Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde "Ahilik Haftası" kutlama etkinlikleri devam ediyor. Çaycuma Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hayri Kandemir, Yönetim Kurulu Üyesi Bünyamin Bostancı ile birlikte Çaycuma Merkez, Perşembe, Karapınar ve Saltukova beldelerinde meslekte 30 yılını doldurmuş esnafları ziyaret ederek, teşekkür plaketi ile onurlandırdı.

Yıllardır başarı ile mesleğini yapmış ve yapmaya da devam eden esnafa teşekkür eden Başkan Kandemir, "Ahilik Haftası kutlamaları çerçevesinde her sene en eski esnaf ve sanatkarımızı ziyarete ederek, geçmişten bu yana yapmış oldukları örnek çalışmalarından dolayı onurlandırmak amacıyla Ahilik Haftası'nı anımsatan bir plaket veriyoruz. Belki maddi değeri yok, ama manevi değeri olduğunu düşüyorum" dedi.

Hafta boyunca her sene olduğu gibi örnek işyeri seçilen ve 30 yılı doldurmuş, ilçe merkezi ve beldelerdeki esnafı teşekkür plaketi ve belge ile onurlandıran Çaycuma Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hayri Kandemir, özellikle kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri yaşatmaya çalışan esnafları tebrik etti.

Ahiliğin özelliklerinin genç esnaflara örnek olması dileğinde bulunan Başkan Kandemir, "Ahilik; kardeşlik, birlik, beraberlik, toplayan, ticareti ile ahlakı buluşturan bir hayat felsefesidir. Ortaya koyduğu temel ilkelerle toplumun tüm kesimlerini kaynaştıran, bütünleştiren ve millet olma bilincini Anadolu topraklarına yayan bir düşünce sistemidir. Ahilik prensipleri, yüzyıllar boyunca hem esnaf ve sanatkarlarımız, hem de Anadolu insanı için şaşmaz bir ölçü ve kılavuz olmuştur. Ahilik anlayışının temelinde insan vardır. Ticari ve toplumsal hayatta iş ve meslek hayatında dürüstlük ve güvenirlik, hak ve hukukuna saygılı şefkatli, cömert ve güler yüzlü olmak Ahiliğin en önemli kuralıdır. Ahilik kültürünü daha iyi tanıtır, bilinir hale getirmek ve gelecek nesillere bu kültürün en doğru şekilde aktarılmasını sağlamak bizim tarihi ve sosyal sorumluluğumuzdur" dedi.

"AHİ 'DÜRÜST' DEMEKTİR"

Ahiliğin özelliklerini de sıralayan Kandemir şunları söyledi:

"İyi huylu ve güzel ahlaklı olmak, işinde hayatında kin, hasetlik ve gıybetten kaçınmak, şefkatli, merhametli, adaletli, faziletli, iffetli ve dürüst olmak, alçak gönüllü olmak büyüklükte gururdan kaçınmak, dost ve arkadaşlara tatlı sözlü, samimi güler yüzlü ve güvenilir olmak, insanların işlerini içten, gönülden ve güler yüzle yapmak, daima iyi komşulukta bulunmak, komşusunun eza ve cahilliğine sabretmek, hata ve kusurları daima kendi nefsinde aramak, örf adet ve törelere uymak, helal kazanç sahibi olmak. 'Ahi' dediğin 'dürüst' demektir. 'Ahi' dediğin 'mert' demektir. 'Ahi' dediğin 'işinde, gücünde, ticaretinde hile, hurda olmayan' demektir. Selçuklu İmparatorluğu döneminden Osmanlılara kadar gelen, Anadolu'da yeşermiş bir kültürün devamıdır. Anadolu'da gelişmiş olan bu Ahilik kültürü birçok gelişmiş sanayi ülkesinin, birçok teknolojide belirli yerlere gelmiş ülkelerin aslında iş hayatlarına vermeye çalıştıkları modern dilde kalite kontrol, modern dilde tüketici hakları, modern dilde sanatta, zanaatta, kalite ve estetik iddiaları gibi birtakım konuları ahlaki misyon yüklenmiş bir insanın yapabileceğine olan inançtan hareket ediyor. Bizim esnafımız budur."

Plaketi alan ve işini aşkla yapan esnaflar; İlyas Yamak, Hüseyin Yamak, Ali Çörtlek, Hayrullah Topuz, Alim Amir Keçeci, Mehmet Bayraktar, Rasim Cengiz, Bayram Çağlayan, Osman Toprak, Zekai Gedik, İbrahim Kukuş, Nizamettin Bostancı ve Kemal Özfındık duygulu anlar yaşayarak, Oda yönetimine ilgi ve alakalarından dolayı teşekkür ettiler.

Editör: Pusula Gazetesi