Medeni Kanunda yer alan ismiyle mal rejim sözleşmesi olarak bilinen evlilik sözleşmeleri hakkında bilinmesi gereken tüm detayları sizler için derledik.

Evlilik Sözleşmesi Nerede yapılır

Öncelikle evlilik sözleşmeleri 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun Kişisel mallar 1. Kanuna göre başlıklı 220. maddesinde açıklanmıştır. İlgili maddeye göre evlilik sözleşmeleri, evlenmeden yani nikahtan önce, evlilik sırasında ya da nikah öncesinde yapılan bir tür karşılıklı sözleşmedir.

Evlilik Sözleşmesinin tarafları karı ve kocadır. Ayrıca evlilik sözleşmesi nikah töreni sırasında nikahı kıyan evlendirme memuruna yapılacak başvuru ile de yapılabilir.

Peki evlilik sözleşmeleri nedir, ne anlama gelir ve diğer bir ifadeyle mal rejim sözleşmesi neleri kapsar?

Evlilik sözleşmesi, eşler arasında yapılan ve evlilik devam ederken edinilen malların nasıl idare edileceği, olası bir evliliğin noktalandığı durumlarda edinilen mal varlıklarının paylaştırılacağı ve tasfiye edileceğinin tanımlandığı sözleşmelerdir.

Malların yönetilmesiyle birlikte çiftlerin sorumluluklarının neler olacağı da evlilik sözleşmelerinde belirtilir. Eşler arasında resmi şekilde yapılan, her sözleşmede olduğu gibi kanuni geçerliliği olan hukuki bir anlaşmadır.

Sözleşmeyi bir avukatın danışmanlığında yazdırabilirsiniz

Mal rejimi sözleşmelerinin geçerliliğinin olması için noter huzurunda yapılması gerekir. Çiftler bir avukatın danışmanlığında taleplerine ve şartlarına göre sözleşmeyi yazdırabilir ve notere giderek noter huzurunda imzalayarak aralarında mal rejimi anlaşmasını resmiyete dökebilir.

Evlilik sözleşmesi hazırlanırken avukat desteği danışmanlığı alınması daha faydalı olacaktır.

Evlilik sözleşmeleri ne zaman başlar?

Kanunlara göre mal rejimi sözleşmelerinin başladığı tarih, nikah esnasında yapılırsa nikahın kıyıldığı tarihte başlar. Evli olan çiftler sonrasında noter huzurunda evlilik sözleşmesini imzalarsalar mal rejimi sözleşmesi noterde imzaların atıldığı tarihten itibaren geçerlidir.

Evlenmeden önce mal rejimi sözleşmesi yapılırsa eğer, bu durumda ise nikahın kıyıldığı tarih, evlilik sözleşmesinin ve sözleşmedeki hükümlerin geçerli olduğu tarih olarak kabul edilir.

Kanun gereği evliliklerde neler mal sayılır?

Evlilik Sözleşmesi Nasıl Hazırlanır?

İlgili kanunda nelerin mal sayılacağı da açıklanmıştır. Buna göre;

- Eşlerden birinin yalnız kişisel kullanımına yarayan eşya,
- Mal rejiminin başlangıcında eşlerden birine ait bulunan veya bir eşin sonradan miras yoluyla ya da herhangi bir şekilde karşılıksız kazanma yoluyla elde ettiği malvarlığı değerleri
- Manevi tazminat alacakları,
- Kişisel mallar yerine geçen değerler.

Editör: Pusula Gazetesi