Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, gerçekleştirdikleri kongreler sonrası Belediye Başkanlığı'na ziyarette bulunan siyasi partilere iade-i ziyaret turları kapsamında Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Kdz. Ereğli İlçe Başkanlığı'nı ziyaret etti.

DEVA Partisi İlçe Başkanı Handan Aktimur ve yöneticiler tarafından karşılanan Başkan Posbıyık'a belediye meclis üyeleri de eşlik etti. Aktimur, ziyareti nedeniyle Başkan Posbıyık'a teşekkür etti. Deva Partisi yönetimine tekrar 'hayırlı olsun' diyen Başkan Posbıyık, Ereğli'deki tüm siyasi partilere çağrısını yineledi ve "Ereğli'nin Ereğlililerden başka dostu yok. El ele vermeliyiz" dedi.

"EREĞLİ'YE GELEN YATIRIMLAR, YARDIMLAR DİĞER İLÇELERE GÖNDERİLİYOR"

Başkan Posbıyık şunları söyledi: "Yolunuz açık olsun. Handan hanım çok eski arkadaşım. Ereğli meselesinde bir çok noktada hep beraber hareket ettiğimiz bir arkadaş. İlçe Başkanı olması Ereğli açısından beni çok mutlu etti.

Ülkemiz hakikaten sıkıntılı bir dönemden geçiyor. Belediyeye her gün 'açım, işsizim' diye gelen insanlara cevap veremiyoruz. Bunu hep birlikte aşmamız lazım.

Ereğli yıllardan beri hep itekleniyor, hep hırpalanıyor. Ereğli'nin Ereğlililerden başka dostu yok diyorum. Maalesef çok konularda engelleniyoruz. Ereğli engelleniyor. Ereğli'de 'Demir Çelik fabrikası var, orası onlara bakar' diyorlar devletten gelen yatırımlar diğer ilçelere gönderiliyor. Ereğli'de Demir Çelik var, diyorlar; o da boğazımızı sıkmaya çalışıyor. Belediyeye vergilerini vermiyor, halkı zehirliyor.

İŞSİZ GENÇLER EREĞLİ DIŞINDA KOLONİLER KURDU

Ereğli'deki siyasi parti ilçe başkanlarının, STK'ların hepsinin el ele vermesi lazım. Birlik beraberlik içerisinde olmalıyız. Partimize hepimiz bağlıyız ama Ereğli meselesinde siyaseti bir tarafa bırakmalıyız. Bizden sonra gelecek nesillere, çocuklara, torunlarımıza sorumluluğumuz var. Biz Erdemir'de çalışırken bile şartlar çok iyiydi. O günleri arıyoruz. Hatta bana eylem yaparken herkes gülüyordu, 'Ne yapıyor bu adam' diye... Bazıları 'Erdemirliler pazar yerine gidiyor, pazarlık yapmadan alışveriş yapıyor, biz de onlar yüzünden maydanozu bile yüksek fiyattan almak zorunda kalıyoruz' diyordu. Yaşadık bunların hepsini. Biz eylem yaparken herkes bakıyordu ve Ereğli iyi bir noktaya gelmedi. Gençlerimiz işsiz. Hepsi de İstanbul, Yalova, Bursa'da koloniler kurmuşlar. Kimi nişanlısından kimi kocasından uzak. Bu ortamı yaratanlar bizim kuşağımızdaki insanlar. Vicdanımızın sızlaması lazım, benim sızlıyor. Erdemir özelleşirken eylemler yapmadık. Yüzde 35 işçilerin maaşını kestiler, kimseden ses seda çıkmadı. Demokratik haklarını kullanmaları lazım insanların, Ereğli'de bu yok. Ben biraz demokratik haklarımızı kullanmaya çalışıyorum, bağırıyorum, çağırıyorum bana da kavgacı diyorlar.

ENGELLİLER DERNEĞİ VE ÇEVRECİ DERNEKLERİ NEREDE?

Ereğli'den adam almıyorlar içeriye. Belli memleketlerden alıyorlar, nedir oraların özelliği bilmiyorum. OYPA'da çalışan Ereğli'nin köylerinden alınan insanlara kadrolarını vermiyorlar, asgari ücretle çalıştırıyorlar. Dışarıdan gelenlere yüksek ücret ödüyorlar. 92 tane engelli kadrosu boş. Engelli kadrolarına kimseyi almıyorlar. Ereğli'de STK'lardan, derneklerden bahsediyorlar. İsmail bana kızar belki ama nerede bu Engelliler Derneği? 92 engelli kadrosuna işçiyi nasıl almaz Erdemir, bir eylem yapın. Memleketimiz çalışmak isteyen engellilerle dolu; almıyorlar. Kimse de sesini çıkartamıyor, korkuyor, ürküyor. Ben konuştuğum zaman bana da kavgacı diyorlar.

