Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, özel uçakla Ankara´dan Zonguldak´ın Çaycuma ilçesinin Saltukova beldesindeki Zonguldak Havalimanı´na geldi. Gül´ü burada; Vali Ali Kaban, Zonguldak 3´üncü Jandarma Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Nejdet Köse, AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Köksal Toptan, Ercan Candan, Özcan Ulupınar ve CHP Zonguldak Milletvekilleri Mehmet Haberal ile Ali İhsan Köktürk, Çaycuma Kaymakamı Hasan Yaman, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal, Gökçebey Belediye Başkanı Vedat Öztürk, Saltukova Belediye Başkanı Zerrin Güneş karşıladı. Askeri tören mangasını selamlayan Gül, havalimanından ayrılırken, çıkışta bekleyen vatandaşları makam aracından el sallayarak selamladı. Gül, Zonguldak´a gelirken, Karaman beldesinde toplanan kalabalığı da aracından selamladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ilk olarak Valilik binası önünde vatandaşlarla bir araya geldi. Tören mangasını selamlayan Cumhurbaşkanı Gül, vatandaşların yanına giderek selamlaştı. Gül’e; Vali Ali Kaban, Zonguldak 3´üncü Jandarma Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Nejdet Köse, AK Parti Zonguldak Milletvekilleri Köksal Toptan, Ercan Candan, Özcan Ulupınar, AK Parti Zonguldak Eski Milletvekili Polat Türkmen, CHP Zonguldak Milletvekilleri Prof. Dr. Mehmet Haberal ve Ali İhsan Köktürk, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir eşlik etti.

Zonguldak’ın emeğin başkenti olduğunu vurgulayan Gül, “Emeğin, alın terinin ne olduğunu en iyi siz bilirsiniz. Sadece toprağın üstünde değil, toprağın altında da terlemenin ne olduğunu en iyi siz bilirsiniz. Buranın hem toprağının üstü cennet gibi yemyeşil, hem de yerin altı zenginliklerle dolu. Memleketimizin en kıymetli illerinden birisidir” dedi.

Filyos Vadi Projesi’nin Zonguldak için önemine de değinen Cumhurbaşkanı Gül, “Filyos, yıllardır hep rüyasını gördüğümüz, ama gerçekleştiremediğimiz bir projedir. İnşallah o da gayet kararlı bir şekilde gerçekleşecek. Zonguldak´ın kaderine de çok büyük bir etkisi olacaktır” diye konuştu.

Gül, konuşmasında şunları söyledi:

“ZONGULDAK, MEMLEKETİMİZİN EN KIYMETLİ İLLERİNDENDİR”

“Memleketimizin en şirin kentlerinden, Zonguldak’ı ziyaret ediyor olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. ‘Zonguldak’ denilince akla; alın teri gelir, emek gelir ve emeğin başkenti gelir. Emek bayramını Türkiye’nin dört bir kesiminde kutladık, ama emeğin, alın terinin ne olduğunu en iyi siz bilirsiniz. Sadece toprağın üstünde değil, toprağın altında da terlemenin ne olduğunu en iyi siz bilirsiniz. Buranın hem toprağının üstü cennet gibi yemyeşil, hem de yerin altı zenginliklerle dolu. Memleketimizin en kıymetli illerinden birisidir. Bütün Türkiye’nin kıymetini nasıl bilmemiz gerekirse, hepimizin illerimizin de kıymetini bilmesi gerekir. Hepimiz kardeşlik, dayanışma içerisinde illerimizi, ilçelerimizi, köylerimizi zenginleştirmek, güzelleştirmek için çalışmalıyız. Enerjimizi birbirimizle uğraşarak değil, memleketimizin geleceği için kullanmalıyız. Yapılacak çok şeyler var. Yapılan çok şeyler var. Daha önce Zonguldak’a gelip-gittiğimde hep bilirim ve bugün muhakkak ki çok daha ilerilere gittiğini, ihtiyaçların giderildiğini biliyoruz. Çok büyük projelerin gündemde olduğunu, bir kısmının yapıldığını, bir kısmının ihalelerinin yapıldığını sizlerde biliyorsunuz.”

