Zonguldak Diyabet ve Kronik Hastalar Derneği'nin konuğu olarak Zonguldak Özel Level Hospital'in Diyetisyeni Ayşe Ordu "Diyabette Sağlıklı Beslenme" konulu eğitim verdi. Zonguldak Belediyesi Nikah Salonu'nda gerçekleşen eğitime halkın ilgisi yoğundu.

Zonguldak Diyabet ve Kronik Hastalar Derneği 2'nci Başkanı Orhan Kaya, açılış konuşmasını yaptıktan sonra, Zonguldak Özel Level Hospital Halkla İlişkiler Müdürü Arzu Yetimoğlu, hastane hakkında bilgi verirken, bu organizasyonu düzenleyen ve cenazesi nedeniyle katılamayan Zonguldak Diyabet ve Kronik Hastalar Derneği Başkanı Çetin Terzioğlu'na başsağlığı dileğinde bulundu.

Diyetisyen Ayşe Ordu, yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Diyabet toplumda geniş popülasyonları ilgilendiren düzenli tedavi edilmezse, ciddi organ kayıpları ve erken mortaliteye neden olabilen kronik bir hastalıktır. Sağlıksız beslenenler (karbonhidrat ve doymuş yağlardan zengin, posadan düşük beslenme), aile öyküsü olanlar (birinci derece akrabalarda), kardiyovasküler hastalık öyküsü ve fazla kilo gibi preklinik belirtileri olanlar ve aşırı susama, sık sık idrara çıkma, iyileşmeyen yaralar, halsizlik gibi belirtileri olanlar düzenli olarak kan testlerini yaptırmalıdır. Diyabet; ilaç veya insülin tedavisi, eğitim, beslenme tedavisi ve egzersiz ile kontrol altına alınabilir. Diyabetin kontrolünde temel yapı taşlarından biri beslenme tedavisidir. Amacı yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmak, ileri dönemlerde ortaya çıkabilecek komplikasyonları önlemektir. Diyet, diyetisyen tarafından kişiye özel yazılmakla birlikte öğünlerde besin çeşitliliği sağlanarak, posadan zengin beslenerek, öğün saatleri ve içerikleri düzenlenerek, doymuş yağlardan uzak durarak, besin etiketi okuyarak ve ideal kilo korunarak beslenme tedavisi amacına ulaşılmış olunur."

Diyetisyen Ordu, eğitimin sonunda merak edilen sorular cevaplandırdı.

Editör: Pusula Gazetesi