Zonguldak Vali Yardımcısı ve Kilimli Kaymakamı Nevzat Taşdan ve Kilimli Belediye Başkanı Kamil Altun, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Gündeme yönelik açıklamalarda bulunan Kaymakam Taştan ve Başkan Altun, son dönemde gündemde olan Kilimli ve Alacaağzı bölgesinde bulunan gemi söküm tesisi için ayrılan alan ve tesis yapılacağı iddialarına da yanıt verdi. Türkiye'nin gündeminde şu anda Kilimli'ye gemi söküm tesisi yapılacağı yönünde bir gelişme ve çalışma olmadığına dikkat çeken Vali Yardımcısı ve Kilimli Kaymakamı Nevzat Taştan, "1988 yılında zamanın hükümeti Avrupa Birliği'nden Türkiye'nin lehine çok büyük bir taviz koparmış. Karadeniz kıyısında bulunan hiçbir ülkede gemi söküm tesisi yok. Bu iznin başka devlete verilmesini de devletimiz engellemiş. Ancak bu hak buzdolabında duruyor. Kullanılır mı onu da bilmiyoruz. Bu bir devlet meselesi ve üst karar mercilerinin vermesi gereken bir karar. Kilimli'de gemi söküm alanı ile ilgili Valilik, Kaymakamlık, siyasi kanatlar, sivil toplum kuruluşlarının gemi söküm merkezini açalım diye bir niyeti yok. Dediğim gibi bu konu Valiliği de aşan bir konu. Gündeme gelmesi de yanlış bir anlaşılmasından ibaret. Zonguldaklıların morallerinin bulunmasına gerek yok. Bir basın açıklaması yapılacakmış dilekçe verdiler. Tabi basın açıklaması haktır ve gerekli izni vereceğiz. Sonsuz saygımız var, demokratik sınırlar çerçevesinde çok önemli. Ama bu konuda gerçekten en küçük bir faaliyet yok. Devlet 50 yıl sonra veya 10 yıl sonra bir karar verecektir. Ama bunu burada bizler vermeyeceğiz. Alan aslında 12 yıl önce bir şirkete verilmiş, şirket parasını da yatırmış ama bir yatırım yapmamış ve öyle kalmış" ifadelerini kullandı.

ALTUN: "BENİ KİLİMLİ HALKI SEÇTİ KARARI DA KİLİMLİ HALKI VERİR"

Zonguldak Valiliği başta olmak üzere kaymakamlık, belediye ve diğer kurumlara gemi söküm tesisi için bir başvuru ve talep olmadığına dikkat çeken Kilimli Belediye Başkanı Kamil Altun, "Gemi söküm alanının Kilimli tarafında bulunan parsele yapılması zaten mümkün değil. Alacaağzı ve Çatalağzı tarafında kalıyor parseller. Buna karar verecek olan Kilimli halkıdır. Gerekirse meydana sandık kuracağız ve öyle karar vereceğiz. Bundan önce de otobüslerle gidip bu gemi söküm tesislerini göreceğiz. Yerinde görmek lazım. Yerinde görmeden keskin ve hızlı karar vermek mantıklı değil. Ama dediğim gibi beni seçen Kilimli halkıdır. Halkım ne derse biz o şekilde ilerleyeceğiz. Bu kesin ve net. Ayrıca şunun altını çizmek istiyorum. Ne belediyemize, ne kaymakamlığımıza ne de Valiliğe gemi söküm tesisi için yapılan bir başvuru yok ve bu anlamda gelen bir duyum da yok" şeklinde konuştu.

TAŞDAN: "VATANDAŞLARIMIZ İHBAR ETSİN, BİZ GEREĞİNİ YAPALIM"
Kilimli Sahil Yolu'na hafriyat dökümü konusunda net olduklarını belirten Kaymakam Nevzat Taşdan, vatandaşlardan ve basından da destek isteyerek, "Valimiz bu konuda çok hassas ve net ve kesin talimat verdi. Hafriyat dökümünün tamamen engellenmesi için bizler de polis ve jandarmamıza talimat verdik. Bu konuda buradan basın yoluyla vatandaşlarımızdan ve siz basından da destek bekliyoruz. Bugün basında da yer aldı. Bölge Kilimli bölgesi değildi ama sonuçta bir hafriyat dökümü yaşanmış. Bir kamyon sabah saat 5:00'da hafriyat dökmüş yasak olmasına rağmen. Tabi insanoğlu sonuçta o açığı buluyor. O kamyon bu vicdansızlığı yapmış. Devletimiz tespit etti ve cezalarını yazdı. Vatandaşlarımızdan da bu konuda destek istiyoruz. Telefonlarımız açık, bizlere haber verirlerse, telefonla mesaj olarak, ihbar ederek biz hemen anında müdahale edeceğiz. Emniyet, jandarma ve belediyelerimiz göz açtırmayacak. Gereksiz bir hafriyat yığılması var ve Sayın Valimiz bunun düzletilmesi için gerekli firmaya süre ve talimat verdi. Sizler de çok haklısınız Zonguldak'a yakışmıyor. Bu muhteşem doğaya yakışır bir şekilde temiz ve düzenli hale getireceğiz" diye konuştu.