Ereğli'de havayı kirletiyorlar. Kanser yapıyorlar. Lösemi yapıyorlar. Bakın Bakanlığın sitesinde Ereğli'nin havasına... 'Dışarı çıkıp bisiklete binmeyin' diyor hava kirliliğinden dolayı. Nerede bu çevre dernekleri? Yemek olduğu zaman herkes oraya gidiyor ama onun dışında hiçbir şey yok. Kandilli'de defneler koparılıyor. Köklerinden çıkarılıyor defneler. Çevre dernekleri nerede? Hiç olmazsa yaprağını koparın da kökünden çıkartmayın. En yakınımızda Kandilli'de kimseden ses soluk çıkmıyor. Yine ben söylemek zorunda kalıyorum. Türkiye'nin en büyük sanayisinin olduğu yerde işsizlik var. Üniversite mezunları temizlik işçisi olmak için, çöpe gireyim diye yalvarıyor. Bu noktaya geldi Ereğli.

FİZİKİ EYLEMLERE HAZIRLANIYORUZ

Erdemir'in Ereğli'ye verdiği kirliliğe, Erdemir'in istihdam konusunda hiçbir yaklaşım göstermemesine, Ereğli halkına kaba bir şekilde davranmasına karşı yapılacak tek çözüm kalmıştır. Demokratik kurallar içerisinde fiziki eylem. Bütün partiler, STK'lar bir araya gelmeli ana kapıya doğru bir yürüyüş yapmak lazım. Haklılığımızı Türkiye'ye duyurmamız lazım. Bunun tek çözüm yolu budur. Ben şimdiden bu hazırlıklar için başladım. Burada Deva Partisi'ne de bunu duyurmuş olayım. Bütün partilere, STK'lara çağrıda bulunuyorum. Eğer evlatlarınızı, çocuklarınızı seviyorsanız, 'Çocuğum işsiz kaldı, üniversitede okuttum, ne yapacağım' diye ağlayacaklarına yüreklilik göstersinler toparlanalım bir ayağa kalkalım. Dünyanın parasını kazanıyorlar, daha fazla kazansınlar. Biz yardım edelim daha fazla kazansınlar ama artık biraz da Ereğli halkına baksınlar.

İKİNCİ ÇÖZÜM EREĞLİ'NİN İL OLMASI

İkinci bir çözüm var. Kızanlar çok oluyor ama açık söylüyorum; bizim Ereğli olarak il olmamız lazım. Ereğli'de Erdemir var diye bütün yardımlar, yatırımlar öbür taraflara gidiyor. Kaymakamlık ödeneğimiz Kozlu'ya gitti. Kozlu'da Kaymakamlık binası var, Ereğli'de yok. 2016'da havuz projesi çıktı, ödeneği Kilimli'ye gitti. Orada yüzücü bulamıyorlar burada yüzücü çok. Bunları görüp de tepkilerini ortaya koymayan bir vatandaşın hiçbir şey yapması mümkün değil. Bu Erdemir acaba Trabzon'da olsaydı oraya dışarıdan bir tane işçi girebilir miydi? Bana kızıyorlar ama ben söylüyorum. Kimseden korkum yok."

"SİZDEN ÖĞRENDİĞİMİZ GİBİ HALKIN ARASINDA SİYASET YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ"

Deva Partisi İlçe Başkanı Handan Aktimur da Başkan Posbıyık'a, 'Ereğli çıkarları söz konusu olduğunda yanınızdayız' dedi. Aktimur şu mesajları verdi:

"Hem merkezde, hem köylerde projeler üretiyoruz. İnsanlara nasıl dokunabiliriz, nasıl faydalı olabiliriz diye çalışıyoruz. Kızılca Köyü'nde çilek yetiştirme projemiz var. Eğitim konusunda siz de öncülük ettiniz tablet bağışladınız. Bizler de ulaşabildiğimiz yerlere tablet ve bilgisayar bağışladık. Siyasete yeni bir soluk getirmek istiyoruz, farklı bir dizayn getirmek istiyoruz. Dört duvar arasında değil, sizden öğrendiğimiz gibi halkın arasında siyaset yapmaya çalışıyoruz. Gençlerin siyasette önünü açalım dedik. Kadın sayımız yönetimimizde oldukça fazla. Siyasette yer almak isteyen, aktif olmak isteyen kadınlarımıza yer verdik. Kadının siyasette bakış açısının, duyarlılığının birçok fark yarattığını gördüm. Bundan sonra da yaratacağını düşünüyorum. Genç arkadaşlarımız da çok istekle, heyecanla çalışıyorlar. Onların enerjisi, bizlerin tecrübesiyle birleşince güzel işler çıkacağını, güzel hizmetler yapacağımızı düşünüyoruz. Gençlik çalıştayı yapmak istiyoruz. 'Ne yapabiliriz'i sizlerle istişare etmek istiyoruz. Sizin Ereğli için bir araya gelme fikriniz bizim için çok kıymetli. Yapılacak çalışmalarda desteğimiz sizinle. Her ay basınla ve STK'larla toplantı yapıp Ereğli'nin çıkarları noktasında neler yapabiliriz konusunu konuşacağız."

Başkan Posbıyık daha sonra ziyaretin anısına Aktimur'a Herkül heykeli hediye etti, birlikte hatıra fotoğrafı çekildi.