Zonguldak’ın Ereğli ilçesi Ereğli Demir ve Çelik fabrikalarının Cevher depolama alanlarından rüzgârla yükselen cevher tozları ilçede büyük oranda hava kirliliğine sebep olurken, cevher sahasından kalkan tozlar özellikle Gülüç beldesi ve Kışla mahallesinde halkın yaşamını olumsuz şekilde etkiliyor.

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları sınırları içinde bulunan cevher depolama alanından kalkan tozlar ilçeye zarar veriyor. Hava kirliliği ölçümlerinde Ereğli’nin kötü durumda olduğu Hava kirliliği izleme istasyonu verilerine göre ilçenin hava kirliliği oranın oldukça yüksek olduğu belirlendi. Ölçüm istasyonunda ‘MOR’ renkte belirtilen hava kirliliği ibaresinin ise Zonguldak ve diğer ilçelere göre hava kirliliğinin oldukça yüksek olduğunu gösteriyor.

Bugün öğle saatlerinde ise Erdemir fabrikası sınırları içerisinde bulunan Cevher depolama sahasından rüzgârla kalkan tozlar ilçenin rengini değiştirdi. Fabrika sahasından kalkan tozlar rüzgarın da etkisi ile kısa sürede yayılırken, bu tozlardan en çok etkilenen mahalleler ise Gülüç, Kışla, Doruk oluyor.

Yaygın olarak doğalgaz kullanılan Ereğli’de hava kirliliğinde, karbonmonoksit oranları normal değerlerin altında çıkmasına rağmen, partikül madde (toz) ölçümleri kabul edilebilir rakamların çok üzerinde görülüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ulusal Hava Kalitesi İzleme İstasyonları Web Sitesi’nde yer alan bilgilere göre, Avrupa Birliği üyesi ülkelerde Partikül Madde sınır değeri, metreküpte, 50 mikrogram olarak belirlenmiş. Partikül maddede ulusal sınır değer ise metreküpte 80 mikrogram olarak tespit edilmiş.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı web sitesine göre, Ereğli’de gözlenen partikül maddenin yol açtığı sağlık sorunları şöyle: “Partikül Madde (PM10, PM2.5 Uçarozlar): Havadaki partikül madde insan sağlığını etkileyen en önemli kirleticilerden biridir. Partikül boyutu ile sağlık üzerindeki olumsuz etkisi doğrusal olarak bağlantılıdır. PM’nin 10 &[#]956;M’den büyük kısmı burun ve nazofarenkste tutulmaktadır.

10 &[#]956;M’denküçü kısmı bronşlarda birikirken 1-2 mikron çapındakiler alveollerde 0,1 mikron çapında olanlar ise alveollerden intrakapiller aralığa diffüze olmaktadır. Partikül maddelerin fiziksel özellikleri yanında kimyasal kompozisyonu da sağlık açısından oldukça önemlidir. Partikül maddeler civa, kurşun, kadmiyum gibi ağır metaller ile kanserojenik kimyasalları bünyelerinde bulundurabilmekte ve sağlık üzerinde önemli tehdit oluşturabilmektedirler.

Bu zehirli ve kanser yapıcı kimyasallar, nemle birleşerek aside dönüşmektedir. Kurum, uçucu kül, benzin ve dizel araç egzoz partikülleribenzo(a)pyrene gibi kanser yapıcı maddeler içerdiğinden bunların uzun süre solunması kansere sebep olmaktadır.

Editör: Pusula Gazetesi