Zonguldak'ta gece vardiyasında çalışan işçilerin yaklaşık 9 saatlik eylemi sürüyor. Öte yandan maden ocaklarının özelleştirileceği iddiaları için eylemini sürdüren bir işçinin doğuma hazırlanan eşinin yanına gitmek yerine madendeki eylemini sürdürdüğü ve yerüstüne çıkmadığı öğrenildi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) Torba Yasa Tasarısı olarak gelen 27.09.2017 tarihli "Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nın 58'inci Maddesi ile 3213 Sayılı Maden Kanunu'nda yapılmak istenen değişikliğe tepki gösteren maden işçilerinin eylemi yaklaşık 9 saattir sürüyor.


Tasarıdaki "Türkiye Taşkömürü Kurumu ile Türkiye Kömür İşletmeleri, uhdelerinde bulunan maden ruhsat sahalarını işletmeye, işlettirmeye, bunları bölerek yeni ruhsat talep etmeye ve bu ruhsatları ihale etmeye yetkilidir" maddesine karşı çıkan işçiler, havzada ocaktan çıkmama eylemi başlattı.
24.00-08.00 vardiyasında çalışan maden işçileri, mesai bitiminde yer üstüne çıkmadılar.
Gündüz vardiyası işçileri ise yeraltındaki mesai arkadaşlarına desteklerini sürdürüyor. "Üzülmez 1' nolu kuyunun önünde bekleyişlerine devam eden işçiler, zaman zaman "Madenler bizimdir bizim kalacak", "Madencinin feneri sönmeyecek" sloganları atarak baretlerini yere vurdular.

"Doğmamış çocuğumun hakkını savunuyorum"
Genel Maden İşçileri Sendikası Karadon Şubesi Mali Sekreteri Cemalettin Akyol ise eylemin sürdüğü yeraltındaki bir işçiyle ilgili yaşanan diyaloğu anlattı. Akyol, madenlerin özelleştirileceği iddialarına yönelik kitlesel basın açıklaması yaptıklarını da hatırlattı. Süreci aktaran Akyol, yer altındaki eylemini sürdüren İsmail Baltacı isimli bir madencinin doğum hazırlığı yapan eşine rağmen madendeki eylemini bırakmadığını anlattı. Akyol, "Dün itibariyle iş çıkışı sendikamıza gidecektik. Başkanlarımız bize ayrıntılı bilgi verecekti. Ardından arkadaşlarımızı ocağa gönderdik. Arkadaşlarımız eylemi bugünden başlattılar. Arkadaşlar haklıdır. Gece vardiyasında çalışan işçiler halen ocaktalar. Madenden çıkmadılar. Gelecek haberleri bekliyorlar. Bunun sonucu nereye varır sonuna kadar gideceğiz. Bu olaylar yaşanırken bir haber geldi. İsmail Baltacı arkadaşımız vardı. Gece vardiyasında çalışmış ve eylem nedeniyle ocaktan çıkmamış. Eşinin hamile olduğunu, doğum yapmak hazırlığı için hastaneye götürüldüğü haberi geldi. Biz de arkadaşa ulaştık. O da bize 'Ben bu eylemi doğmamış çocuğum için O'na ekmek kazandırmak için yapıyorum. Ben madendeyim. Doğmamış çocuğumun hakkını savunuyorum' cevabını verdi. Şu anda halen daha ocakta. Madenden kendisi çıkmak istemedi. Eşinden gelecek haberleri bekliyoruz."
İsmail Baltacı isimli madencinin eşi Şerife Baltacı'nın ise Zonguldak Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne müracaat ettiği ve henüz doğumun gerçekleşmediği öğrenildi. Öte yandan eylemi sürdüren işçilere de simit ve çay ikramında bulunuldu.

Editör: Pusula Gazetesi