24 Haziran seçim sonuçlarının ardından, AK Parti ve MHP'den oluşan Cumhur İttifakı kazandıkları başarıyı yerel seçimlere taşımak için harekete geçti. Ankara kulislerinde konuşulan iddialara göre, 29 Mart 2019'deki yerel seçimi Ekim veya Kasım ayında yapma amacıyla anayasayı değiştirme planları yapılıyor.

Ankara kulislerinde, 24 Haziran seçimlerinden galibiyetle çıkan AK Parti-MHP ittifakının, yakaladığı rüzgarla ve bu ekonomik tabloda dokuz ay beklemek yerine erken yerel seçime gidebileceği iddiası konuşuluyor.

Gazete DuvaR'dan Özlem Akarsu Çelik'in haberine göre; 29 Mart 2019'daki yerel seçimi ekim veya kasım aylarına almayı planladığı öne sürülen Cumhur İttifakı'nın yerel seçimlerin beş yıl dolmadan yapılabilmesi için anayasa değişikliği gerekiyor. Anayasanın 127'inci maddesi, "Mahalli idarelerin seçimleri beş yılda bir yapılır" diyor.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN GEREKLİ SAYI ARTIK 360-400 MİLLETVEKİLİ

Henüz kesinleşmeyen sonuçlara göre Meclis'te yeni dönemdeki sandalye dağılımı şöyle, AK Parti: 295; CHP: 146; HDP: 67; MHP: 49; İYİ Parti: 43...

Anayasa değişikliği için karar yeter sayısı eski sistemde Meclis üye tam sayısının 3'te 2'si olan 367 milletvekiliydi. 600 milletvekilli parlamentolu yeni sistemde bu sayı, 400 olacak. Anayasa değişikliğinin referanduma götürülmesi için 550 sandalyeli Meclis'te 330 oy yeterliydi, yeni sistemde ise 360 oy gerekecek.

27'nci dönem milletvekilleri için önümüzdeki hafta yapılacak yemin töreni ve 15 Temmuz Özel Oturumu'nun ardından TBMM'nin yeni yönetimin seçilmesiyle tatil kararı alması beklenen TBMM'nin, erken yerel seçim gündemiyle olağanüstü toplanması gerekiyor. TBMM İçtüzüğü'ne göre, Meclis üye tam sayısının üçte biri olan 200 milletvekilinin imzasıyla olağanüstü toplanacak TBMM Genel Kurulu, yerel seçimlerin erkene alınması için Anayasa değişikliği yapmak zorunda olacak

Editör: Pusula Gazetesi