-ÖZEL İÇERİK-

Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, Filyos Vadi Projesi'nin detayları hakkında açıklamalarda bulundu. Filyos Projesi Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunda 'bacalı sanayi olmayacak' kuralının olduğunu belirterek "Bunu uygulamak zorundayız, başka şansımız yok" dedi. Vali Bektaş, diğer taraftan proje kapsamında sanayinin yanında tarıma da önem verdiklerini belirtti.

Kastamonu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Evren Atış ile Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Şaban Çelikoğlu'nun Filyos Vadi Projesi ile ilgili bilimsel araştırması ile ilgili değerlendirme yapan Vali Bektaş "Üniversite öğretim üyeleri de kendi bakış açılarıyla bir derleme yapmışlar. 120 bin kişiye geçim kaynağını öngörmüşler" dedi.

"OLUMLU VE OLUMSUZ YANSIMALARI OLACAK"

Filyos Projesi'nin tahmin edilenden büyük bir proje olduğunu belirten Vali bektaş, şunları söyledi; "Filyos projesi çok kapsamlı bir proje, çok çeşitli yansımaları ve etkileri olacak. Bunların bir kısmı olumlu, bir kısmı olumsuz olacak. Bunu herkes biliyor. Üniversite öğretim üyeleri de kendi bakış açılarıyla bir derleme yapmışlar. 120 bin kişiye geçim kaynağını öngörmüşler. Doğrusu Filyos Projesi şekillendiğinde ne kadar büyük bir değişim içinde olacağımızı çok kestirmek kolay değil. Birisi hocaların söyledikleri, bizim söylediklerimiz ve başkalarının söyledikleri var. Büyük bir proje ve şekillenmekte olduğu görülüyor. Muhtemel olumsuz sonuçlarını önlemek için düşünülmüş kurullar var. Filyos Projesi'nin ÇED'inde 'bacalı sanayi olmayacak' diyor. Onu uygulamak zorundayız, başka şansımız yok. Kuşların yumurtladığı ve göçmen kuşların kullandığı bir bölge var. O da endüstri bölgesinin dışında tutuldu. Filyos Kalesi ve antik kent Tios var. O zaten bölgenin çok uzağında ve koruma altında."

"ALT YAPI İHALELERİ YAPILIP PARSEL TAHSİSLERİNE BAŞLAYACAĞIZ"

Sanayinin yanında tarıma da önem vereceklerini belirten Vali Bektaş, şunları söyledi;

"Muhtemelen tarıma olumsuz etkileri düşünülebilir. Çünkü o bölge; Zonguldak, Bartın ve Karabük'ün tarıma en elverişli bölgesi. Filyos Vadisi her açıdan önemli bir bölge. Bütün bölge endüstri amaçlı olmayacak, orada tarım sera organize sanayi bölgesi yapıyoruz. Sera organize sanayi bölgesi serbest bölgeden ayrılmış bir alandır. Sanayiye tahsis edilmiş alanın bir kısmını tarıma verilmiş oldu. Projeler ihale edildi, 2 ay içinde şekillenecek. Orada alt yapı ihaleleri yapılıp parsel tahsislerine başlayacağız. Orada fiilen seracılık yapılmaya başlanacak. Tarımsal kapasite olarak yeterli mi derseniz maalesef yeterli değil. Bizim bölgemize göre önemli olsa bile objektif ölçülere göre önemli alanlar değil. Ama y,ne de gerek arıcılık, seracılık, mandacılık, koyunculuk olarak çeşitli projelerle tarımsal faaliyeti desteklemeye çalışıyoruz. Ayrıca köylü pazarları oluşturma çabaları sarf ediyoruz. Bölgenin tarım-üretim desenine uygun çeşitli mekanizmaları değerlendirmeye çalışıyoruz. Zonguldak'ta çok güzel projeler var, ulaşım alanında geç kaldık ama Zonguldak çevreyolu projesi var. Zonguldak-Filyos yolu var. Filyos Limanı Projesi var. Bunlar önemli projeler. Filyos Projesi bölgenin kartiyerini değiştirebilecek, Zonguldak'ın değil, çevre illerin projesi, ülkenin projesi. Müthiş bir liman yapıldı orada."

Editör: Pusula Gazetesi