Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü Tütün ve Madde Bağımlılığı ile Mücadele Birim Sorumlusu Esin İlhan katılımcılara ilk olarak sigaranın zararlarını anlatarak, kapalı mekanlarda sigara yasağı ve cezaları hakkında bilgi verdi. Sigara yasağı kapsamının genişliğinin ifade eden Esin İlhan; "Kahvehane, kafeterya, birahane, nargile içilen mekanlar, dernek ve vakıflara ait lokaller gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerin ve lokantaların açık alanlarında tütün ürünleri tüketilmesi durumunda diğer kişilerin tütün dumanından etkilenmelerini önleyecek yeni düzenlemeler ve tedbirler alındı.

Sabit veya seyyar bir tavanı veya çatısı (çadır, güneşlik vb. dahil) olan, kapıları, pencereleri ve giriş yolları dışında bütün yan yüzeyleri geçici veya kalıcı olarak tamamen kapatılmış alanlar ile aynı şekilde tavanı veya çatısı olup yan yüzeylerinin yarısından fazlası kapalı bulunan yerler 'kapalı alan' olarak değerlendiriliyor. Buralarda sigara ve nargile içmek yasak. Ayrıca 18 yaşından küçük olanlara da nargile sunumu yapılamaz"dedi.

İlhan ayrıca cezadan yana olmadıklarını, yasağa uyan işletmelerin sıkıntı yaşamadığını ifade ederek; " Araç kullanırken kırmızı ışık kuralına uyuyorsak, sigara yasağına da uyacağız. Bir işletme hakkında günde 5 kere de şikayet gelse, gidip kontrol etmek zorundayız "dedi.

Çok fazla sigara denetimi yapıldığını belirten esnaf, bu konuda sorularını yöneltti.

Toplantıya katılan Çaycuma Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hayri Kandemir; ilgili diğer kurumlarla da aynı eğitimleri verdikleri belirterek, esnafın bu tür eğitimlere katılmadığını, İlçede denetimlerin fazla olmasının sebebinin bölgede çok fazla şikayet yapıldığından kaynaklandığını söyledi. Aynı işi yapanların birbirini şikayet etmesinin doğru olmadığını belirten Kandemir, hizmet kalitesi ile müşteri memnuniyetini yakalamanın mümkün olduğunu belirtti.

Editör: Pusula Gazetesi