İtalyanlar tarafından keşfedilen ve 1900lü yıllardan bu yana yaygın olarak tüketilen espresso kahvesi aslen basınç gücünden yararlanılarak elde edilen bir kahve türüdür. Sert ve yoğun olan bu kahve küçük porsiyonlarda servis edilir. Bu nedenle miligram başına düşen kafein miktarı yüksek olan espresso zengin bir aromaya sahiptir. Acı ve sert olmasından dolayı filtre kahveye kıyasla biraz daha zor içilir. Bu nedenle herkes tarafından kolayca içilmez.

Sahip olduğu özellikler sebebiyle espresso Türk kahvesine de benzetilir. Fakat telvesiyle birlikte servis edilmemesi ve Türk kahvesine göre daha kalın öğütülmesi espressoyu daha özgün hale getirmektedir. Hazırlanan kahveyi lezzetli yapabilmek için mutlaka püf noktalarına dikkat etmek gerekir.

Espresso Tarifi

Espresso nasıl yapılır diyorsanı, aslında espresso basınçla hazırlandığı için makine kullanarak yapılır. Fakat bu makineler hem mutfaklarda fazla yer kapladığı hem de maliyetli olduğu için çok fazla tercih edilmez. Bunun için makinesiz espresso tarifi denenir.

Makine kullanmadan kahve hazırlamanın en çok tercih edilen yolu moka pot olmaktadır. Bunun için en alt kısma kaynamış su, orta kısma ise özel çekilmiş kahve koyulur ve moka pot orta ısıdaki ateşe koyularak kaynamaya bırakılır. Burada kaynama süresi mümkün olduğunca kısa tutulmalıdır. Bazı kahve severlerin kaynama noktasına geldiğinde kahveyi ocaktan aldığı ve bu tadın da lezzetli olduğu ifade edilir. Bu tarif için gerekli olan moka pot internetten uygun fiyatlarla satın alınabilir.

Espresso Hazırlarken Nelere Dikkat Edilir?

İtalyan mutfağının vazgeçilmez tatlarından biri olan klasik espresso yaparken ne kadar fazla basınç uygulanırsa kahvenin köpüğü o kadar fazla olacaktır. Bunun için moka pot kullanıldığında basınç makinedeki kadar çok olmayacağından köpük seviyesi de biraz daha azdır.

Kahveyi hazırlarken öğütme şekline dikkat edilmesi gerekir. Espresso için kullanılan kahve çok ince çekilmiş olmamalıdır. Aynı zamanda kahve koyu kavrulmalıdır. Aynı zamanda kahve ne kadar taze çekilirse kahvenin tadı da o kadar artacaktır. Bu nedenle kahve çekirdeğinin espresso yapımına başlanmadan hemen önce çekilmesinde yarar vardır. Kahvenin taze çekilmiş olması Türk kahvesi ve diğer kahve türlerinde de lezzeti artırıcı etki yapar.