Katı atık bedelleri ile ilgili Pusula'nın sorularını yanıtlayan Muharrem Coşkun:

"KENDİ BİNDİKLERİ DALI KESİYORLAR"

Zonguldak Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun katı atık bedelleri konusunda Zonguldak Belediyesi'ne ateş püskürdü. Katı atık bedelleri konusunda Zonguldak'ta adaletsizliğin olduğunu iddia eden Coşkun; Katı atık bedelleri konusunda esnafımızın ödeyebileceği bir ücret çıkartmalarını istiyoruz. Bu şekilde biz bu ücretleri ödeyemeyiz. Bu konuyu bir daha gözden geçirmelerini istiyoruz. Yoksa Zonguldak'ta gerçekten bir sıkıntı olacak. Nasıl bir sıkıntı doğacağını da nasıl bir eylem yapacağımızı da en son aşamaya geldiğimizde göreceğiz. Bu iş artık bu aşamaya geliyor. Kendi bindikleri dalı kesiyorlar ben dost olarak uyarıyorum" dedi.

"BİZİM ÖDEYEBİLECEĞİMİZ BİR ÜCRET ÇIKARMALARINI İSTİYORUZ"

81 ilin 80'in de katı atık bedelleri konusunda bir sıkıntı olmadığına fakat Zonguldak'ta bu konuda büyük sıkıntıların olduğunu belirten Coşkun; "Katı atık bedelleri ile ilgili 2016 yılı için ilk duyum aldığımızda Sayın Başkan Muharrem Akdemir'e gittik ve ricada bulunduk. Sayın Başkanım aldığım duyumlara göre katı atık bedellerinin yüksek olduğunu bu ödeyemeyeceğimizi kendilerine söyledik. Çalışma yapacaklarını söylediler. Çalışma yaptılar ama ne hikmetse maliyetler yine aynı çıktı. Tekrar bir çalışma daha yapacaklarını söylediler ve yapıyorlar. O ellerinde ki cetvel neyse, o cetvelin kılavuzları ne ise onu bilmiyorum fakat o kılavuzda lehimize hiç bir şey çıkmıyor. 81 ilin 80'inde katı atık bedelleri ile ilgili hiç bir problem olmadığını ve yine Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir ile birlikte hukukçularla birlikte bir çalışma yaptık. 4-5 ilden örnekler verdik. Bu konuya dikkat edeceklerini bildirip bakmışlar fakat yine kılavuzlarının doğru olduğunu ve bir şey yapamayacaklarını söylediler. Yine en son bir toplantı daha yaptık. Bu toplantıdan sonra bir gelişme oldu. Kayıp dışı bin tane iş yerinin olduğunu ve bunların da eklenmesiyle maliyetin biraz daha düştüğü bildirildi ama bizim beklediğimiz bir indirim olmadı. Esnaf ve sanatkarlar olarak biz belediyenin durumunu biliyoruz. Arkadaşlarımızın da durumunu biliyoruz. Biz diyoruz ki, bizim ödeyebileceğimiz bir şey çıkartın biz ödeyelim. Bunu bu şekilde biz ödeyemeyiz" ifadelerini belirtti.

"BÖYLE GİDERSE DAVALAR DAHA ÇOK ARTAR"

