Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV) 13. Olağan Genel Kurulu Maden Mühendisleri Odası'nda devam ediyor...

ZOKEV Tarihi ve Kuruluşu...

80'den fazla Zonguldak'lı aydın zaman zaman değişik etkinliklerde bir araya geldiklerinde düşünce olarak yapılanmaya karar verdi. Zonguldak emek sınıfının haklarından yola çıkarak tarih, sanat, kültür ve eğitim alanında yeni projelerin tanıtılması, yaşatılması ve korunması konusunda fikir birliği yapılarak halkla buluşturulması konusunda çalışmalar yapılmaya başlandı. 120 kişinin katılımıyla Haziran 1994 tarihinde toplanıldı. "Nasıl bir örgütlenme?" sorusuna yanıt aranılan toplantıda, "Vakıf" önerisi kabul gördü. Çalışmaların sürekliliği ve sonuçlandırılması için 15 kişilik geçici bir komite oluşturuldu.

Geçici komite, Şubat 1995'te çalışmaları sonuçlandırarak yetkili makamlara başvurdu. Bu süre içinde Vakfın kuruluş bildirgesi, adı, tüzüğü, genel amaçları, en geniş katılımla ve demokratik tartışmalarla belirlendi. Anket ve paneller düzenlendi. Zaman zaman tüm kurucu üyelerin görüşlerine başvuruldu. Vakıf, 19 Mart 1995 tarihinde Resmi Gazetede tescil edildi ve 15 Nisan 1995 günü çoğunluğun katılımıyla ilk genel kurul yapıldı.

ZOKEV kuruluş süreci, tabandan gelen, adım adım gelişen farklı anlayış ve eğilimdeki insanların, tutarlı ve gerçekçi amaçlar doğrultusunda, demokratik, çoğulcu bir anlayışla bir arada olabileceklerini, iş üretebileceklerini gösteren yeni türden bir sivil toplum örgütünün doğuş sürecidir.

ZOKEV, ülkemizin bugünkü koşullarında demokrasi için mücadelenin, yalnızca politik değil; kültürel, sanatsal, bilimsel, eğitsel, toplumsal ve ekonomik boyutlarıyla ele alınması zorunluluğunun bir ifadesidir.

Bugün Mehmet Zafer Kalafat'ın başkanlığını yaptığı vakfın 1995 yılındaki ilk kurucuları;
Kaya Yabansu
Zeki Çolakoğlu
Enver Karaçam
Asım Kara
Nevzat Ünlü
Avni Özerkan
Mehmet Çebi
Sevinç Karakuş
Aziz Demir
Jale Yabansu
Runerm Erenler
Fevzi Engin
Aydın Kasapoğlu
Zeki Arslan
Hasan Kahraman
Emine Ercan
Orhan Köroğlu
Çetin Alpdündar
Ahmet Öztürk
Selim Öztürk
Ali Hızır Ar
Vedat Didari
Ayşe Ocakçı

Editör: Pusula Gazetesi