Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, sezaryenle doğumun doğumda ya da sonradan engelli çocuk olmasına sebep olduğunu belirtti.

10-16 Mayıs Engelliler Haftası sebebiyle Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Kemal Gümrükçü, Sakatlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin, Zonguldak Engelliler Komisyonu Başkanı Özcan Albas ve engelli çocuklar Vali Erdoğan Bektaş'ı ziyaret etti.

Türkiye'de engelli çocuk sayısının Amerika ve İngiltere'ye oranla neredeyse üç katıl olduğunu belirten Bektaş, sezaryen doğum ile sigara ve alkol tüketiminin etken olduğunu belirtti.

"YÜZDE 100 İSPATLANMIŞ OLSA SEZARYEN KANUNDA YASAKLANIR"

Vali Bektaş, ziyarette sezaryenle doğumun çocuğun engelli olmasında büyük faktörü olduğunu belirterek şöyle konuştu;
"Bu engellilik oranı giderek artıyor diyoruz ya, bu artmanın sebepleri var. Bu sebepler mesela, sezaryen ile doğum gösteriliyor. Onda da bir algının oluşturulması var. Hem talep açısından hem hizmet sorunları açısından bu oranların düşürülmesi gerekiyor. Türkiye ortalaması yüzde 40 arttı. Amerika ortalaması yüzde 15, İngiltere ortalaması 13'de. İngiltere daha aşağıya çekmeye çalışıyor. Zorunlu hallerde elbette sezaryen gerekiyorsa, doktorun gerekçesi varsa yapılacak. Ama bunu fantezi olarak, rahat doğum olsun diye yaptığımızda öbür tarafa böyle yansıtılıyor. Toplumda bu konuda farkındalık oluşturulması gerekiyor. Yüzde 100 ispatlanmış değil, ispatlansa kanunda yasaklanır zaten."

"SİGARA VE ALKOL ALIŞKANLIĞI ZONGULDAK'TA NORMALİN ÜZERİNDE"

Engelli çocuk doğumunda sigara ve alkolün büyük etkisi olduğunu belirten Vali Bektaş "Bir diğer konu sigara ve alkol. Özellikle sigara ve alkol alışkanlığı Zonguldak'ta normalin üzerinde. Hamile bir kadının sigara ve alkol kullanması düşünülemez. Engelli çocuk doğumuna bunların etkisi yüksek. Zonguldak için bunları söylüyorum; sezaryen, sigara ve içki. Geleceğimiz önemli ve bu konuya dikkat çekmek istedim" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi