Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, maden şehitleriyle ilgili kapsamın genişletilmesine ilişkin söz verilen düzenlemenin 2003 ile 2014 yıllarıyla sınırlı olmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Milletvekili Turpcu, Başbakan Binali Yıldırım tarafından Zonguldak'ta "müjde" olarak sunulan, maden şehitleriyle ilgili kapsamın genişletileceğine ilişkin düzenlemenin içeriğine bakıldığında fiyaskoyla sonuçlandığını belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

"YENİ DÜZENLEMEYLE DURUMU DAHA DA İÇİNDEN ÇIKILMAZ HALE GETİRMEK ÜZERELER"

"Kendi elleriyle yarattıkları hukuka ve vicdana sığmayan ayrımcılığı ortadan kaldırmayı, maden şehidi ailelerine haklarını vermeyi bir müjde olarak sunmaları zaten büyük bir skandaldı, şimdi bunu yapacakları yeni düzenlemeyle daha da içinden çıkılmaz hale getirmek üzereler. Sayın Başbakanın ziyaretinden sonra yapmış olduğum açıklamada, yeni yapılacak düzenlemede, maden şehidi ailelerimizin mağduriyetinin giderilmesi için tarafımca verilen kanun teklifini baz almalarını, en azından içeriğinden yararlanmalarını önermiştim."

"OLMASI GEREKEN KANUNUN YÜRÜRLÜĞE GİRMESİNDEN ÖNCE GERÇEKLEŞMİŞ TÜM MADEN KAZALARINI KAPSAMASIDIR"

"Olması gereken kanunun yürürlüğe girmesinden önce gerçekleşmiş tüm maden kazalarını kapsamasıdır. Diğer türlü yapılması planlandığı üzere '2003-2014 yılları arasında' diye kriter koyulduğunda bu durum, maden şehitlerimiz arasındaki ayrım kalkmadığı gibi yeni mağduriyetlerin oluşmasına neden olacaktır. Daha önce gerçekleşmiş maden kazalarında Zonguldak başta olmak üzere verdiğimiz maden şehitlerimize ve ailelerimize çok büyük haksızlık yapılmış olacaktır. Sözü edilen tarihler arasında ülkemizin her ilinde maden faciası yaşanmadığına göre, tarih olarak konulan kriterle ayrıca il olarak da görünmez bir bariyer daha konulmuş olacaktır. Bunu vicdanların kabul etmesi mümkün değildir."

"MADEN ŞEHİTLERİMİZ ARASINDAKİ AYRIM KALKMADIĞI GİBİ YENİ MAĞDURİYETLERİN OLUŞMASINA NEDEN OLACAKTIR"

"Biz uzun zamandır maden şehidi ailelerimizin haklarını almaları için mücadele ediyoruz. 2014 yılında Soma ve Ermenek'te yaşanan facialar sonrasında hayatını kaybeden madencilerimizin ailelerine tanınan hakların genişletilmiş haliyle Zonguldak'taki ve Türkiye'nin diğer illerindeki tüm madenci ailelerine tanınması amacıyla 12 Şubat 2016 tarihinde bir kanun teklifi verdim, bu teklif diğer muhalefet partilerinin desteğine rağmen, AKP'lilerce reddedildi."

"AKP'LİLERCE REDDEDİLEN KANUN TEKLİFİNİN İÇERİĞİ VE KAPSAMI NEYDİ?"

"Tarafımdan verilen kanun teklifi, maden şehitlerinin yakınlarına devletin sahip çıkmasına ilişkin zaman sınırlamasını kaldırıp, 2014 yılında Soma ve Ermenek'teki geçici uygulamayı sürekli hale getirerek, yeni kanun maddesinin yürürlüğe girmesinden önce gerçekleşmiş olan bütün maden kazalarında hayatlarını kaybeden maden şehitlerimizin yakınlarının da bu haklardan yararlanmasını kanuni güvence altına alınmasını sağlayacaktır. Sözü edilen teklif, hayatını kaybeden madencilerimizin reşit olmayan çocuklarının haklarının da güvence altına alarak, hayatını kaybeden emekçilerin SGK'ya olan bütün borçlarının silinmesi, hak sahiplerine aylık bağlanması ve istihdam haklarını içeriyor."

Editör: Pusula Gazetesi