"HÜKÜMET KONAĞININ TEMELİ ATILACAK"

Kilimli'de devam eden yatırımlar ve çalışmalar noktasında açıklamalarda bulunan Kaymakam Nevzat Taştan açıklamasında şu ifadelere yer verdi; "Kilimli'nin büyük bir sıkıntısı Hükümet Konağı olan sıkıntısıydı. 5 yıl içerisinde Kozlu ilçemizle beraber para gelmesine rağmen o ödenek bekliyordu ve arsa sıkıntısı çözülememişti. Milletvekilimiz ve Valimizin büyük desteğiyle onu Ankara'da adım adım gerekli yerlere giderek böylece sıkıntıları çözdük. Şuanda proje ihalesini yaptık proje ihalesi bitti. Şuanda Kilimli'de bir ay ya da bir buçuk ay içerisinde temelini atacağız, yüzme havuzunun orada ki yere yaptıracağız."

"ANLAŞARAK YA DA KAMULAŞTIRARAK KÖMÜR DEPOLARINI KALDIRACAĞIZ"

"450 kişilik yurt inşaatı bitti, yerle alakalı ufak bir sıkıntımız oldu yer bulamasaydık bu imkanının kilimliden gitmesi söz konusuydu Belediye başkanımızın gayretiyle Belediyenin karşısında ki kömür depolarını almak durumunda kalıyoruz. Şuanda ekibimiz orada bir çalışma yapıyor. Orayla anlaşarak bir yer gösterip yapacağız. Ya anlaşarak halledeceğiz ya da kamulaştırma ile bu sorunu çözeceğiz. Başkanımızın bununla ilgili güzel projeleri var. Yine Kilimli'de aş evi açtık durumu olmayan insanların evine yemek yardımı yapıyoruz. Valimize güzel bir proje sunduk, Şirin köyde Kilimliye yaklaşık 17 kilometre uzak, Valimizden aldığımız ekonomik destekle halı saha yapıyoruz yarıya da geldik 15,20 güne bitecek.

KİLİMLİ YENİ PLAJLAR VE YÜZME TESİSLERİNE KAVUŞUYOR

"Göbü plajı yazı gelmesine rağmen tahliye edilmemiş üçüncü bir tahliye yazısıyla oranın boşaltılması talimatı gelince oraya 15 gün süre verdik daha sonra da 3 gün önce yıktık. Çok kısa bir süre içinde Valimizden de ekonomik olarak söz aldık, seneye Göbü de çok güzel bir aile plajı yapacağız ve turizme hizmet eden bir plaj olacak. Çates'te biliyorsunuz büyük güzel bir liman var o limandan Çates su alıyor almış olduğu soğutma suyunu da başka bir yere döküyor, rüzgarlı havada bile dalgalanmayan güzel bir denizi var yetkililerin de desteği ile orayı da güzel bir plaj haline getireceğiz ama yolla ilgili bir sıkıntımız vardı onu da çözdük . Gülceağzı projemiz var biliyorsunuz sadece Kapuz'da kadınlar plajı var oraya da kadınlar için plaj yapmayı düşünüyoruz. TTK alanı var orada ki tesisin artık belli sebeplerle doğaya çok ciddi şekilde şilen dediğimiz kömür veriyor. Valimiz de çevre konusunda çok hassas bizde bir toplantı yaptık o firmada kullanılmayan bir şilem depolama tesisini faaliyete soktuk şuanda salınan kömür oranı %90 oranında azaldı."

ALTUN: "KİLİMLİ'Yİ BÖLGENİN YILDIZI YAPACAĞIZ"

Kilimli Belediye Başkanı Kamil Altun ise ilçede devam eden çalışmalr ve planlar hakkında açıklamalarda bulundu. Kilimli'yi kısa sürede bölgenin yıldızı yapacaklarını belirten Altun şunları söyledi; "Belediyemiz beklediğimiz durumdan daha kötü bir durumda ancak biz seçim süresi boyunca her daim söyledik. Hiç bir bahanemiz olmayacak bu memlekete bir şeyler katabilmek için. Bu projelerimizi gerçekleştirmek anlamında, Kilimli'ye bir şeyler katabilme anlamında zaman içinde hedeflerimize ulaşacağımıza biz eminiz. Çok büyük altyapı sorunlarımız var, bunlarla uğraşıyoruz. 2019 yılındayız maalesef Kilimli'de hala kanalizasyon konuşuyoruz, temizliği çok şükür hallettik mücadelemizi veriyoruz. Kozlu, Zonguldak, Kilimli üçlemesi bu anlamda çok güzel oldu. Bu 3 bölgede 2 ilçe ve Zonguldak olarak en çok sorunu olan en geri kalmış biziz. Sayın valimizin büyük bir desteği var aynı zamanda Kaymakamımızın da çok büyük özverisi var bu güzel ekiple birlikte Kilimli, bu bölgenin yıldızı olacağına ben eminim bunu başaracağız."

Editör: Pusula Gazetesi