir kişinin kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilebilmelerine" imkan sağlandı. Kömür madenleriyle bilinen Zonguldak'ta yasaya getirilen tarih sınırlandırılması, yasadan yararlanamayan maden şehidi yakınları tarafından tepkiyle karşılanmış, uygulamanın değiştirilmesi ile ilgili davalar açılmıştı.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, TBMM Başkanlığı'na bu adaletsizliğin düzeltilmesi ve maden şehitleri arasında ayrım olarak kabul edilebilecek, yasadaki tarih sınırlandırılmasının kaldırılması için 'Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına ilişkin' kanun teklifi verdi.

CHP'li Milletvekili daha önce TTK'nın planlamasının ve bütçesinin denetlendiği KİT Komisyonu'nda ve TBMM Genel Kurulu'nda konuyu gündeme getirmiş, "2003 Öncesi maden kazalarında yitirdiğimiz canlar şehit midir değil midir? Şehit değil diyen varsa çıksın kürsüden söylesin! Arkada, kuliste herkes sorduğumuzda bu sorunu çözelim diyor, iş sorunu çözmeye gelince hükümet bir adım atmıyor." Demişti.

Milletvekili Yavuzyılmaz, verdiği kanun teklifi ile birlikte sosyal devlet ve eşitlik ilkeleriyle bağdaşmayan ve maden şehidi yakınlarını arasında yapılan ayrımın ortadan kaldırılacağını söyledi. Mevcut yasanın Zonguldak'ta ki maden şehidi yakınları arasında ciddi eşitsizlik yarattığına dikkat çeken Yavuzyılmaz, kanun teklifinin gerekçesinde şu ifadeleri kullandı:

"İlgili madde, maden şehitlerimiz arasında ayrımcılığa neden olarak, bu tarih aralığında şehit olmayan maden işçilerimizin yakınlarının hakkını açıkça ihlal etmektedir. Ülkemizde siyaset üstü bir şekilde ele alınan 'maden şehitlerimizin haklarının korunması konusu' farklı siyasi partilerdeki tüm milletvekillerinin ortak hassasiyetidir. Kamuda istihdam edilmeyen maden şehidi ailelerinin itibarının teslimi anlamına da gelecek olan bu düzenlemeye hiç şüphesiz gazi meclisimizde temsil edilen tüm siyasi partilerin mensupları destek vererek bu haksızlığın giderilmesi noktasında ortak tavır sergileyecektir."

Editör: Pusula Gazetesi