ZONGULDAK’ın Ereğli ilçesine bağlı Tepeören Köyü'nde, 15 yıl öncesine kadar Akdeniz Foku görüldüğü iddia edilen, geniş orman ve deniz kıyı alanları, flora ve fauna çeşitliliği, tarihi devirlerdeki yaşantılar ile mağaralara sahip Danaağzı Mevkii'nde bulunan 57 hektarlık alan, 190’ıncı Tabiat Parkı olarak ilan edildi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Zonguldak Orman ve Su İşleri Müdürlüğü’nün isteği doğrultusunda, geçen yıl Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na yazı gönderdi. Yazıda, bitki örtüsü ve yaban hayatı özelliğine sahip, manzara bütünlüğü içinde halkın dinlenmesine uygun tabiat parçalarının tahrip edilmemesi ve kendine özgü kaynak değerlerini yitirmemesi için koruma altına alınması amacıyla Danaağzı mevkiindeki alanı tabiat parkı oluşturulması istendi.

SAKLI CENNET GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK

Orman Genel Müdürlüğü ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce kurulan komisyon tarafından yapılan incelemede Danaağzı Mevkii'nin tabiat parkı olabileceği uygun görüldü. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun onayıyla bu alan geçen Mayıs ayında Danaağzı Tabiat Parkı olarak ilan edildi. Böylece Danaağzı mevkii; Çayköy mevkii’deki Milli Egemenlik Tabiat Parkı, Göldağı Mevkii'ndeki Göldağı Tabiat Parkı ve İncivez Çamlığı Tabiat Parkı ardından kentin dördüncü, Türkiye’nin ise 190’ıncı tabiat parkı oldu. Geniş orman alanları, deniz kıyı alanları, flora ve fauna çeşitliliği, tarihi devirlerdeki yaşantılar ve olaylara mekan olan mağara ve değirmen kalıntılarıyla adeta saklı bir cennet olan Danaağzı Tabiat Parkı, turizme kazandırılacak.

15 YIL ÖNCESİNE KADAR FOK YAŞIYORDU

Zonguldak Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Sezgin Örmeci, Danaağzı Tabiat Parkı’nın denizin kıyısında, ağaçları kesilmemiş, yol gelmeyen bir koy ve bakir yer olması itibari ile çok önemli bir alan olduğunu söyledi. Örmeci, bu koy da 10-15 yıl öncesine kadar Akdeniz Foku’nun yaşadığına dair bilgiler edindiklerini ifade etti. Örmeci, şöyle dedi:

"Ayrıca kayalıkların arasında bir deniz mağarası bulunuyor. Yamaçta keşfedilmeyi bekleyen bir mağara daha var. Öncelikli hedefimiz özellikle bakir alanın korunması, bu doğallığı korumak. Bu doğallığı olmayan bir sürü koy var. Biz istiyoruz ki burası doğal haliyle kalsın, doğal haliyle değerlendirilsin turizme kazandırılsın. Cazibe halinde olması için de Yap-İşlet-Devret modeliyle de yapılabilecek bir alan."

Öte yandan, Danaağzı Tabiat Parkı’nda fok yaşayıp- yaşamadığını tespit etmek amacıyla fotokapan sistemiyle çalışma yapılacak.



DANAAĞZI TABİAT PARKI

Zonguldak ili Kdz. Ereğli ilçesi Tepeören köyü sınırları dâhilinde yer almaktadır. 09.04.2014 tarihinde ilan edilmiştir. Alanı 57 hektardır. T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı (Doğa Koruma ve Milli Parklar) X. Bölge Müdürlüğü Zonguldak Şube Müdürlüğü sorumluluk alanında bulunan Danaağzı Tabiat Parkı, Zonguldak İli, Karadeniz Ereğli İlçesi, Tepeören Köyüne 21 km uzaklıkta olup, güneyinde Karadeniz Ereğli İlçesi ve Doğusunda ise Merkez ilçesi Kozlu Beldesi bulunmaktadır. Danaağzı Tabiat Parkı 56 hektar büyüklüğe sahiptir

Danaağzı Tabiat Parkı kırsaldan kente göçün hızlandığı ve nüfusun giderek yoğunlaştığı Zonguldak İli ve çevresinde, kent insanının ruhsal, bedensel ve kültürel ihtiyaçlarını karşılayacak ayrıca geceleme üniteleri ile hizmet verecek orman ve kıyı ekosistemi ile bir bütünlük arz eden bir alandır. Alan coğrafi konumu, topoğrafik yapısı, orman dokusu, şehir gürültüsü ve kirliliğinden uzak temiz ve mistik havası ile özellikle günübirlik ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekmektedir.

Danaağzı Tabiat Parkının kaynak değerleri; geniş orman alanları, deniz kıyı alanları, flora ve fauna çeşitliliği, tarihi devirlerdeki yaşantılar ve olaylara mekan olan mağara ve değirmen kalıntılarıdır. Sahada bulunan mağarada korsanların yaşadığına ilişkin hikayeler anlatılır. Alan görsel ve fiziksel peyzaj değerleri, yamaçları, manzara güzellikleri, ekoturizm ve rekreasyonel potansiyeline olup bu kaynak değerlerinin geleceğe sağlıklı biçimde taşınabilmesi maksadıyla; tabiat parkı olarak belirlenmiştir. Tabiat parkında rekreasyon veya günübirlik amaçlı tahmini ziyaretçi potansiyeli 5.000 olarak planlanmaktadır.

Zonguldak ve çevre il/ilçelerinin yoğun ve stresli yaşam ortamından uzaklaşmak isteyen insanların günübirlik dinlenme, eğlence, sağlık ve spor ihtiyaçlarını karşılayan ve bölgede turistik hareketlere olanak sağlayacak Danaağzı Tabiat Parkı Zonguldak İli ve Karadeniz Ereğli İlçesinin fiziksel yapısına, ekolojisine ve peyzajına estetik ve işlevsel önemde değerler katarak yeşil dokuyu güçlendiren ve orman ile suyun bütünlük sağladığı bir alan durumundadır.

Coğrafi Konum

Danaağzı Tabiat Parkı, Zonguldak İli, Karadeniz Ereğli İlçesinde yer almakta olup, Tepeören Köyüne 21 km uzaklıktadır. Güneyinde Karadeniz Ereğli İlçesi ve Doğusunda ise Merkez ilçesi Kozlu Beldesi bulunmaktadır. (Enlem:41.381 derece Boylam: 31.635 derece Rakım:240metre)

Mevcut Arazi Kullanımı

Tabiat parkının büyük bir bölümü ormanlık alandır. Ancak Tabiat parkının içinde yol ağı olmaması ve arazinin engebeli olması sebebiyle orman üretiminin yapılmadığı bakir bir alandır. Tabiat parkının içerisinde herhangi bir tarım arazisi vb. yoktur. Tabiat parkının dışında ormancılık ve hayvancılık yapılmaktadır. Tabiat parkına en yakın yerleşim yeri Tepeören Köyü olup burada yaşayanlar Türkiye Taşkömürü Kurumu ile Erdemir fabrikasından emeklilerdir.

Editör: Pusula Gazetesi