ZONGULDAK´ta, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında düzenlenen törende, halk müziği korosunun seslendirdiği türkülere eşlik eden engelliler çifte telli oynayıp halay çekerken, görme engelli 10 yaşındaki Gülsüm Duran´ın ´Sol yanım acıyor anne´ adlı şiiri okuması sırasında bazı izleyiciler gözyaşlarını tutamadı.

Valilik önündeki Atatürk Anıtı´nda düzenlenen törene İl Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek, daire müdürleri, engelli öğrenciler, öğretmenler ve veliler katıldı. Anıta çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Zonguldak Uzunmehmet İşitme İlkokulu ve Ortaokulu´nda eğitim gören işitme engelli öğrenciler, İstiklal Marşı´nı işaret diliyle okudu.

´BAZI AİLELER ÇOCUKLARINI SAKLIYOR´

İl Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek, Türkiye´de en son yapılan nüfus sayımında engellilerin sayısının belirlenmeye çalışıldığını ancak tam olarak sağlıklı bir sonuç elde edilemediğini söyledi. Özbek, "Bunun sebebi ise bazı ailelerin çocuklarını saklamaları ve onları gerçek hayattan yoksun bırakmalarıdır. Ailelerin bu tavrı ülkemizdeki engelli sayısının tam olarak belirlenememesi sonucunu doğurmaktadır" dedi.

Zonguldak Özel Eğitim Meslek Eğitim Merkezi Türk Halk Müziği Korosu, birbirinden güzel türküler seslendirdi. Hareketli türkülere eşlik eden engelliler, önce çifte telli oynadı sonra da halay çekti. Yaklaşık 10 dakika pistte oynayan engellilere aileleri de eşlik etti.

OKUDUĞU ŞİİR AĞLATTI

Koronun ardından öğretmeni Sedanur Dudu´nun yardımıyla kürsüye çıkan doğuştan görme engelli Zonguldak Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi öğrencisi 10 yaşındaki Gülsüm Duran, ´Sol yanım acıyor anne´ adlı şiiri okudu. Duran´ın şiirini okuması sırasında başta Zonguldak Umut Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Nurten Kınay olmak üzere bazı okul idarecileri ve aileler gözyaşlarını tutamadı. Öğretmeni Sedanur Dudu, Gülsüm´ün, şiirin sözlerini bir hafta içinde dinleyerek öğrendiğini söyledi.

Tören, 3 engelli vatandaşa tekerlekli sandalye dağıtılmasıyla sona erdi. Törenin sonunda spastik engelli 17 yaşındaki Umut Ay´a, programda olmasına rağmen şiir okutulmamasına Özel Yakın İlgi Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi yöneticileri tepki gösterdi.
Editör: Pusula Gazetesi