Bu fotorafın şimdi ki Bartın Liman olduğu yazılı.
Bartın bir çok haritada sanki Limanın hemen yanında yer alan bir şehir gibi gösterilsede aslında yaklaşık 10 Km daha içerdedir.Eski yerleşim yeri olan ve Parthenia şehri olarak kurulan yerleşim yeri, yine bizim Bartin Çayı olarak bildiğimiz Parthenius`un hemen kenarında kurulmuş.
Bu bölgede ayni Antik dönemlerde kurulan Heraklia (Ereğli) Tion (Filyos),Amatris (Amasra) gibi şehirlerden farklı bir şekilde sahil kenarında değil daha iç kesimde kurulmuş.
Burada sizlere başka bir Antik Ismin varlığından söz etmek istiyorum.
Bartın`ın iki Antik ismi çok bilinir.

Bartın: Parthenia
Bartın Çayı: Parthenius
Fakat pek bilinmeyen anma Antik haritalarda gözüken başka bir isim daha var.
Poseidon...
Bu isim Bartın Limanı olarak gösteriliyor.

Antik cağda Bartın Limanı eski bir yerleşim yeri olarak bazı kitaplarda geçiyor.Okuduğum bir antik bilgi kitabında Bartın Liman`ında bir gözetleme kulesinin yakın zamana kadar varlığı olduğu yazar.

Bartın Limanı`nin bulunduğu yerde Poseidon ismi ; benim bir süre sonra yayınlayacağım (başka bir araştırma konusu bitiminde) haritada da mevcut.
Yanlız eski antik uygarlıklarin en önemli geçim kaynağının balıkcılık olduğu düşünülürse ;Bartın`nın (Parthenia) neden daha içerde kurulduğu akla gelebilir. Bunun açıklamasının herhalde Karadeniz Suları`nin ilk zamanlarda daha içeriye doğru olduğu ve bunun da Bartin Cayi`nin daha genis bir alan ile gemilerin rahatlikla Bart'na kadar girmesinin olanak sağladığını düşündürüyor.Zaten günümüzde de bu bölgeye ait tekleler halen Bartın Çayı üzerinde rahatlıkla haraket edebiliyor.

Bartın Çayı Türkiye`nin diğer nehirlerinden farklı olarak nehir taşımacalığın yapıldığı bir ırmak olduğu bir nehirdir.

Editör: Pusula Gazetesi