CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, beraberindeki CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, CHP İl Başkanı Tümer Peker, CHP Merkez İlçe Başkanı Tarık Coşkun ile birlikte yerin metrelerce altına indi.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessesi´nde yerin eksi 170 koduna inen CHP heyeti, maden ocakları hakkında bilgiler aldı. Ziyaretlerde GMİS Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Osman Tutkun ise hazır bulundu. Tutkun, maden ocaklarına işçi alınması gerektiğini söyledi.
İşçiler tarafından yapılan masaya oturan CHP Heyeti, işçiler ile birlikte tavuk, domates, salatalık, tatlıdan oluşan mönüden yedi. Yılbaşı dileklerini ifade eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, "Yeni bir yıl yeni ümitlerin yeşermesi için çalışmak gerekir. Yeni bir yıl, bir önceki yılda yaşanmış olumsuzların yaşanmaması için pozitif olarak bakmak demektir. Bu gün buradayız, 2011´in son saatlerinde işçi arkadaşlarımızlayız" dedi.

"MAZOT, SİGARA KAÇAKÇILIĞI YAPIYORLARDI"
35 kişinin öldüğü olayla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akkaya, "Bu vahim bir olay, hiçbir şey hata olarak telaki edilmemesi lazım gelir. Bu istihbaratın kimlerden alındığı hangi kaynaklardan alındığı tam alınmış değil. CHP olarak bunun takipçisiyiz. 35 vatandaş öldü. Biz etnik kimliğe bakmadan siyaset yapıyoruz. Kişinin dini, dili, ırkı, cinsi ve cibilliyeti ne olursa olsun önemli değildir. Onların bu ülke topraklarında huzur ve refah içinde yaşaması bizim için önemlidir. Bu ülkede üretim
yapılmıyor. 2002 yılından bu yana 50 milyar dolarlık özelleştirmeler yapıldı. Bu ülkenin varlıkları yok pahasına satıldı. Orada ölen yurttaşımız 50 lira kazanmak için oralara gittiler. Mazot, sigara kaçakçılığı yapıyorlardı. Onların orada geçimini sağlayacak hiçbir yatırım yok. Ailelerin hayatlarını geçindirecek hiçbir işleri güçleri yok. O insanlar kaçakçılığa mahkum edilmişler. Bunun nedeni orada yatırım yapmayan hükümetlerdir. Orada yapılması gereken bu insanların yarına güvenle bakabilecek şekilde
devlet yatırımlar yapmalıdır. Biz, mayınlı arazilerin temizlenerek oradaki topraksız köylülere dağıtacağımızı ve tarımı teşvik edecek politikalar uygulayacağımızı söyledik. Bunların hepsi vatandaşlara yönelik projelerdir. Bu projeler gerçekleşmiş olsaydı o insanlarımız günlük 50 lira kazanmak için mazot, sigara kaçakçılığı için canlarını tehlikeye atmaz, devletin sağladığı imkanlarla iş güç sahibi olurlardı. Bunun bir de bu tarafına bakmak lazım gelir. Demokratik ülkelerde, 35 kişinin öldüğü bir ülkede ne
Savunma ne de İçişleri Bakanı kalır. Van Depremi´nde de gördük. Orada ölen gazeteciler, yurttaşlarımız devletin valisine, bakanına güvenerek Bayram Otel´de konaklayıp enkazda kaldı" dedi.

KAYMAKAMIN SALDIRIYA UĞRAMASI
Gazetecilerin, Kaymakam´ın saldırıya uğraması ile ilgili sorularını değerlendiren Akkaya, sözlerini şöyle tamamladı:
"Orada görev yapanların saldırıya uğraması kabul edilir bir durum değildir. Kanun, getirdiği çerçeveler kapsamında kim bu saldırıları yapmışsa gereken cezayı hukuk devleti kuralları içerisinde çekmelidir. Biz nasıl ki sıradan bir vatandaşımıza kötü bir muamele yapılmasına karşıysak da orada devlet adına görev yapan memurların da bu tür saldırılar karşısında bulunması kabul edilir bir nokta değildir. Kim kanunsuzluk yapmışsa devlet hukuk kuralları kapsamında bunun hesabını sormalıdır."
CHP heyeti, bolca hatıra fotoğrafı çektirdiği maden ziyaretini yaklaşık iki saatte tamamladı.
Editör: Pusula Gazetesi