OCAK 2019...

Yeniceliler'in TTK'ya alınacak 1500 işçi arasında olmayacağı açıkladı. Yenice Nüfus Müdürlüğünde yaşanan teknik bir arıza nedeniyle Yenice nüfusuna kayıtlı olanların TTK'ya alınacak 1500 işçi arasına giremeyeceğini belirtildi...

OCAK 1867...

1867′de yayınlanan bir nizamname ile 14 bölgede köylülerinin 15-50 yaş arası erkekleri madencilik yapmaya mecbur tutulurlar. Bu dönemde kömür ocaklarında çalışacak insan yoktur ve işçi sıkıntısına bulunan çözüm budur.

Kimin madene gideceğinden, işçilere yapılacak ödemeden ve maden işinden kaçmak isteyeceklerin cezalandırılmasından köylerin muhtarları sorumlu tutulur. Madene gidenler ayda 12 gün çalışacak, 12 gün de köylerinde kalabileceklerdir. Ayın 3 günü ise işçilerin maden ve köyleri arasında kat edecekleri yol için biçilen zamandır. Madencilikle mükellef olanlar emeklerinin karşılığında askerlik yapmayacak ve gelir elde edeceklerdir.

Köylerde seçimi muhtar yapar. Güçlü olanları ayırt etmek için güreş müsabakaları düzenleyen muhtar, kazananların arasından, ağırlığı yaklaşık 40 kilo olan küfeleri taşıyabilecekleri madenciliğe yazar.
Hepsi 1890′ların başında bir zaman, madende işe başlarlar...

Yazar ve maden işçisi Ahmed Naim'in kitabından alıntı...

Editör: Pusula Gazetesi