Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Zonguldak ziyaretinde çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Bakan Murat Kurum, "Alın terinin en yoğun şekilde verildiği, deniziyle mavisiyle ön plana çıkmış, Karaelmas'ın başkenti, alın terinin başkenti Zonguldak'ımızdayız" diyerek başladığı konuşmasında, Zonguldak'ın şehirleşme konusunda geride kaldığını itiraf etti.
Kurum düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi:
"Zonguldak Cumhuriyet dönemimizin en önemli şehirlerinden biri. Maalesef şehirleşme konusunda geride kalmış bir ilimiz. Şehirleşme açısından baktığımızda Türkiye ortalamasının altında kalmış bir şehrimiz. Bundan sonra yapacağımız işler çok anlam ifade ediyor. Bizde Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi'ne göre Valimiz, belediye başkanımız ve milletvekillerimiz ile birlikte bu süreci enine boyuna değerlendirdik. Burada yapabileceğimizi işleri istişare ettik ve belli kararlar aldık.
TTK Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan, yaklaşık olarak 133 bin metrekare arazi var. Lavuar Alanı diye tabir edilen alan hemen limanın arkasında. 63 bin metrekare çok önemli bir alan. Enerji Bakanı Fatih Dönmez, bu konuda çok özverili bir şekilde bize destek oldular. Bu alanı Milli Emlak Genel Müdürlüğü bünyesinde Zonguldak'ımıza kazandırıyoruz. Limanın arkada tarafından bulunan protokol cami diye tabir edilen alanda yeni bir kent merkezi tasarlayacağız. Valilik, liman, Acılık Sanayi Sitesi, Soğuksu Pazaryeri'ni de içine alan 'master plan' çerçevesinde bu inşaatları yapacağız. Zonguldak için kangren olmuş bu sorunu önümüzdeki 5 yıl içerisinde belediyemiz ile birlikte çözeceğiz.
Master Plana göre Fevkani Köprüsü'nün durumu da netleşecek.
Bir diğer iş ise 6 bin kişilik Selahattin Cami işidir. Bu camiyi de hayırseverler ve dernekler ile birlikte Zonguldak'ımıza kazandıracağız.
Balkayası olarak bilinen çöp toplama alanının, bakanlığımız ve Toplu Konut Dairesi bünyesinde Millet Bahçesi olarak gerçekleştirilecek. Denizin hemen yanındaki alanı vatandaşlarımıza kazandıracağız.
Havzai Fahmiye, zonguldak'ta yaklaşık bin vatandaşımızın mülkiyet sorununu çözdük. 2B mülkiyet sorununu da halletik.
Tüm ilçelerimize vatandaşlarımıza daha hizmet götürebilmesi için araç desteği, teknik, altyapı ve mali destekleri tamamladık. Bu hizmetlerin devam edeceğini göreceğiz. Zonguldak'ımıza araç desteği konusunda 5 milyon TL yardım yaptık.
Arıtma Tesisi konusunda da valiliğimize maddi destek sağlayacağız.
Kilimli'de Asbetli boruların değişimini sağlayacağız.
Biz Zonguldak halkına hizmet götürmek için, Cumhurbaşkanımızın açıkladığı 11 maddelik manifesto çerçevesinde alt yapıyı iyileştirmek, vatandaşımızın yaşam kalitesini yükseltmek için çalışacağız. Zonguldak'ın marka şehir olması için bütün adımları atacağız.
Alemdar gemisi, Zonguldak'ın kıyısında demir atmış bir şekilde.
Ülkemiz ve vatanımız için bütün şehitleri anıyorum.
Hava kalitesini biz izliyoruz. İzleme istasyonlarını da her geçen gün arttırıyoruz. Zonguldak'ımız da bu illerin içerisinde. Hem ÇED toplantılarında ilgili görüşleri alıyorlar. Aynı süreci biz gözden geçiririz. ÇED görüşlerinde detaylı görüş alınmaktadır. Alınacaktır.
Hava kalitesini biz izliyoruz. İzleme istasyonlarını da her geçen gün arttırıyoruz. Zonguldak'ımız da bu illerin içerisinde. Hem ÇED toplantılarında ilgili görüşleri alıyorlar. Aynı süreci biz gözden geçiririz. ÇED görüşlerinde detaylı görüş alınmaktadır. Alınacaktır."

Editör: Pusula Gazetesi