“ZONGULDAK’I ZİYARET ETMEKTEN BÜYÜK MUTLULUK DUYUYORUM”

Gül, vatandaşlarla gerçekleştirilen kısa görüşmenin ardından Valilik makamını da ziyaret etti.

Vali Ali Kaban, ziyaretten durduğu memnuniyeti dile getirerek, “Emeğin başkenti, fedakar ve cefakâr insanların vilayeti Zonguldak’ımıza hoş geldiniz, şeref verdiniz. Sizi burada ağırlamaktan şahsım adına bütün hemşehrilerim adına büyük mutluluk duyuyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise, hem Zonguldak ile ilgili açıklamalarda bulundu, hem de basının sorularını yanıtladı. Zonguldak’a zaman zaman geldiğini, fakat siyasete başladığında ilk ziyaret ettiği illerden biri olması sebebiyle gönlünde ayrı bir yere sahip olduğunu ifade eden Gül, “Cumhurbaşkanı olarak, Zonguldak’ı ziyaret etmekten büyük bir mutluluk duyuyorum. Daha önce çeşitli vesilelerle Zonguldak’a hep geldim, ama Cumhurbaşkanı olarak ilk defa ziyaret ediyorum. Zonguldak alfabetik sırada sonda geliyor, ama bilinçli bir şekilde değil, ziyaret etmediğim iller arasında sonlara kalmış oldu, ama Zonguldak daima benim gönlümde ayrı bir yeri vardır. Şöyle; siyasete girdiğimde ilk geldiğim illerden birisidir. Türkiye’nin yeşilliğini, güzelliğini ilk gördüğüm illerden birisidir. Orta Anadolu´da büyüyen bir kişi olarak bu yeşilliklere daima hasret olmuşuzdur. Bizim oralarda iki tane ağaç görseniz ´Çok yeşilmiş´ dersiniz. Buralar ise cennet gibi yerler. Zonguldak ülkemizde ayrı bir yere sahip. Özellikle yerin altındaki zenginlikleriyle” dedi.

“ZONGULDAK ÇOK ÖNEMLİ SİYASETÇİLER, DEVLET ADAMLARI, İLİM ADAMLARI ÇIKARTMIŞTIR”

“Kömür ve demir-çelik” dendiğinde akla Zonguldak’ın geldiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, “Zonguldak; devletimize, milletimize çok önemli siyasetçiler, devlet adamları yetiştirmiştir. Başta rahmetli Sayın Başbakan Bülent Ecevit olmak üzere, değerli Meclis Başkanımız Köksal Toptan, değerli Milletvekillerimiz ve birçok yine ilim adamları yetiştirmiştir. Bu şehrimizin böyle bir özelliği vardır. Tüm bunların ötesinde emeğin başkenti olması sebebiyle daha ayrı bir simgedir. Maden işçilerinin yerin altında alın terini akıtarak, en temiz şekilde helalinden paralarını kazandıkları yerde yine burasıdır. Tabi ki bütün illerimizin ihtiyaçları vardır. Geçen yıllar içerisinde ihtiyaçlar giderilmektedir. Yapılacak büyük işler vardır” diye konuştu.

“FİLYOS’UN HEP RÜYASINI GÖRDÜK, AMA İNŞALLAH GERÇEKLEŞECEK”

Zonguldak’ın en önemli projesi olan Filyos Vadi Projesi’yle ilgili de açıklamada bulunan Gül, şunları söyledi:

“Filyos Projesi, aslında tarihi bir projedir. Yıllardır hep rüyasını gördüğümüz, ama gerçekleştiremediğimiz bir projedir. İnşallah o da gayet kararlı bir şekilde gerçekleşecek. İşte o zaman bütün buraların çehresinde çok büyük bir etkisi olacaktır. Zonguldak´ın kaderine de çok büyük bir etkisi olacaktır. Üniversitesiyle ve diğer alanlardaki üstünlüğüyle Zonguldak’ımızın memleketimizde ayrı bir yeri vardır.”

“BAŞBAKAN´IN İSTİŞARE YAPMA İHTİYACI VAR”

Valilik ziyaretinde basının sorularını da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili olarak, “Sayın Başbakan´la hangimizin aday olacağıyla ilgili ikimiz arasında bir karar vereceğimizi söyledik. Ama Sayın Başbakan´ın daha istişare yapma ihtiyacı var, çünkü bazı istişareler yapılıyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, “Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin tablo netleşti mi?” sorusunu ise, “Takvim işlemeye başladı. Neticede adaylar olacaktır. Millet karar verecek, halk karar verecek. İlk defa halk tarafından seçilecek Cumhurbaşkanı. Sayın Başbakan ve ben söz konusu olduğunda, başka adaylar şüphesiz söz konusu olacak. Biz, hangimizin aday olacağıyla ilgili ikimiz arasında bir karar vereceğimizi söyledik. Ama Sayın Başbakan´ın daha istişare yapma ihtiyacı var, çünkü bazı istişareler yapılıyor, siz de görüyorsunuz. Bunun ötesinde bu konuyla ilgili fazla da bir şey söylemek istemem. Seçimlerin kuralları belli… Demokrasinin temel bütün unsurları memleketimizde geçerli… Takvim işleyecek. Neticede adaylar çıkacak. Halk kimi istiyorsa ona karar verecektir. Türkiye´de herhangi bir siyasi risk, bir gerilim veyahut da beklenmeyen bir olay beklememek gerekir. Sadece sabırla bu süreçlerin bitmesini takip etmek gerekir” diye yanıt verdi.

“BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ DEMOKRASİNİN TEMEL GÖSTERGESİDİR”

Basın özgürlüğünde Türkiye´nin “özgür olmayan ülkeler” sınıfına düştüğüne ilişkin raporun hatırlatılması üzerine de Gül, basın özgürlüğünün önemli olduğunu vurgulayarak, "Demokrasinin temel göstergelerinden birisidir. Bu yönde yapılan eleştirileri muhakkak dikkate almak gerekir ve bunları gidermek için gayret göstermek gerekir. Bunu her zaman söyledim. İnsanlar düşüncelerini rahatlıkla belli bir üslup çerçevesi içinde ifade edeceklerdir. Bunu bir alanı da basın vasıtasıyla yapmaktır” dedi.

Gül, savunma reformuyla ilgili olarak ise, “Bunu Milli Güvenlik Kurulu bildirisinde açıkladık. Aslında bu büyük bir ihtiyaçtı. Soğuk savaş döneminde Sovyetler çöktükten sonra bütün dünya ülkeleri savunma reformları yaptılar, ordularını yeniden yapılandırdılar, müttefiklerimiz başta olmak üzere. 1960´dan bu yana bunu yapmayan nadir ülkelerden birisiyiz. Önemli olan TSK´nın etkinliği, verimliliği, caydırıcılığını her bakımdan üstün tutmak gerekir. TSK´ya Türk milleti olarak göz bebeğimiz gibi bakarız. Onun güç caydırıcılığıyla övünürüz. Bu anlamda 1 yıldır devam eden çalışmalar var” dedi.

Gül, İstanbul´daki 1 Mayıs olaylarıyla ilgili soruya ise cevap vermek istemedi.

CUMA NAMAZI ÇIKIŞINDA TATLI İKRAMI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Valilik ziyaretinin ardından yürüyerek Gazipaşa Caddesi üzerindeki Ulu Cami´ye gitti. Burada Cuma namazı kılan Gül, çıkışta halkı selamladı ve beraberindekilerle caminin yanındaki tatlı, börek ve sarma satılan işyerine girdi. Gül, burada ikram edilen dolma ve tatlıdan yedikten sonra Emirgan Oteli´ne geçti.

“ELLERİMİZLE BOZDUK GÜZEL ŞEHİRLERİ”

Cumhurbaşkanı Gül, Emirgan Otel’de öğle yemeği yedikten sonra Zonguldak Belediyesi´ni ziyaret etti. Gül, şehirle ilgili bilgiler veren Belediye Başkanı Muharrem Akdemir´i, seçimi yeniden kazanması nedeniyle tebrik etti. Şehirlerin esas sahiplerinin belediye başkanları olduğunu vurgulayan Gül, şöyle konuştu:

"Şehirlere sahip çıkan, geleceği, imarı belediyeler, belediye başkanları ve meclisin elinde. O bakımdan belediyelere çok önem veriyorum. Burada Cenab-ı Allah her türlü güzelliği vermiş. Gerçi bu güzelliği biraz imarla bozmuşuz. Yeryüzünün cenneti gibi yerler buralar. Her ne kadar biz bazen buraları bozuyorsak imar açısından, bu bozulan güzelliği tekrar buraya kazandırmak gerekir. Bu da güzel şehircilikle, imarla, alt yapı çalışmalarıyla olur. Şehirleri yaşanabilir hale getirmek yerel yöneticilerin büyük sorumluluğu altındadır. Zonguldak´ın nüfusunun azaldığını görüyoruz. Bunun çok sebebi vardır. Ama bu sebeplerden biri de şehrin güzelliğini muhafaza etmezsek yaşanabilir olmaktan çıkar. O yüzden büyük bir sorumluluk var başkanda, mecliste. Tekrar söylüyorum. Karadeniz´in bütün şehirleri çok güzel ama biz ellerimizle bozduk güzel şehirleri. Şimdi tekrar oraları düzeltmemiz gerekir."

ENGELLİ AZRA´YA İLGİ

Gül, belediye çıkışında annesi Melek Aydın ile birlikte kendisini bekleyen tekerlekli sandalyeye mahkum olan engelli 8 yaşındaki Azra Ceylin Aydın´ın yanına gitti. Melek Aydın, kızının zihinsel engelli olduğunu, kentte çocuk nörolojisinin bulunmadığını, bu yüzden sıkıntı yaşadıklarını anlattı. Cumhurbaşkanı Gül, konuyla ilgileneceğini söyleyerek Azra Ceylin Aydın´ı yanağından öptü.

Cumhurbaşkanı Gül, halkı selamlayarak, aracıyla Zonguldak 3´ücü Jandarma Eğitim Tugay Komutanlığı´na geçti. Burada Tugay Komutanı Tuğgeneral Nejdet Köse ile görüşen Gül, ardından Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Rektörlüğü’nü ziyaret ederek, Prof. Dr. Mahmut Özer’le bir araya geldi. Gül, BEÜ ziyaretinin ardından TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü’nü ziyaret ederek, maden işçileriyle sohbet etti.

SÜRÜCÜLER ve VATANDAŞLAR ÇİLE ÇEKTİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül´ün ziyareti nedeniyle zaten tek caddesi bulunan Zonguldak´ta yollar uzun süre araç trafiğine kapatılınca kent merkezi dört koldan kilitlendi. Sabah saatlerinden itibaren yaşadıkları karşısında sabrı tükenen sürücüler, toplu halde klakson çalarak protesto da bulundu.

Cumhurbaşkanı Gül’ün ziyareti nedeniyle Zonguldak Valiliği binasında işi olan vatandaşların girişlerine izin verilmedi ve vatandaş ile emniyet güçleri arasında tartışmalar yaşandı.
Editör: Pusula Gazetesi