Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde, 28 Eylül-1 Ekim 2017 tarihleri arasında ikincisi gerçekleştirilecek olan "Batı Karadeniz Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı" yoğun katılımla açıldı.

Fuara; Zonguldak Valisi Ahmet Çınar, CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpçu, Zonguldak Alay Komutanı Gökhan İnan ,İlçe Kaymakamları, İlçe ve Belde Belediye Başkanları, Zonguldak Karabük, Bartın illerinden gelen sivil toplum örgütleri ve yönetim kurulu üyeleri, Siyasi partilerin il, ilçe ve belde başkanları, daire müdürleri, üreticiler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

ERDOĞAN; "5 BİN METREKARE ALAN ÜZERİNE KURULDU"

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Expo Link Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Zekir Erdoğan geçen yıl ilki düzenlenen fuarın iyi intiba bıraktığını ifade ederek; "Böyle bir organizasyon gerçekleştirilmesi tek başına fuar firmasının maharetiyle olmuyor. Başta Sayın Valimiz ve emeğe geçenler ile bu işe gönül vermiş firmalar büyük emek sarf ediyor. Bu fuara çiftçilerimizin gelecekte yapabilecekleri için ışık tutacaktır. 3 ilin ortasında BAKKA şemsiyesi altında 3 bin metrekarelik alan sağlanmış olmakta. Belediyenin kapalı alanı içinde 2 bin 500 metrekare alan birleştirilerek kapalı bir alan oluşturuldu"diye konuştu.

Fuarın ana sponsorlarından Yurtbay Yem'in Müdürü Emin Kumkumoğlu1993 yılından beri bölgede hayvancılığın kalkınmasına katkı sağladıklarını ifade ederek; "Fuarı duyunca hemen öncelik yaparak hiç düşünmeden sponsorluğu kabul ettik"dedi.

BAKKA Genel Sekreteri Dr. Hakkı Yavuz şunları söyledi; " Bu sene ikincisine destek verdiğimiz fuar bölge insanına çok büyük katkılar sağlayacaktır. 2010 yılında başladığımız bu faaliyetlerimize şu ana kadar 60 milyon liralık hibe desteği vererek devam etmeyiz" şeklinde konuştu.

ÇATAKLI; "850 DİŞİ MANDA SAYISINA ULAŞACAĞIZ"

Gıda Tarım ve Hayvancılık Zonguldak İl Müdürü Cemalettin Çataklı Çaycuma'nın tarımda lokomotif ilçe olduğunu belirterek; "Bende burada 2 yıl çalışma imkanı buldum. Kırsal Kalkınma Projesine son başvuru tarihi 1 Aralık. Buradan bunu duyurmak istiyorum. Seracılık OSB ile ilgilide protokolü imzalama aşamasına geldik. 530 dönüm üzerinde üreteceğimiz ürün Zonguldak genelinde ürettiğimize denk gelecek. Ayrıca yöresel ve yerel ürünlerde tohum çeşitleri ile örnek köy- çiftçi oluşumlarına devam etmektedir. Bölgemizin olmazsa olmazı manda içinde Sayın Valimizin destekleri ile bölgemizde 850 dişi manda sayısına ulaşacağız" şeklinde konuştu.

KANTARCI; "FUAERIN İLÇEMİZDE OLMASINDAN ÇOK MUTLUYUM"

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı da; " Bizim için büyük bir gurur olan bu fuarın ikincisini yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Bölgesel işbirlikleri geliştirme, bir olma, aynı duyguda birleşme, geleceği birlikte planlaması geleceğe birlikte yürüme sadece bölgemizin değil, ülkemizin de ihtiyacı olan temel olgudur. Belediye Başkanı olarak bu fuarın Çaycuma'da olmasından çok mutluyum. Katılımcıların hedeflediği sonuçlara ulaşması en büyük dileğimdir"dedi.
KEÇELİ; "LİSE VE MYO İLE EĞİTİM ARTACAK"

