EKB tüm binaların yasal olarak alması gereken bir belge. Bu belgede binanın ne kadar enerji tükettiğini gösteriyor. Yalıtımı iyi olan, enerji tüketim sistemleri sağlıklı olan binalar enerji verimliliği yüksek binalar olarak ifade ediliyor. Enerji Kimlik Belgesi almayan binaların alım satım işlemleri yapılamıyor. Güncel yasal düzenlemelere göre yeni binaların enerji sınıfı en az C sınıfı olmalı.

Enerji Kimlik Belgesi Hangi Bilgileri İçeriyor?

Enerji Kimlik Belgesi binanın enerji tüketim sınıflandırılmasını, enerji ihtiyacını, ısıtma-soğutma-aydınlatma-havalandırma sistemlerinin verimlilik durumunu ve yalıtım özelliklerini gösteren bir belgedir. Bu belgeyi sadece Bakanlık tarafından yetkilendirmiş firmalar gerekli analizleri yaparak verebilir.

Enerji Kimlik Belgesinde yer alan enerji sınıfı A, B, C, D, E, F ve G olarak ifade ediliyor. A sınıfı enerji en verimli enerji sınıfıdır. A sınıfı enerji performansına sahip binalar enerjiyi en verimli şekilde kullanan binalardır. A'dan itibaren enerji kullanımında verimlilik azalır. Ülkemizde enerji verimliliğin yapılandırılması sürecinde C sınıfı enerji geçerli enerji sınıfı olarak belirlenmiştir. Enerji Kimlik Belgesi analizinde enerji sınıfı düşük olan binaların enerji sınıfını yükseltmek için çalışmalar yapması gerekiyor.

Enerji Kimlik Belgesi Nereden Nasıl Alınır?

Enerji Kimlik Belgesi bakanlığın yetkilendirdiği uzman enerji firmalarından alınabiliyor. Bakanlık tarafından onaylanan firmalar gerekli donanıma sahip olan firmalardır. Sadece onaylı firmaların verdiği belgeler geçerlidir. Enerji Kimlik Belgesi fiyat hesaplama aracını kullanarak bina durumuna göre belge maliyetini öğrenebilirsiniz.

Enerji Kimlik Belgesi düzenlemeye yetkili firmalar Bakanlık tarafından listelenmiştir. Belge başvurusu yaparken yetkili firma seçmek oldukça önemlidir. Enerji Kimlik Belgesi başvurusunda mimari proje, yapı ruhsatı, elektrik ruhsatı ve ısı yalıtım raporu isteniyor. Enerji Kimlik Belgesi gerekli evraklar sunulduktan sonra 24 sat içinde hazırlanabiliyor.

Enerji Kimlik Belgesi Olmayan Konut Satılabilir mi?

Enerji Kimlik Belgesi olmayan binada olan konutların alım-satım ve kiralama işlemleri gerçekleştirilemiyor. Binanın enerji verimliliği analiz edilmemiş ve raporlanmamışsa bina yapı kullanma izni alamıyor. Hiçbir resmi işlemi yapmak mümkün olmuyor. Konut alım-satım işlemlerinde Enerji Kimlik Belgesi sunulmak zorunda.

Bakanlık Enerji Kimlik Belgesi alımını hızlandırmak için çalışmalar yapıyor. Enerji Kimlik Belgesi alan binaların sayısı 1 milyona ulaşsa da hala çok büyük eksikler var. Bir konutun değerini belirleyen önemli özelliklerden biri de artık enerji verimliliği durumu. Enerji verimliliği iyi olan konutlar daha yüksek fiyata kiralanabiliyor ya da satılabiliyor. Enerji verimliliğini arttırmak için devlet bina sahiplerini teşvik ediyor. Konutunuzun bulunduğu binanın Enerji Kimlik Belgesi yoksa konutunuzun da değeri düşüyor. Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğu ve sürenin bitmiş olması, halen belgesini almamış birçok bina sahibinin belge alımı için hemen başvuru yapması gerekliliğini doğuruyor.

Detaylı bir bilgi için https://sehatek.com.tr/ adresini ziyaret ediniz.