TÜRKİYE'de ve Dünya'da artan siber tehditlerin de etkisiyle kaçınılmaz bir hal alan Siber Güvenlik alanında yerli ve milli bir proje geliştirildi. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi bünyesinde bulunan Teknopark'ta geliştirilecek olan proje ile Türkiye'nin tamamen yerli ve milli Siber Güvenlik Sistemi'nin oluşturulması hedefleniyor. Tanıtımı ve açılışı gerçekleştirilen proje ile ilgili açıklamalarda bulunan Zonguldak Teknopark Genel Müdürü Doç. Dr. Umut Güneş Sefercik, geliştirilecek olan proje ile hem dünyada bir ilkin başarılacağı hem de kullanıcılara tek seferlik ödeme ile ömür boyu siber güvenlik hizmeti sunmayı amaçladığını söyledi. Sefercik, "Bugün bizim için çok önemli günlerden biri. Teknoloji hamlemiz içinde bir firmamız daha hayatına başlıyor. Teknopark çatısı altında ve bir güzel vizyonla ortaya çıkmış durumdalar. Milli güvenlik, siber güvenlik alanında çok değerli hizmet yapacak tamamen yazılım ve cihaz olarak teknolojisini kendi üretecek milli teknoloji üretecek bir firma açılışı yapıldı. Teknoparkların kuruluş amacı tamamen Türkiye'ye, ülkemize hizmet etmek. Ülkemizi milli ve teknoloji inovatif ürün üreterek dış ülkelere olan bağlılığını en düşük noktaya taşıyarak çok çok ileri hedeflere ulaştırabilmek. Zonguldak ilimizde düşünün ki bizim 1 yıl içinde 9 Adet şunda Arge inavasyon üreten firmamız var. Bunların 6 adeti tamamen yerli makine üretimi yapıyor" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'DE VE DÜNYADA YAPAN BİR FİRMA ŞU ANA KADAR YOK"

Biz siber güvenlik alanında bir portatif yaptık ve bunu daha da geliştireceğiz. Küçük ve orta işletmeli kullanıcılar buradan kolaylıkla siber güvenlik hizmeti sağlayabilecekler. Siber güvenlik sistemlerinde genellikle yıllık abone hizmeti ödeyerek hizmet alıyorsunuz. Bizim tamamen yerli ve milli olarak geliştireceğimiz bu sistem ile kullanıcılar bir kez ödeme yapacak ve ömür boyu kullanabilecekler. Hiçbir siber güvenlik yazılımı ARM Cortex dediğimiz yazılım üzerinde çalışmıyor. Çünkü yüksek kapasiteli işletim sistemleri kullanmak zorundalar. Biz bu sistemi ARM Cortex dediğimiz sisteme yerleştirmeyi başardık. Bunu Türkiye'de ve dünyada yapan bir firma şu ana kadar yok. Ayrıca sistem dokunmatik ekran üzerinden kontrol edilebilecek. Bu da daha dar alanda daha kullanışlı bir sistemi bize sunacak. Geliştirme çalışmalarımız devam ediyor ve bunu başaracağımıza inanıyorum" dedi.

"ALTTAN ALTTAN CİDDİ İŞLER YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Proje hakkında bilgi alan Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, sistemin hayata geçmesi halinde Türkiye için önemli bir adımın atılmış olacağına dikkat çekerek, "Zonguldak'ın başına son zamanlarda gelmiş en iyi şey Teknopark'ın burada olmasıdır. Hocam da söyledi, Zonguldak'ta pek de farkına varmadığımız bir potansiyel var, bir altyapı var 100 yıllık bir geçmiş, mevcut birikimler var. Önleri bir şekilde tıkanmış sorunlar var onlarla hızla yoluna devam edecek aktörler oluşumlar birikimler var belki siz bunları göremeyebilirsiniz ama biz dışarıdan geldiğimiz için bunları görebiliyoruz ve onları hızla organize edip bir yola girmek istiyoruz. Bu çerçevede alttan alttan ciddi işler yapmaya çalışıyoruz. Bu konu da Üniversite, TTK, Kamu ve Özel Sektör hep beraberiz ve gerçekten özel katkılar alıyoruz. Ciddi altyapılar oluşturma yolunda işaretler var. Güzel bir proje ortaya çıkacak diye ümit ediyoruz. Çalışmalar devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Editör: Pusula Gazetesi