1990'da ise iki oğlu trafik kazasında öldü. Bunlara rağmen yılmayan ve tüm enerjisini yatırıma ve üretime harcayan Zeki Yurtbay Eskişehir'deki seramik fabrikasında yaptığı yeni yatırımlarla kapasiteyi artırdı. Geçen yıl 100 milyon YTL ciro yapan Yurtbay Seramik 40 ülkeye ihracat yapıyor.

BABASININ 'alacak karşılığı' başladığı 'tuğla imalatında' işin başına 14 yaşında geçen ve 1951'de kárlı bir işletmeye dönüştüren Zeki Yurtbay'ın hayatı acımasız rekabetle birkaç kez sarsıldı. İlk fabrikası 1955'te açılmadan çöken Zeki Yurtbay'ın daha sonra yeniden inşa ettiği tuğla fabrikası ise 1960'larda iki defa 'rakipleri tarafından' yakıldı. "Bu gerçeği ancak 40 yıl sonra öğrendim" diyen Zeki Yurtbay'ın en değerli varlıkları olan oğulları Oktay ve Olcay ise 1990'da Düzce'deki tuğla fabrikasına giderken elim bir trafik kazasında vefat etti. Şu anda iki torunu ve yeğeni ile yoluna devam eden Zeki Yurtbay, seramikte Türkiye'nin en büyük üreticilerinden biri olmayı başardı. Eskişehir'deki seramik fabrikasında 2007'de yaptığı kapasite artışı yatırımlarını da devreye alan Zeki Yurtbay yıllık üretim kapasitesini 21 milyon metrekareye çıkardı. Zeki Yurtbay, oğulları için "Ya her gün mezarlarına gideceksin ya da acını içine gömüp kendini işine vereceksin. Ben ikincisini tercih ettim.Onların adına da Çaycuma'da 24 derslikli Oktay Olcay Yurtbay Anadolu Meslek Lisesi yaptırdım" diyor.

100 MİLYON TL CİRO: Seramik cirosunun 2007'de 100 milyon YTL'yi geçtiğini söyleyen Yurtbay Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Yurtbay, grupta yaklaşık 1.500 kişinin çalıştığını belirtiyor ve şöyle konuşuyor: "40 ülkeye ihracat yapıyoruz. Ciromuzun yüzde 40'ını da ihracattan yapıyoruz. Aslında kurlar biraz daha yukarıda olsa ciromuzu 2008'de 150 milyon YTL'ye çıkarabiliriz. Çünkü ihracatın artması büyük ölçüde kurlara bağlı durumda. Sektörümüzde çok sayıda fabrika zor durumda. Biz ise yüzde 80 kapasiteyle çalışıyoruz ve yatırımlarımızı, daha fazla talep edilen, fiyatı daha yüksek ürünlere yöneltiyoruz. 2004'ten beri sırlı granit üretiyoruz. Şimdi granit üretimi için de 5-6 milyon Euro'luk biryatırım yapacağız. Böylece granite de girmiş olacağız. Tuğlada ise kapasitesi en yüksek grup biziz. Düzce'deki fabrikamız Delta Tuğla Türkiye'nin en iyi fabrikalarından birisi. Ayrıca biz tüm fabrikalarımızda co-generation sistemle kendi enerjimi üretiyoruz."

VİTRİFİYE VE YAPI KİMYASALLARI: Yurbay Seramik olarak yakın dönem için vitrifiye ve yapı kimyasalları üretimine de girmeyi planlandıklarını anlatan Zeki Yurtbay, "Bu konudaki çalışmalarımız dasonuçlanmak üzere. Öyle sanıyorum ki 2009'da bu konuda üretime başlayabiliriz" diye konuşuyor. Türkiye'nin seramik üretim kapasitesinin iç pazartalebine göre çok yüksek olduğunu vurgulayan zeki Yurtbay şunları söylüyor: "Yaklaşık 350 milyon metrekarelik kapasite oluşmuş durumda. Ancak talep 80-90 milyon metrekare civarında. bu yüzden de ortalama kapasite kullanımı yüzde 30'larda."

zeki-yurtbay-hayatini-kaybetti
Zeki Yurtbay hayatını kaybetti