Bu süreç böyle giderse daha çok davaların açılacağına vurgu yapan ve devam eden mahkeme süreçleri hakkında da bilgi veren Coşkun; "143 tane dava olduğunu söylediler. Bu böyle giderse 143 değil 243-343 daha dava olacak. Biz gerçekten ödemek istiyoruz fakat ödenecek bir tutar göstermelerini istiyoruz. Bakıyoruz başka illerde nasıl yapmışlar. Diğer iller, derecelendirme yapmışlar. Burada öyle bir şey yok. 80 il bunu yapmışta 81. il bunu neden yapmıyor. Ben merak ediyorum. Meslek guruplarına göre de çok farklılıklar var. Özellikle Üzülmez tarafında Asma, Ontemmuz veya Rüzgarlımeşe'nin tepelerini ele alın, bölge olarak Rat'ın tepesini alın kira bedeli 150 lira, katı atık bedeli 450 lira ve bunun ödenmesi mümkün değil. Bunu neye göre ayarlıyorlar anlamıyorum. Dilaver'in tepesiyle Gazipaşa'yı nasıl bir tutacağız. Mithatpaşa ile Gazipaşa arasında bile çok fark var. Bu kriterleri de göz önüne almaları gerekiyor. Bu para ödenebilecek bir para değil. Tüm yasal yollarımızı deneyeceğiz. Bittikten sonra gerekirse dava açacağız. Gerekirse eylem yapacağız. Elimizden ne geliyorsa yapacağız" dedi.

"BU İŞLER BİR DAHA GÖZDEN GEÇİRİLMEZSE ZONGULDAK'TA ÇOK BÜYÜK SIKINTI OLACAK"

İlerleyen zamanlarda katı atık bedelleri ile ilgili sorunların çözülmemesi durumunda çok büyük sıkıntıların olacağına dikkat çeken Coşkun; "Davalarda belediyenin kazandığı davalarda var, iş yeri sahibi arkadaşlarında kazandıkları konular da var. Fakat biz dava açarsak farklı olur. Çünkü biz bazı yerleri de göstereceğiz. Başkanımızın Allah'ı var kendisi bir şey demiyor. 'Doğru söylüyorsunuz, bir daha bakalım' diyor. Fakat bakılıyor, hesaplar yapılıyor ve bir önceki hesapla aynı çıkıyor. Aslında şöyle bir sıkıntı var. 2016 yılında bir takım itirazlarımızı yaptık. "Bakacağız, halledeceğiz, değerlendireceğiz ve bir daha gözden geçireceğiz" dediler. 2016 yılının bütçesi onaylanmış efendim bu bütçeden geçti. Geriye dönük bir şey yapamayız. Şimdi devlet bir yapılandırma çıkardı. Yapılandırmayla ilgili bunları makul bir seviyeye indirin, yapılandırma içinde müracaatımızı yapalım. Yapılandırmadan yararlanamadık. Dediler bunlar bütçeye konmaya başladı. Şimdi aynısı 2017 yılı için yapılacak. Diyecekler bütçe onaylandı. Bundan geri dönüş yok. Hangisinden geri dönüş olacak ? Bu konuyu bir daha gözden geçirmelerini istiyoruz. Yoksa Zonguldak'ta gerçekten bir sıkıntı olacak. Nasıl bir sıkıntı doğacağını nasıl bir eylem yapacağımızı da en son aşamaya geldiğimizde göreceğiz. Fakat bu iş bu aşamaya geliyor" diye konuştu.

"BELEDİYE İLE İLGİLİ BİR SIKINTIMIZ YOK FAKAT ÇÖZÜM YOLLARINDA SIKINTI VAR"

Belediye ile ilgili sıkıntılarının olmadığını fakat çözüm yolları konusunda sıkıntıların var olduğunu belirten Coşkun; "Belediye ile ilişkilerimizde sıkıntı yok gibi görünüyor ama çözüm odaklı bir şey yapamıyoruz. Çözüm yollarında bir sıkıntımız var.Yoksa Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, daire müdürleri ve meclis üyeleri ile hiç bir sıkıntımız yok. Ama çözüm yolunda gerçekten bir sıkıntımız var. Katık atık bedellerini bakanlık genelgesi ile yaptıklarını söylüyorlar. Peki 80 il ne ile yapıyor. Şimdi size açamayacağım nedenler var. Kendilerine ben ilettim. Buradan söyleyemiyorum ama iş mahkemeye geldiğinde biz bunları mahkemede anlatacağız. Biz kendisine söyledik, meclis üyesi arkadaşlarımızda biliyor. Biz dava açmadan bu işleri çözmeye çalışıyoruz.Çözersek çözeriz, çözemezsek dava açacağız. Yapacak bir şey yok" ifadelerine yer verdi.

