Çalışma ve İş Kurumu Zonguldak İl Müdürlüğü ve KOSGEB Hizmet Merkezi Müdürlüğü işbirliği ile düzenlenen “Girişimcilik Eğitimi”ni tamamlayan 187 kişiye sertifikaları törenle verildi. Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Toplantı Salonu’nda yapılan törene; Vali Ali Kaban, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Gönül Demirsu, KOSGEB Hizmet Merkezi Müdürü Yaşar Yıldırım, İl Özel İdare Genel Sekreteri Recep Demirtaş, İl Sağlık Müdürü Bilal Cin, SGK İl Müdürü Çiğdem Acar, AFAD İl Müdürü Ahmet Güngör, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Resul Acar, Türkiye Sakatlar Derneği Şube Başkanı Hüseyin Şirin, eğitmenler ve kursiyerler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından eğitmen Ayşegül Likoğlu, açılış konuşmasını yaparak, “Uygulamalı girişimcilik eğitimlerini Şubat ayı itibariyle bitirmiş bulunuyoruz. Bu eğitim süresince başlangıçta 200 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen eğitimlerimizde; iş planı hazırlamak, doğru zamanda doğru kişilerle yapmak üzere çeşitli çalışmalar yaptık. Bunlar bizim eğitimimiz içinde yaptığımız çalışmalar, ama ben burada girişimci arkadaşlarımla tekrar buluşmanın heyecanını yaşıyorum” dedi.

KOSGEB Hizmet Merkezi Müdürü Yaşar Yıldırım da, eğitim kursunun önemine değinerek, katılımcılara teşekkür etti.

“İŞSİZLİK, ÜRETİM İÇİN YENİ YATIRIMLARIN YAPILMAMASI SONUCU DOĞAR”

Ardından söz alan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Gönül Demirsu ise, girişimcilere destek vererek, yeni istihdam kaynakları oluşmasına vesile olduklarını ifade etti. Demirsu, şöyle konuştu:

“Bilindiği gibi, Girişimcilik Eğitimi Programı, Kurumumuza kayıtlı kişilere yönelik olarak kendi işlerini kurmalarına ve geliştirmelerine yardımcı olmak maksadıyla uygulanan programlardır. Bu eğitim KOSGEB ile Türkiye İş Kurumu arasındaki Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi İşbirliği Protokolü’nde belirlenen esaslar çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Eğitim programı bitiminde katılımcılara Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Katılım Belgesi veriliyor. Bu belge yeni girişimci desteği ile ilgili KOSGEB’e yapılacak başvuru için gereklidir. Bu programdan mevzuat gereği 18 yaşını tamamlayanları, kuruma kayıtlı olanları ve iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden yararlanarak olumlu görüş alanları faydalandırdık. Bunu yaparken de, katılımcı zaruri giderlerini, iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primleri ile genel sağlık sigortası primlerini de kurum olarak karşıladık. Biraz da girişimciliğin ülkemiz ve ilimiz açısından önemine değinmek istiyorum. Bilindiği üzere, ülkemizde en önemli sorunlardan biri işsizliktir. İşsizlik, üretim için yeni yatırımların yapılmaması sonucu doğar. Girişimci sayısı ne kadar artarsa, istihdam oranı da o kadar artacaktır. Girişimcilik, işsizlik sorununa önemli bir çözüm olanağı sunduğu gibi, ekonomik büyümenin de önemli bir bileşenidir. Girişimci, üretim kaynaklarını yeni bir tarzda birleştirerek; kullanılmayan üretim faktörlerinin kullanılmasını sağlar. Bu yönüyle girişimci ekonomide toplumsal fayda yaratmak suretiyle toplumsal refah düzeyi ve insanların hayat standartlarının yükselmesini de sağlar.”

“ÇALIŞMAKTAN VE ARAŞTIRARAK DOĞRUYU BULMA ÇABASINDAN HİÇ VAZGEÇMEYİN”

“Görüldüğü gibi, İş Kurumu olarak bizler, sadece bireylerin istihdam edilmesi için değil, girişimcilere destek vererek yeni istihdam kaynakları oluşmasına da vesile oluyoruz. Girişimci olmak için beş ana kural olduğuna inanıyorum; İlki; inançlı ve kararlı olmaktır. Çünkü; inançsızlık ve kararsızlık başarısızlığın iki önemli sebebidir. İkincisi, risk almaktır. Başarılı bir girişimci olmak için cesur olmak gerekir. Yapılamayanı yapmak, başka deyişle yenilikçi olmak gerekir. Önceleri başarılı örnekler takip edilebilirdi, günümüzde esas başarıyı, başkalarının yaptığının daha iyisini, daha fazlasını yapmak ya da kimsenin yapamadığını yapmak getiriyor. Girişimci, aynı zamanda iyi bir gözlemci olmalı. 10 yıl önce tablada satılan simit, şimdi simit saraylarında satılıyor, elbette simit yeniden icat edilmedi, ancak satış yöntemi değiştirildi. Değerli girişimci adaylarımıza seslenmek istiyorum; İşinizi zamanında v e doğru yapmak, disiplinli ve düzenli çalışmak yaşam felsefenizin bir parçası olsun. Her gün kendinize ‘nasıl daha iyisini yapabilirim?’, ’nasıl daha fazlasını yapabilirim?’ sorusunu sorun. Kendinize, ailenize, arkadaşlarınıza inanın, güvenin ve gelecekten korkmayın. Çalışmaktan ve araştırarak doğruyu bulma çabasından hiç, ama hiç vazgeçmeyin. Zorluklarla mücadele etmekten kaçınmayın. En önemlisi de başarabileceğinize inanın.”

Konuşmaların ardından girişimcilik eğitimi alan 187 kişiye sertifikaları dağıtıldı.

Editör: Pusula Gazetesi