Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu’nun Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) geleceğine ilişkin belirsizliklerin ortadan kaldırılmasına yönelik Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a yönelttiği sorulara kısmen de olsa cevap geldi.

Milletvekili Turpcu, Bakan Albayrak’a şu soruları yöneltmişti:

“Hükümetin, yerli kaynak, yerli kömür vurgusu hemen her konuşmada yerini almaktadır. Bu noktada Zonguldak’ta yapılmış ve yapılması planlanan yeni termik santrallerin yılda ne kadar kömüre ihtiyaç duyulduğu, bunu hangi ocaklardan temin edeceği, bu ocakların rezervlerinin bu termik santrala kaç yıl boyunca kömür temin edebileceği, bunun için yeterli rezervlere sahip olup olmadığı ile ilgili hangi çalışmalar yapılmıştır? İthal Kömürle çalışan termik santrallere ilişkin Bakanlığınız politikası önümüzdeki yıllarda nasıl olacaktır? TTK’nın özelleştirmesi tartışmalarına yönelik olarak, özelleştirme adı altında her müessesenin bir holdinge termik santral yapma hakkıyla verilmesinin termik santraller tuzağı olduğunu düşünüyoruz. Bu şekilde müesseseleri alan firmalar ocakları kapatacak, yine ithal kömüre yöneleceklerdir. Yani özelleştirme, sadece Zonguldak ve TTK’yı birbirinden koparmayacak, aynı zamanda termik santral kurulma izni verilen firmalarla Zonguldak’ı baştan aşağıya cehenneme çevirecektir. Ereğli’den Amasra’ya kadar yapılacak santrallerden yaratacağı dışsal etkiler üzerine çalışmalarınız var mıdır? Varsa nelerdir? TTK’nın geleceğine ilişkin belirsizliklerin ortadan kalkmasına yönelik bir açıklamanız olacak mıdır? TTK'ya işçi alımı olacak mıdır? TTK`nın zarar ettiğinden bahsedilerek, özelleştirmeye dayanak bulunmaya çalışılmaktadır. Ancak devlet şirket değildir, olaylara sadece kar-zarar açısından bakmaz, devletin sosyal ve stratejik başka kazanımları vardır. TTK’nın işçi açığı acilen giderilerek, yeniden yapılandırarak, sermayesi güçlendirerek, yeniden organize edilerek, yatırım yapılarak, yeni bir işletme mantığıyla bakarak maliyetlerin aşağıya çekilebileceğini düşünüyoruz. Bunun için bir çalışmanız var mıdır?"


İŞTE BAKAN'IN YANITI...


Bakan Albayrak ise, sorulara şu cevabı gönderdi:

“Santrallerin yıllık bazda gerçekleştireceği üretim miktarı elektrik piyasasının dinamiklerine bağlı olarak önemli ölçüde değişebilmektedir. Bu yüzden üretim tesislerin kullanacağı kömür miktarları tesisin üreteceği elektrik miktarına göre değişiklik göstermektedir. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen özelleştirme işlemleri 4046 sayılı kanun çerçevesinde yürütülmektedir. Mezkur Kanun’un 1’inci maddesinde özelleştirmeye konu kuruluşlar düzenlenmiştir. Diğer taraftan, özelleştirme kapsam ve/veya programına alınacak veya kapsam ve/veya programdan çıkarılacak kamuya ait kuruluşlar, hükümet politikaları, kalkınma planları, stratejik planlar ve genel ekonomik koşulların gerekleri doğrultusunda 4046 sayılı Kanun’un 3 üncü maddesi uyarınca Özelleştirme Yüksek Kurulu’nca belirlenmektedir. Bu kapsamda Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) özelleştirme kapsam/programında yer almamaktadır. Bununla birlikte Onuncu Kalkınma Planı 2016 Yılı Programı’nda yer alan TTK’nın yapılandırılmasına ilişkin 380 no’lu ‘TTK yeniden yapılandırılacaktır’ tedbiri Bakanlığımızın sorumluluğunda bulunmakta olup ilgili çalışmalar Bakanlığımız tarafından yürütülmektedir.”

MİLLETVEKİLİ TURPCU, TBMM GENEL KURULU’NDA BAKANLARA SORDU

CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, TBMM Genel Kurulu’nda devam eden bütçe görüşmelerinin soru-cevap bölümünde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’a sorular sordu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a, “İthal edilen 32 milyon ton taşkömürünün ülkemize maliyeti yaklaşık 4 milyar dolardır. Bu anlamda, TTK’nın işçi açığını giderip Türkiye’nin ihtiyacı olan taş kömürünün ekonomiye kazandırılmasıyla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yani milli olmada sözde değil, özde olma noktasına gelecek misiniz?” sorularını yönelten Milletvekili Turpcu’ya, Bakan Albayrak şu cevapları verdi: “Taşkömürü konusu, yerli, milli enerji konusu noktasında çok önemli. Türkiye'nin zaten kısıtlı linyit, düşük kalorili kömür kaynakları içerisinde taşkömürünün çok daha fazla ve yoğun bir şekilde kullanılması en önemli önceliklerimizden bir tanesi. Bu çerçevede, Zonguldak’ın dönüşümünde çok önemli bir yere sahip. Tabii, burada, on yıllardır süregelen, maalesef, farklı paydaşların uyguladığı yanlış stratejilerin ortaya koyduğu olumsuz bir resim var, inşallah, tüm paydaşlarla 2017 içerisinde bunu tamamlayıp, güzel, pozitif bir dönüşümü hayata geçireceğiz ve daha fazla Zonguldak’ın taşkömüründen daha güvenli, daha fazla istihdamı da öncelikleyerek ve üretim kapasitesinin daha da artırıldığı bir modelle -ismini tanımlamıyorum- inşallah hayata geçireceğiz."



Milletvekili Turpcu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’a ise; “Zonguldak Çaycuma Saltukova Havaalanı yurt içi seferleri açılacak mıdır, Bakanlığın bununla ilgili bir çalışması var mıdır? Zonguldak ilimizin karayolu altyapısının tamamlanamamasının ve iktidarınızın bu konuda yeterince katkıda bulunamamasının nedeni nedir? Bununla birlikte, Gayrettepe-üçüncü havaalanı metrosuyla ilgili, bu, niye davetiye usulüyle yapılmıştır? Dünyadaki ortalama birim fiyatları kilometre ve istasyon başına nedir? Bu işin aceleye getirilmesiyle ilgili, Gayrettepe orada durduğuna göre, üçüncü havaalanının yeri mi değişmiştir?” sorularını yöneltti.

Bakan Arslan’ın sorulara yazılı olarak cevap vermesi bekleniyor.

Editör: Pusula Gazetesi