Kömürün Zonguldak'a getirdiği sosyalleşmeye paralel olarak müzisyen sayısı ve eğlence mekanlarının sayısının hızla artması ile yeni mekanlar, isimler ve guruplar Zonguldak'ın değişik adreslerinde sahne almaya başladılar. Bu eski mekanların en bilinenleri Deniz Kulübünde Ertan Güney ve arkadaşları, Sürmen'de Yılmaz Süer, Yılmaz Erkut ve arkadaşları, Emirgan'da Güven Orkestrası, Gülistan Çay bahçesinde Süreyya Akkaş ve arkadaşları, Devran parkında Nezahat Berkan sahne alıyordu..

Mekanlar çoğaldıkça orrkestralar da çoğaldı, bir dönem şimdiki kapalı spor salonunun bulunduğu alanda, şehir stadyumunun yanında Stad Parkı, Sanat Enstütüsü salonu, Kozlu Kılıç, ve kapalı-yazlık sinema salonları düğün ve eğlence için orkestralara ev sahipliği yaptılar.
Kapalı salonlardan ziyade açık alan çay bahçeleri ağırlıkta olduğu için şimdiki 'Parti' düzenleme veya verme kavramı yerine 'Çay düzenleme' kavramı kullanılmaktaydı. Okul Çayları, çay düzenleme gibi kavramlar artık unutuldu, yerini partilere bıraktı.
1970'lerden sonra batı müzikleri ve maskeli balolar tüm Türkiye'de etkisini gösterdiği gibi şehrimiz de bu tür etkinliklere ev sahipliği yaptı.