Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, Tosyalı Holdingin Filyos Endüstri Bölgesinde yönetici şirket olarak belirlenmesinin sürecin hızlandırılmasına büyük katkı sağlayacağına inandığını açıkladı.
ZTSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, Filyos Vadisi Projesini Endüstri Bölgesi ana yatırımcısı şirketinin belirlenmesi sırasındaki gelişmeleri ana hatları ile anlatırken Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odasının son 25 yıldır projenin gerçekleşmesi için çaba sarf ettiğini belirterek "Son aşamada sen ben kavgasına gerek olmadığı kanaatindeyim. Bizi ilgilendiren projenin gerçekleştirilmesidir. Demir Çelik sektöründe 18 tesisi bulunan 3 kıtada faaliyet gösteren ayrıca Liman yapımı ve işletmeciliği ile enerji sektörlerinde yatırımları bulunan Tosyalı Holdingin Endüstri, bölgemizin ana yatırımcısı ve yönetici şirket olarak belirlenmesi de doğaldır. Bölgenin sanayi üssü haline gelmesi, Filyos Vadisi Projesinin gerçekleşmesi ana hedefimizdir" dedi.
Zonguldak TSO Başkanı Metin Demir, Endüstri Bölgesi Yönetici Şirketin ana yatırımcısının önemine değinerek Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası olarak "Filyos Vadisi Projesi'nin 2000'li yılların yeni sanayi hamlesi ve bölgenin geleceğine yön verecek atılımı olarak görmekteyiz. Sürecin en başından beri heyecan duyarak içinde yer aldığımız Filyos Vadisi Projesi son dönemde çok önemli aşamalar kaydetmiş ve bölgemizin cazibe merkezi olması konusunda önemli yol kat edilmiştir.
Filyos Vadisi Projesinin hayata geçmesi için kritik olarak gördüğümüz iki aşamadan birincisi olan liman inşaatı büyük ölçüde tamamlanmış olup 2020 yılında alt yapı işleri teslim edilecektir. Bir diğer önemli ayağı ise Endüstri Bölgesine ana yatırımcı bulunması konusuydu.
4737 sayılı Endüstri Bölgeleri Kanunu gereği bölgenin yönetilmesi ve işletilmesinden sorumlu yönetici şirketin belirlenmesi gerekmekteydi.
Filyos Endüstri Bölgesi için yaptığımız toplantılarda ve tanıtımlarda bölgeye büyük yerli veya yabancı yatırımcı çekmek için büyük çaba gösterdik. Liman altyapı işlerinin tamamlanmasından sonraki aşama olan yönetici şirket belirlenmesi konusunun hızlanması ve sonuca bağlanmasının bölge için çok önemli olduğunu her fırsatta dile getirdik. Bilindiği üzere Endüstri Bölgesinin yönetilmesi ve işletilmesinden sorumlu olacak şirketin görev ve sorumlulukları kanunlar ile belirlenmiştir. Bu görevleri özetlemek gerekirse etüt ve plan projeleri hazırlamak, yol ve demir yolu bağlantılarını yapmak, içme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu şebekelerini yapımı, elektrik, doğalgaz, haberleşme, atık su, şebeke ve tesislerini kurmak, köprü, köprüyol gibi yapıları yapmak, sondaj, drenaj gibi yapıları yapmak, Endüstri Bölgesi bakım onarım ve yenileme işlerini yapmak, atık ve çevre yönetimini organize etmek olarak sıralanabilir. Yönetici olarak belirlenecek şirket, bu görev ve sorumlulukları kendi sermayesi ile yerine getirmek yükümlülüğündedir" şeklinde konuştu.


TOSYALI HOLDİNG DIŞINDA BAŞVURAN OLMADI
Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir bölgedeki sivil toplum örgütlerinin ekonomik gücünün yönetici şirketin üstleneceği görevleri yerine getiremeyecek durumda olması nedeni ile başvuruda bulunulmadığını vurgulayarak bu süreçte Tosyalı Holding dışında başvuruda bulunan şirket olmadığını açıkladı.
ZTSO Başkanı Demir özetle "Bölge Ticaret ve Sanayi Odaları olarak bizler de bu denli büyük yatırımları gerçekleştirebilecek güce sahip değiliz. 28.03.2019 tarihinde Tosyalı Holding bu göreve talip olmasına kadar bölgemizde herhangi yerel bir aktör bu alt yapı yatırımlarını karşılamak için talepte bulunmamıştır.
Bu konu bildiğiniz üzere 17.06.2019 tarih ve 69998 sayılı bakan oluru ile Tosyalı Holding'in yönetici şirket olarak atanması yapılarak çözüme kavuşmuştur. Filyos Endüstri Bölgesinin yönetici şirketinin sektöründe kendisini kanıtlamış Tosyalı Holding olması bizim açımızdan sevindirici ve isabetli bir karardır. Ana Yatırımcının ülkemizin en büyük sanayici kuruluşlarından birisi olmasının yanı sıra demir çelik sektöründeki başarısı, liman yapım ve işletmeciliği ve enerji üretimi tesislerini inşa ediyor olması da bölgemiz için önemlidir.
Türkiye'nin en çok istihdam yaratan özel sektör kuruluşlarından biri olan Tosyalı Holding, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" 2018 yılı raporunda beş şirketiyle yer alma başarısını göstererek, özellikle çelik sektöründe öncü ve güçlü bir kuruluş olduğunu ispatlamıştır. Dünyanın ve Türkiye'nin bu ekonomik ortamında Tosyalı Holdingin bu yatırım kararı bölgemiz için son derece önemli bir fırsattır. Tosyalı Holding sadece kendine tahsis edilecek 2000 dönümlük alanda kendi yatırımını yapmayacak, beraberinde kendi tedarikçilerini, yan sanayilerini de bölgeye çekerek katma değer sağlayarak diğer yatırımlara da öncülük edecektir.
Yaklaşık 6000 dönüm olan endüstri bölgesinde Tosyalı Holdingin öncülüğünde bir ekosistem yaratacaktır. Alt yapı yatırımları ile beraber, Filyos Endüstri Bölgesinin oluşmasını hızlandıracak Tosyalı Holding'in aynı zamanda endüstri bölgesini yönetmesi de bizce olumludur. "diye konuştu.

"BATI KARADENİZ BÖLGESİNDEKİ SANAYİCİLERE
YER KALMAYACAK" ALGISI TAMAMEN YANLIŞTIR
Zonguldak TSO Başkanı Demir Endüstri Bölgesinde yatırım yapacak olan bölge sanayicilerine arsa kalmayacağı yönündeki algıların yanlış olduğuna değinerek açıklamasını şöyle bitirdi. "Bundan sonraki süreçte bölgenin imar planları hazırlanacak, bölgede yer alacak potansiyel yatırımcıların belirlenmesinin ardından parselasyon planları onaylanarak bölge yatırımcılara tahsis edilecektir. Bölgemizde yatırımcılar için arsa sıkıntısı yaşanma olasılığı kesinlikle söz konusu değildir. Bu bilgiye ek olarak mevcut 6000 dönümlük alanın yatırım taleplerine yeterli gelmemesi durumunda 11.000 dönümlük serbest bölge arazisinden endüstri bölgesine yer aktarımı çözümü de mevcuttur. "

Editör: Pusula Gazetesi