Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, 2,5 yıllık görev süresi boyunca yaşadıkları sıkıntılar, edindiği tecrübeler, çıkardığı dersler ve bundan sonraki hedefleriyle ilgili Pusula’ya samimi açıklamalarda bulundu.

Görev süresi boyunca yaşadığı talihsizlikler nedeniyle çok fazla eleştiriye maruz kaldığını, ama bunları hep içine atarak gizli gizli sabrettiğini ifade eden Başkan Akdemir, “Halkın teveccühü çok önemli ve ben halkın teveccühünü yakaladığımı zannediyorum. Adaylığımı da o nedenle koyuyorum” dedi.

Ufku geniş biri olduğunu ve artık belediye başkanlığı konusunda tecrübeli olduğunu belirten Akdemir, tüm belediye başkan aday adaylarına da başarılar diledi.

Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, sorularımıza şu yanıtları verdi:

İlknur YILMAZ: 2,5 yıllık görev süreniz boyunca neleri yaptınız ve neleri yapamadınız? Bundan sonraki hedefleriniz nelerdir?

Muharrem AKDEMİR: 2,5 yılımız bitti. 6 ay içinde de çalışmalarımı sağlıklı bir biçimde bitirmek istiyorum. Görevi devir aldığımızda “devlette devamlılık esastır” ilkesiyle yola çıktık. Elimden geldiğince onların devamını getirmeye çalıştım. Yapılan çalışmalar kolay olmadı. Çalışmalarımız ağır aksak gitti. Ama ben bitmesi için çok mücadele ettim. Bitmesi gerekiyordu ve onu da başardığım için huzurluyum. Çok eleştiri aldım, fazlasıyla üzüldüm, hep içime attım. Herkes bilemediği için teknik konularda fazla eleştiri aldım. Gizli gizli sabrettim. “Bir daha geriye iş çıkmasın” diye, iyi biliyorum ki, İsmail Eşref’in Çaydamar yolunda açtığı ve çok acil kapattığı yer devamlı çöktü. Ben orayı yeniden kazıttım, tekrar malzemeyle kapattım. Şimdi hiçbir çökme yok.

YILMAZ: Görev süresinde yaşadığınız bazı üzücü olaylardan dolayı şanssız olduğunuzu düşünüyor musunuz?

AKDEMİR: Kendimi pek şanssız hissetmedim. Şans mıdır, şanssızlık mıdır, bilemem, ama bu görevin bir devamını getirmekle mükelleftim. Şartlar sıkıntılı, hiç beklemediğimiz son 50 yılın bir karı yağdı. Ben o dönemleri sıkıntısız atlattım. Gece-gündüz çalıştık, 3 gün boyunca uyumadığımız oldu.

YILMAZ: Unutamadığınız ve sizi gerçekten üzen olay nedir?

AKDEMİR: Unutamadığım olay Soğuksu Pazaryeri’nin çökmesiydi. Bu talihsiz bir kaza, hiçbir yetkilinin böyle bir olayla karşılaşmasını istemem. Ama yaşandı, bu konuya ilgili soruşturma devam ediyor. İki can kaybettik ve müthiş üzüldük. Allah kimseye göstermesin.

YILMAZ: Kamuoyunda, CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk’ün yerel seçimlerde sizi desteklediği söyleniyor. Sizin bundan haberiniz var mı, ya da kendisiyle bir görüşme gerçekleştirdiniz mi?

AKDEMİR: 28 Ağustos 2013 Çarşamba (bugün) günü saat 15.00’da partide aday adaylığı açıklamamı yapacağım. Sayın Köktürk, eğer beni destekliyorsa, kendisine teşekkür ediyorum. Beni desteklemesi farklı bir şeydir. Beğenilmek insanın benliğinde vardır. O nedenle kendimi mutlu addediyorum. Birileri tarafından beğenilmek, başarılı görülmek gerçekten güzel bir şeydir. Çalışma hayatım boyunca buna hep dikkat etmişimdir. Hep takdir edilmişimdir. Eleştiri de aldım. Ama beğeni kitlesi hep öndeydi. Ben o yüzden mutlu ve huzurluyum.

YILMAZ: Zaman zaman çok fazla eleştiriler aldınız. Bunlarla ilgili ne diyeceksiniz?

AKDEMİR: Eleştiri olmadan olmaz, çok doğaldır. Ben eleştiriye açığım, ancak birinin hiç bilgi sahibi olmadan eleştirmesi beni üzüyor. Bir defa, bir konuda bilgi sahibi olacaksın. Konuyu bileceksin, özümseyeceksin. Ondan sonra o konuyla ilgili kişiyi eleştireceksin. Kulaktan dolma bilgilerle eleştirmeyeceksin. “Yollar niye betonlanmıyor?” diyor. “Bunun bir süresi var” diyoruz. İşte o süre beklenecek. “Asfalt” dedik, bunun bir zamanı vardı, neydi zamanı? Temmuz ayında başlar, Eylül ayının sonuna kadar devam eder. Bunu ben söylemiyorum. Asfaltı üreten firmanın yetkilileri, teknik elemanları söylüyor. Paramız, emeğimiz ziyan olmasın. Şimdi gayet güzel asfalt çalışmaları devam ediyor. Kaç yıl gider? İnşallah çok uzun yıllar gider. Zonguldak’a yakışır bir şekilde asfalt oldu. Altyapısı ve üst yapısıyla temel çalıştık.

YILMAZ: Yerel seçimlerde belediye başkan aday adayısınız... Projeleriniz nelerdir?

AKDEMİR: Tabii ki projelerimiz var, bunları açıklayacağız. Ben ufku geniş bir adamım. Burada çalışan arkadaşlarıma, “Bana yetişemezsiniz” diyorum. Bana çalışmada yetişemezsiniz. Bundan sonraki dönem benim için daha kolay olur. Çalışanlarımı tanıdım. Amirimin, memurumun, işçi kardeşlerimin hangi düzeyde çalıştıklarını, performanslarını öğrendim. İdarecilik benim yıllarca yaptığım bir işti. Sıkıntı çekmememin nedeni de budur. Bu konuda çok tecrübeliyim. Buradaki yönetim tarzımı çok kolaylaştırdı. Özellikle Zonguldak gibi bir yeri yönetmek kolay değil, coğrafyası zor, altyapısı eski, eski bir şehir, biz de yaşlanıp gidiyoruz.

YILMAZ: Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş’ın Zonguldak’tan belediye başkan aday adaylığı gündemde... Bununla ilgili ne diyeceksiniz?

AKDEMİR: Ali Bektaş’ın Zonguldak’tan aday adaylığı onun en doğal hakkı, 110 bin nüfuslu yerde seçmen olabilen herkesin böyle kutsal bir göreve talip olması gayet güzel, ben kendisini kutluyorum. “İnşallah hayırlısı olur” diyelim…

YILMAZ: Bir sonraki dönem için kendinizi şanslı görüyor musunuz?

AKDEMİR: İnsan tek başına hiçbir şeydir. Özellikle bir belediye başkanı seçimine gideceğiz. Öyle kolay değil. Üç-beş kişiyle de seçime gidilmez. Halkın teveccühü çok önemli ve ben halkın teveccühünü yakaladığımı zannediyorum. Adaylığımı da o nedenle koyuyorum. Genel Merkezin bana olan yaklaşımını da sıcak buluyorum. Yapılan toplantı ve görüşmelerde şahsıma karşı hiçbir art niyet görmedim. Hep sıcak sevgi ve saygıyla karşılandım. Hayırlısı olsun.

YILMAZ: Görev süreniz boyunca edindiğiniz tecrübeleriniz ya da aldığınız dersler var mı?