Çaycuma Kaymakamı Serkan Keçeli, tarımın milli ekonomin temeli olduğunu söyledi. Keçeli; "tarım ülkelerin beslenme, istihdam ve kalınmasında önemli ve stratejik bir sektördür. Fuarlar modern teknolojilerin uygulanmasını sağlayan teknolojik ürünlerin sergilendiği mekanlardır. Çiftlerimiz ile firmalarımızı bir araya getirerek daha ucuza, daha kaliteli, verim elde edilmesi sağlanan mekanlardır. Tarımla ilgili ilk adımımız Tarım Lisesi açmak oldu. Peşinden MYO'da Gıda tarım meslek Yüksek Okulu açıldı. Böylece eğitim seviyemizi bir üst seviyeye çıkarmış olacağız. Bacalı sanayimiz endüstrimizle yükseliyorken bacasız yeşil sanayimizde Çaycuma'nın diğer yerlerinde yükselecek. Çaycuma ve köylerimizi ayakta tutan bir sektör olacak"diye konuştu.

TURPÇU; "KİRLİ SANAYİ İLE TARIM OLMAZ"

CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpçu doğal tarımdan yana olduklarını ifade ederek; "Fuar organizasyonu ilk fikrini ortaya atandan başlayarak tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Ülkemiz gıda, tarım ve hayvancılığa uygun bir ülkedir. Ancak girişimcilik anlamında diğer ülkelerden biraz gerideyiz. Bölgemizde tarım alanlarının korunması için gerekli desteği vereceğiz. Kirli sanayilere dikkat etmeliyiz. Yoksa ürettiğimizi kimseye satamayız. Kirli sanayi ile gıda, tarım ve üretimi birlikte yapamayız. Politikalarımıza dikkat etmeliyiz. Üretim yaparsak dünya ülkeleri ile tarımsal alanda da rekabet edebiliriz. Yaparsak olur, dışarıdan ihraç etmek yerine üreterek ekonomiye kakı sağlamalıyız. Biz istersek her şeyi başarabiliriz"dedi.
ÇINAR; "ÇAYCUMA TARIMDA GÖZBEBEĞİMİZ"

Son olarak söz alan Vali Ahmet Çınar profesyonellik çağı içinde olduğumuzu ifade ederek; "Rahmetli Rahmetli Erbakan'ın dediği gibi işler pansuman tedbirlerle yürümüyor. İnsanlar artık dünyanın her yerine kolayca ulaşabiliyor. Rekabet ve rekabette kalite çok önemli. Bunun için çağa ayak uydurmak gerekiyor. Çaycuma tarımda ve kalkınmada gözbebeğimiz olan bir ilçemiz. Bu ilçemizde yapılan fuara Türkiye'nin her yerinden katılım var. Buda fuarımızın güçleneceğini gösteriyor. Seneye fuarın daha geniş alanda daha geniş imkanlarla yapılacağına ümit ediyorum. Bu konuda her türlü desteği vereceğiz. Girişimcilere destek vermek için bürokrasiyi azaltarak üreticilerimize yardımcı olmalıyız. Devlet olarak tüm girişimcilere yatırımcılara destek olmaya devam edeceğiz. Türkiye'nin kalınma hızı dünyada 3'üncü sıradadır. İç ve dış düşmanlara karşı ülkemiz dimdik ayaktadır.

Gıda, tarım, hayvancılık mandacılık ve OSB ile ilgili çalışmalarımız var. Bu projelerin takibini yapıp sonuçlandıracağız. Üretime katkı veren herkesin yanındayız" şeklinde konuştu.

Fuarın ana sponsorları olan Yurtbay Yem A.Ş. ile OYKA Kağıt Ambalaj A.Ş. müdürlerine teşekkür plaketi verildi. Açılış kurdelesinin kesilmesinden sonra protokol fuara katılan firmaların stantlarını tek tek ziyaret etti.

Vali Ahmet Çınar, Perihan Abla Doğal ve Organik Ürünler standında manda yoğurdu bakracını ters çevirerek yoğurdun kalitesini test edip tadına baktı.

Editör: Pusula Gazetesi