Özelliği itibariyle enerji dünyada hatta evrende hiç kaybolmayan ancak devamlı değişen ve şekil değiştiren bir güçtür. İşte tam da bu nedenden dolayı ihtiyacımız olan enerji türünün yok olmasından ziyade değişip dönüşmesine izin vermememiz gerekiyor. Çünkü değişen enerji türleri hem dünyaya yani gezegenimize zarar verebilecek formüllere sahip oluyor hem de kullanabileceğimiz enerji türü olmaktan çıkıyor.

Yapılan Çalışmalar Nelerdir?

Enerjinin korunumu için günümüzde birçok çalışma yapılıyor. Ancak verdiğimiz zarar o kadar büyük ki bir çok çaba yeterli olmuyor. Örneğin ülkemizde uygulanmaya başlayan kimlik belgesi uygulaması ile bu harcamaların bir nebze de olsa önüne geçmeye çalışılıyor. Peki bu uygulama ne işe yarıyor diye sorarsak, siteden de geniş bilgiler toplayacağınız üzere bir çeşit enerjinin ihtiyacımız olanından fazlasını kullanmama çabasıdır diyebiliriz. Çünkü bu uygulama sayesinde artık binalarda yapılan enerji israflarının önüne geçebiliyor.

Binaların Puanlanması

Günümüzde gerek yeni yapılan gerekse de eski yapıların enerji kullanımlarına bakılarak belirli sınıflandırmalar ve puanlamalar yapılır. Bu puanlamaların belirlenmesinde insanların enerji kullanımlarının yanında binanın sahip olduğu özellikler de etkilidir. Harf olarak verilen bu puanlarda enerji binanın dışına ne kadar yayılıyorsa veya binanın enerji kullanımları ne kadar fazla ise o kadar düşük puanlar veriliyor. En yüksek puanın A olduğu bu puanlama sisteminde sıralama bu harften sonra kullanılan enerji miktarının fazlalığı da dikkate alınarak belirleniyor. Daha sonra bu binaların farklı iskan politikalarında yer alıp almayacağı da belirlenmiş oluyor.

Binaların Sahip Olması Gereken Özellikler

Binalar enerji kullanımını en aza indirecek şekillerde inşa edilmeli ve böyle de kullanılmalıdır. Örneğin ısı enerjisinin az kullanılması için binanın sahip olduğu pencerelerin güneş alması veya dış cephesinde kullanılan ve ısı yalıtımını sağlayan malzemelerin eksiksiz ve kaliteli kullanılması gerekebilir. Tüm bu şartlar yerine getirildiğinde binada kullanılan enerji otomatik olarak düşecek ve sağlıklı bir enerji kullanımına sahip olan bir bina haline gelecektir.

Enerji Tasarrufunun Faydaları

Devlet tarafından veya devletin yetkilendirdiği kurum ve kuruluşlar tarafından kanun ile düzenlenen bu enerji kimlik belgesi içindeki yüksek puanlar o binaya ve o binada yaşayan tüm insanlara çok faydalı olacaktır. Çünkü hem az kullanılan enerji ile daha az ekonomik ağırlık olacak hem de sahip olunan yüksek puanla iskan politikalarından yararlanacaklardır.

Editör: Pusula Gazetesi