Zonguldak'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 97'nci yılı ve Uzun Mehmet'i anma günü törenle kutlandı. Kentin düşman işgalinden kurtuluş yıldönümü kutlamaları kapsamında Zonguldak Valiliği önünde tören düzenlendi. Atatürk Anıtı'na Zonguldak Belediyesi'nin çelenk sunumuyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan törene; Zonguldak Valisi Ahmet Çınar, Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, İl Jandarma Komutanı Albay Gökhan İnan, İl Garnizon Komutanı Yüzbaşı Ayhan Kafalı, GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, AK Parti İl Başkanı Zeki Tosun, CHP Merkez İlçe Başkanı Fikret Zaman, CHP Milletvekili Adayı Deniz Yavuzyılmaz, AK Parti Milletvekili Adayı Burhan Onuk, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, daire müdürleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Törende kutlama mesajları okundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun gönderdiği kutlama mesajları da okundu. Öğrencilerin şiir okumasının ardından Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, günün anlam ve önemine yönelik konuşma yaptı. Zonguldak'ın kömürle var olmaya başladığına dikkat çeken Akdemir, "1829 yılında Uzun Mehmet'in, Ereğli'de kestaneci köyünde kömürü bulmasıyla bölgemiz dikkatleri üzerine çekmeye başladı. Osmanlı imparatorluğu bu kömürü değerlendirecek güce sahip değildi. Avrupa ülkelerinin ve İngiltere'nin özellikle buharlı gemi ve lokomotiflerde kullanmaya başlamasıyla kömürün önemi daha da arttı. Taş kömürü havzamız 1. Abdülhamit vakfı adına tapuya kayıtlıdır. İdaresi ve işletmesi saraya verilmiştir. 1848 yılında galata sarrafları Abdülmecit'ten kömür sahalarını kiralayarak üretime başlar. İngiliz,Alman,İtalyan, Belçika ve Rus şirketleri bölgemize akın eder. Bölgemiz bu suretle yerleşim alanına dönüştürülmeye başlar" ifadelerini kullandı.

"ÜLKEMİZ SANAYİSİNİ GELİŞTİRME HAMLESİNE ZONGULDAK'TAN BAŞLAMIŞTIR"

Türkiye'nin Zonguldak ile sanayileşmeye başladığının altını çizen Akdemir, "1899 yılında Zonguldak ilçe merkezi olur ve belediyemiz kurulur. Kurtuluş savaşı ile birlikte, Mustafa Kemal ve silah arkadaşları hemen yüzünü Zonguldak'ta bulunan kömür havzalarına çevirir. Çünkü Mustafa kemal ve arkadaşları Osmanlı imparatorluğunun neden yıkıldığını ve sanayi devrimini önemi bilirler. 21 Haziran 1921 de tam bağımsızlık kazandığımız tarihtir. Büyük önder Mustafa kemal Atatürk'ün "Tam bağımsızlık için ekonomik bağımsızlık şarttır" anlayışı ile Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları Zonguldak a sahip çıkmışlardır. Ülkemiz sanayisini geliştirme hamlesini Zonguldak tan başlatmışlardır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ilimize gösterdiği ilgiyi şu sözlerden anlayabiliriz: " Zonguldak'ın derin topraklarının altındaki maden-i serveti ne kadar kıymetli ise, bizim nazarımızda Zonguldak ta o kadar çok kıymetli bir vilayetimizdir " demiştir. 1 Nisan 1924'te Zonguldak, Türkiye Cumhuriyetinin ilk vilayetidir. Bu anlayışla; Çatalağzı Termik Santrali, Karabük ve Ereğli Demir Çelik Fabrikaları, Filyos Ateş Tuğlası ve Bartın Çimento Fabrikaları kurulmuştur. 1918 yılında 186 bin ton olan kömür üretimi, 1924 yılına kadar 950 bin tona kadar çıkar. Üretim 1935 yılında 2 milyon 300 bin ton olur. 1940 yılında tüm kömür şirketleri devletleştirilir" şeklinde konuştu.

"ASIL İHTİYACIMIZ 1920'LERDE OLDUĞU GİBİ KÖMÜRE SAHİP ÇIKILMASIDIR"

Akdemir kömür üretimin az olduğuna değinerek "2015 yılında Zonguldak'ın kömür üretimi 1,5 milyon tonun altındadır. Zonguldak ta 100- 150 yıl yetecek kadar kömür havzası vardır. Türkiye'nin kömüre ihtiyacı vardır. Zonguldak'ın asıl ihtiyacı 1920'lerde olduğu gibi sahip çıkılmasıdır. 1921' in ilgi ve alakası gösterilmelidir. Ekonomik krizlere sürüklenmemek için Türkiye'nin kendi doğal kaynaklarına ihtiyaç vardır. Türkiye'nin Zonguldak'a ihtiyacı vardır. Zonguldak'ı kurtarmak Türkiye'yi kurtarmak demektir" sözleriyle konuşmasını tamamladı. Kutlamalar Uzun Mehmet Anıtı'nda düzenlenen törenle devam etti.

Editör: Pusula Gazetesi