ESNAF, BİZİM VE TSO YÖNETİCİLERİ HAKKINDA ÇOK AĞIR KONUŞUYOR

Esnafın çok ağır konuştuğunu da söyleyen Coşkun; "Esnaf arkadaşlarımız nezaketen yüzümüze karşı bir şey söylemiyor ama hem bize hem de Ticaret Odası Başkanlığı yöneticileri hakkında çok şey kelimeler kullanıyorlar. "Ne işe yarıyorsunuz ? Ne iş yapıyorsunuz ? Niye bu işlerle uğraşmıyorsunuz ?" diyorlar. Biz arada kalıyoruz. Bu konu ile ilgili en az 10 kere Belediye Başkanı Muharrem Akdemir'in yanına çıktık. Meclise geldik ve sağ olsunlar bize orda encümenler bize bilgi verdiler. Yapacak bir şeyleri yokmuş. Bakanlığa bir görüş sordular ama o görüşün cevabı bildiğim kadarıyla gelmedi. Diğer illere vurulan oranla bize vurulan yük aynı değil" diye konuştu.

"MALİYETİ YANLIŞ UYGULAMALAR ARTTIRIYOR, ODA BİZE YANSIYOR"

Katı atık bedellerinin bu kadar yüksek olmasının sebebini yanlış uygulamalara bağlayan Coşkun; "Zonguldak'ta katı atık toplama merkezi kuramadılar. Kuramadıkları içinde ufak arabalarla birlikte arıtma tesisine gidip çöp boşaltıyorlar. Her gün 2 tırın bilemedin 3 tırın yapacağı işi 50 araçla yapıyorlar. Bunlarda maliyete yansıyor. Ulaşım sorunu var. Maliyetlerin yansıması sorununda sıkıntı var. Meslek guruplarına göre ayrışımda sıkıntı var. Çok üretenden çok alacaksın, az üretenden az alacaksın fakat tam tersini yapıyorlar. Meslek guruplarında farklılıklar yapmışlar. Başka illerden örnek gösteriyorum. 'Biz yanlış yapamayız' diye yanlış yapamayacaklarını söylüyorlar. 81 ilin 80'i yanlış, bir tek Zonguldak doğru yapıyor. Ben bu söylemlerden bunu çıkarıyorum" dedi.

"DOST OLARAK UYARIYORUM, KENDİ BİNDİĞİ DALI KESİYOR"

Bu tür olayların Zonguldak Belediyesine zarar verdiğini bu gidişle CHP Belediyesi Zonguldak'ta yerel seçimi alamayacağına vurgu yapan Coşkun; "Belediye Başkanımızın elinde bir yetki bir şey varsa, bize yok olduğunu söylüyorlar. 81 ilde CHP var, MHP var, Ak Parti var, HDP'lileri var. Onların olduğu hiçbir belediyede sıkıntı yok. bir tek Zonguldak'ta sıkıntı var. Farz et benim belediyelerle ilişkim bozuk. Gerçi öyle bir problemimde yok ta farz et ki var. Zonguldak esnafını neden cezalandırıyorsun ? Zonguldak halkından ne istiyorsunuz ? Böyle giderlerse ne olacak biliyor musunuz ? Cumhuriyet Halk Partisi'nin Zonguldak'ta diğer seçimlere girmesine gerek yok. X bir partinin bir adayı çalışma yapmadan seçimi alır diye düşünüyorum. Bunlar kendi bindikleri dalı kesiyorlar. Açık ve net söylüyorum. Benim bir siyasi oyum var o gün bakacağız kim iyiyse ona vereceğiz. Ben siyasetçi değilim siyaset yapmıyorum ama kendilerinin bu konuda yanlış yaptıklarını söylüyorum.Kendilerini bir dost olarak uyarıyorum" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi