Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk&[#]8217;ün Zonguldak&[#]8217;a gelişinin 82&[#]8217;nci yıldönümü törenlerle kutlandı. Kutlama töreni, Zonguldak Valiliği&[#]8217;ne yeni atanan Ali Kaban ve 3&[#]8217;üncü Jandarma Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Necdet Köse&[#]8217;nin Zonguldak&[#]8217;ta katıldığı ilk resmi tören oluşuyla da dikkat çekti.

Zonguldak Valiliği önündeki ilk törene; Vali Ali Kaban, Vali Yardımcıları Ahmet Mailoğlu ve Ekrem Aylanç, 3&[#]8217;üncü Jandarma Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Necdet Köse, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, İl Emniyet Müdürü Metin Seyfi Sazak, BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, daire müdürleri ve çok sayıda sivil toplum örgütünün temsilcisi katıldı. Kutlama töreninde; Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Zonguldak Belediyesi tarafından Atatürk Anıtı&[#]8217;na çelenk konuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı&[#]8217;nın okunmasının ardından Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, günün anlamını belirten konuşmasını gerçekleştirdi.

Başkan Akdemir, konuşmasında, bugünü bir kez daha coşku, mutluluk ve gururla kutladıklarını ifade ederek, şunları söyledi;

&[#]8220;ÇİZDİĞİ YOLDA VE BELİRLEDİĞİ HEDEFLERE ULAŞMAK BİZİM DE EN BÜYÜK BORCUMUZ&[#]8221;

&[#]8220;Cumhuriyetin ilanından sonra Zonguldak ve çevresinde bulunan zengin maden ve kömür yatakları nedeniyle Zonguldak, ülkemizin maden endüstri başkenti olarak kabul edilmiştir. Cumhuriyetin ilanından sonra Zonguldak&[#]8217;ı, Türkiye&[#]8217;nin ilk vilayeti olarak ilan etmekle, bize tarihi bir onur kazandıran Ulu Önder&[#]8217;in şehrimizi ziyareti, ilimizin yeniden yapılanmasında da büyük rol oynamıştır. 26 Ağustos 1931 Çarşamba günü Ertuğrul Yatı&[#]8217;yla Zonguldak&[#]8217;a gelen ve halkın coşkun sevgi gösterileri ile karşılanan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, maden ocaklarının işleyişini ve çalışmalarını yerinde incelemek üzere Üzülmez bölgesini ziyaret etmiştir. Bu ziyaretin ardından havzanın mevcut yapısında büyük değişikliklere yol açan gelişmeler olmuştur. Maden ocaklarında çalışan işçilerin sosyal güvencelerinin artırılması, çalışma koşulları ve saatlerinin iyileştirilerek denetim altına alınması, ilk işçi haklarını koruyan teklifin kanunlaşarak yürürlüğe girmesi gibi yapılan bu bir dizi yeniliğin ardından, yabancıların da havzadan çekilmek zorunda kalmasıyla maden ocaklarımız tamamen millileştirilmiştir. Taşkömürünün değerini bir ülkeyi ihya edecek servet olarak nitelendiren Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk şehrimize verdiği önem ve değeri aldığı tüm bu kararlarıyla da göstermiştir. Onun Zonguldak için, &[#]8216;Zonguldak&[#]8217;ın derin toprakları altındaki maden serveti ne kadar kıymetli ise, bizim nazarımızda Zonguldak&[#]8217;ta o kadar çok kıymetli bir vilayetimizdir&[#]8217; söylemi Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk&[#]8217;ün gözünde Zonguldak ilimizin ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu vurgulamıştır. Onun çizdiği yolda ve belirlediği hedeflere ulaşmak bizim de en büyük borcumuzdur. Bu duygu ve düşüncelerle başta Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere vatanın bölünmez bütünlüğü uğruna canını feda etmiş tüm şehitlerimizi ve maden şehitlerimizi bir kez daha en derin minnet ve şükran duygularımızla anıyor, manevi huzurlarında saygıyla eğiliyoruz.&[#]8221;

Akdemir&[#]8217;in konuşmasının ardından Mehmet Çelikel Lisesi 4&[#]8217;üncü sınıf öğrencisi Damla Günyel, &[#]8220;Sabah&[#]8221; adlı şiiri okuduktan sonra ZOFOD&[#]8217;un hazırladığı Bursa yöresine ait halkoyunu gösterisiyle Valilik önündeki program sona erdi.

Daha sonra Vali Ali Kaban ve beraberindeki protokol üyeleri, Atatürk´ün Ertuğrul Yatı ile 26 Ağustos 1931´de kente geldiğinde ilk ayak bastığı TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi´nin yanındaki yenilenen iskeleden denize karanfil attı. Zonguldak Emniyet Müdürlüğü Deniz Şubesi Müdürlüğü´ne ait bot ile getirilen Türk bayrağı da Atatürk´ün ayak bastığı yerde Vali Kaban´a teslim edildi. Bayrağı öperek alan Vali Kaban, polis memurlarına teşekkür etti.

Törende, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP Zonguldak Milletvekilleri Mehmet Haberal ve Ali İhsan Köktürk´ün gönderdiği kutlama mesajları okundu.

TOPTAN&[#]8217;DAN MESAJI

Öte yandan TBMM eski Başkanı ve AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan da, Atatürk&[#]8217;ün Zonguldak&[#]8217;a gelişinin 82&[#]8217;nci yıldönümü dolayısıyla Vali Ali Kaban&[#]8217;a bir kutlama mesajı gönderdi. Toptan&[#]8217;ın kutlama mesajı şöyle:

&[#]8220;26 Ağustos, Atatürk&[#]8217;ün Zonguldak&[#]8217;a teşriflerinin 82&[#]8217;nci yıldönümü. Programınıza nazik davetiniz için teşekkür ederim. Programın düzenlenmesinde emeği geçenleri tebrik eder, tüm hemşehrilerime selam ve sevgilerimi iletirim.&[#]8221;

Editör: Pusula Gazetesi