AKDEMİR: Zonguldak’ın coğrafyası konusunda aldığım çok önemli dersler var. Yapılması gereken işler var. Hepsi ezberimde, projelerimiz var. Projelerimizi hayata geçirme konusuna çok özen göstereceğim. Bu özeni de zaten yakalamışım. Mesleğe başladığımdan bitirinceye kadar, hiç riyasız söylüyorum, aynı heyecanla devam ediyorum. “Olsa da olur, olmasa da olur” düşüncem olmaz. Sıkı bir şekilde devam eder. Bu makamlar gerçekten çok onurlu, çok şerefli makamlardır. Bir il yönetiyorsunuz, ilin halkıyla kucaklaşıyorsunuz. Herkesin elini sıkıyorsunuz. Beni tanımayan binlerce insan vardı. Ama şimdi beni yüzlerce, binlerce insan tanıyor. Sağ olsunlar, gittiğim her yerde de sevgiyle, saygıyla yaklaşıyorlar. Bu da beni çok mutlu ediyor. Hiç kimse şimdiye kadar olumsuz bir şey söylemedi. Çok az noktada olmuştur. Vatandaşın dediği yere ulaşamamışızdır, o yüzden de tepki almışızdır. “İşimi yapmadın, ama yine de sana helal olsun Başkan” diyenler çok…

YILMAZ: Zonguldak halkına vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

AKDEMİR: Zonguldak halkı gerçekten çok farklı bir kültür yapısı içerisinde, bunu her zaman söylerim. Bunu herkes bilemez. Bu kültür, bir farklılık yaratıyor. Eski Ereğli Kömür İşletmesi’nin (EKİ) ilk kurulduğu anlardan itibaren çok mükemmel çalışmalar olan bir il… İşçimizin ayağına her şey geliyordu. Tiyatro, sinema, eğlencesi ayağına geliyordu. Mahallelerde ekonomalar vardı. Çok ucuza gıda satılıyordu. Spor faaliyetleri vardı. Eğitimi, özellikle, birçok ili eğitim konusunda geride bırakır. Zonguldak’ta okuma-yazma oranı bir hayli yüksektir. O yüzden insanları farklı hizmetler bekliyor. Haklılar, çağdaş bir şehirde yaşamak çağdaşlığı getirir. Bir tek ekonomide gerilere gittik. Onda sıkıntı çekiyoruz. İnşallah ekonomiyi de ayarladıklarında Zonguldak çok daha güzel yerlere gelecektir. Kömür madenine de olan değer yargıları farklı şekilde değiştiğinde Zonguldak daha güzel yerlere gelecektir. ÇATES, Eren Holding, Kardemir kömür ayağında olduğu için kurulmuştur. Başka yerlere bakmaya da gerek yok.

YILMAZ: Belediye başkan aday adaylığını açıklayan herkes Fevkani Köprüsü, dere ıslahı, lavuar alanı, limanı kapatmak gibi önceliklerini sayıyorlar. Sizin de bunlar öncelikleriniz mi?

AKDEMİR: Dediğim gibi, ben ufku geniş bir adamım. Bunu söylerken de bir şeyler söylemek istiyorum. Zonguldak’ta ne olması gerekiyorsa, biz adım atacağız. Ama bunu tek başına başaramazsın. Asla tek başına kolay değil. Bunu ilin valisi, belediye başkanı, TTK, Devlet Su İşleri, İl Çevre Müdürlüğü ve diğer kurumları birlikte hareket etmelidir. Yoksa bir noktada takılırsınız. Zonguldak’ın yüzde 80’i TTK’nın, hazinenin. Bir iş yapmaya kalkışıyorsunuz, ama hemen orada bir yer sorunu ortaya çıkıyor. Sorunu çözene kadar da akla karayı seçiyorsunuz. Ama ortak akılla hareket edildiğinde, bir denge kurulduğunda sorun çok daha çabuk çözülüyor.

YILMAZ: Diğer aday adaylarına söylemek istediğiniz bir şey var mı?

AKDEMİR: Belediye Başkanlığı çok güzel ve onurlu bir görev... Diğer aday adayı arkadaşlarımı da tebrik ediyorum. Hayırlısı olsun ve kendilerine başarılar diliyorum. Bizler için demokrasi çok önemlidir. Partimizin ilkeleri arasında olan demokrasimiz de gerçekten çok güzel bir şekilde işliyor. Şu anda 5 aday adayı var ve bu bir zenginliktir. Tüm aday adaylarımıza başarılar diliyorum.

Editör: Pusula Gazetesi