Türkiye Belediyeler Birliği ile Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu tarafından düzenlenen ''Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde Yerel Yönetimler Sempozyumu''na Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Köksal Toptan'ın yanı sıra Zonguldak'ta sadece Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantıyı düzenleyenlere, tebliğlerle toplantıya katkı vereceklere ve bu sürece destek veren Kamu Görevlileri Etik Kurulu'na teşekkür etti.
Bu sempozyumun 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri öncesinde gerçekleşiyor olmasını çok isabetli bulduğunu ifade eden Erdoğan, oturum başlıklarının, hem yerel yönetimlerle ilgilenen akademisyenlere ve politika belirleyicilere hem de belediye başkanlarına ışık tutacak mahiyette olduğunu söyledi.
Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Köksal Toptan da kurulun çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Yerel yönetimlerin, etik ilkeleri yönetim biçimi haline dönüştürmelerinin önemine işaret eden Toptan, "Demokrasinin temel direklerinden biri olan kamu etiği en güzel ve en etkili şekilde yerelde uygulanabilir. Halkla doğrudan temas halinde olan belediyelerimiz, iletişim teknolojisinden de yararlanarak hesap verebilirlik, şeffaflık, dürüstlük, tarafsızlık, adalet gibi etik ilkeleri hayata geçirmek suretiyle güçlü bir yerel yönetim sistemi oluşturabilir." diye konuştu.
Toptan, Kurul olarak yerel yönetimlerde etik düşünme ve uygulama davranışlarını yaygınlaştıran, yerleştiren bir projeyi uygulamaya başlayacaklarını da bildirdi.
Etik davranış ilkelerini özümsemiş ve bunu icraatlarıyla özümsemiş bir yerel yönetim anlayışının vatandaşta güven duygusunu çoğaltacağını ve bu durumun yönetici kimliklerine de olumlu yansıyacağını anlatan Toptan, şunları kaydetti:
"Eğer etik açıdan belediye yönetimine yönelik algı bozulursa bu sadece belediye başkanının ve onun siyasi kimliğinin algısını olumsuz etkilemekle kalmaz ideolojik ve inanç kimliklerine kadar sirayet eder. Bu nedenle yanlış yapmamak yetmez, yanlış yapmadığımızı vatandaşa anlatmak ve insanların bunu anlamasını sağlamak gerekir. Bu süreçte biz çalışmalarımızı Anadolu'nun tamamına yaymak, yerel yöneticilerimizle mahalinde buluşmak ve etik davranış ilkelerini yaygınlaştırmak için önümüzdeki dönemde çok çalışacağız."

Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal, böyle önemli bir toplantıya katıldığı için mutlu olduğunu söyledi.

Editör: Pusula Gazetesi