Bazı köpek cinsleri doğuştan koruma ve bekçilik yapma içgüdüsüne sahip olarak doğmaktadır. Günümüz itibariyle pek çok farklı cins köpek bekçilik ve koruma görevini üstlenmiş durumdadır. Günümüzde bekçilik ve koruma görevi üstlenmiş olan köpek türlerini şu şekilde sıralamak mümkün olmaktadır;

  • Rottweiler
  • Dev Schnauzer
  • Akita
  • Alman çoban köpeği
  • Chow Chow
  • Kuvazs
  • Doberman
  • Komondor

Yukarıda sıralanan köpek cinsleri haricinde dünyanın farklı bölgelerinde farklı cins köpekler de bekçilik ve koruma işlerinde kullanılmaktadır. Köpekler daha yavruyken sahiplenilerek onlara bekçilik ve koruma alanlarında eğitim verilmektedir. Yukarıda sıralanan köpek cinsleri bekçi ve koruma görevleri eğitimlerine oldukça yatkın köpeklerdir. Bu özelliklerinden dolayı bu köpeklere olan talep günden güne artış göstermektedir. Talep fazlasının yaşanıyor olması bu köpek cinslerinin fiyatları hususunda da etkili olmaktadır.

Başlıklar Halinde Koruma ve Bekçi Köpekleri

Rottweiler

Rottweiler işinin ehli bir köpek olarak tanımlanmaktadır. Heybetli köpek cinslerinden birisi olan rottweiler yavru iken sahiplenilerek eğitilmektedir. Rottweiler cinsi köpeklerin sadece dış görünüşleri dahi caydırma özelliğine sahiptir. Bundan dolayı koruma köpeği olarak etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Bakışları ve heybetli yapısıyla dikkatleri üzerine çeken bu köpek cinsi, dünya genelinde en popüler köpek ırkları arasında yer almaktadır.

Dev Schnauzer

Dev Schnauzer cinsi köpekler cüsselerinin hakkını fazlasıyla veren köpek cinsleri arasında yer almaktadır. Heybetli yapısıyla ürkütücü bir görünüme sahip olan bu köpekler koruma ve bekçilik görevlerinde etkin bir şekilde kullanılmaktadır. İçgüdüsü en çok gelişmiş olan köpek cinslerinden birisi olan Schnauzer, sosyallikten uzak olan köpek ırkları arasında yer almaktadır. Ailesine olan düşkünlüğü ve koruma güdüsünün fazla olmasıyla etkin bir şekilde evlerin hırsızlardan korunmasında da etkili bir şekilde görev yapabilmektedir.

Akita

Akita, korumacı yönü baskın olan köpek ırkları arasında yer almaktadır. Oldukça duygulu olan bu cins köpekler, yabancılara karşı fazla öfkeli bir davranış sergilemektedir. Oldukça zeki bir özelliğe sahip olan akita cinsi köpekler, en iyi bekçi köpekleri arasında yer almaktadır. Akita, kıvrak zekası sayesinde tüm koruma ve bekçilik görevlerinin üstesinden gelebilecek bir özelliğe sahip olmaktadır.

Alman Çoban Köpeği

Asırlar boyunca hayvan sürülerine bekçilik etmeleriyle tanınan Alman çoban köpekleri, sürünün güvenliğini eksiksiz bir şekilde sağlayabilmektedir. Yırtıcı hayvanlara karşı daima tetikte olan bu köpek cinsi, hırsızların ve art niyetli bireylerin korkulu rüyası olarak da bilinmektedir. Hayvan sürülerini gütme konusunda oldukça başarılı olan Alman çoban köpeği, hayvanların gidebileceği yönü tahmin etme konusunda da oldukça başarılıdır.

Chow Chow

Tehlike anından korumacı ve saldırgan bir tutum sergileyen bu köpek türü, özellikle Asya'da pek çok kişiye koruma hizmeti sunmaktadır.

Doberman

Satılık köpekler söz konusu olduğun ilk akla gelen köpek cinslerinden birisi de Doberman cinsi köpeklerdir. Bu köpeğe sahip olan bireyler evlerine izinsiz kimsenin giremeyeceğinin bilinci içindedir. Zira bu cins köpekler, inatçılığı ve kuvvetli yapılarıyla ön planda olan köpeklerdir.

Kuvasz

Dışarıdan bakıldığında oldukça uysal bir görüntü sergileyen Kuvasz, evini koruma konusunda oldukça iddialı olan bir köpek cinsidir. Adeta bir alarm sistemi gibi hizmet sunan Kuvasz cinsi köpeklere koşulsuz bir şekilde güvenebilmek mümkündür.

Komondor

Komondor cinsi köpekler, pantolona benzeyen görüntüleriyle ön plana çıkmaktadır. özellikle çiftliklerde bekçi köpeği olarak çok tercih edilen komondor cinsi köpekler, evlerin çevresini yabancılarından korumak konusunda da oldukça başarılıdır.

Koruma ve bekçilik görevleri oldukça özen gerektiren görevler olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüzde bu görevlerin sağlanmasında pek çok farklı köpek cinsi görevlendirilmektedir. Burada satın alınacak olan köpeğin özelliklerine dikkat edilmesi şart olmaktadır. Zira süs köpekleri ya da golden gibi uysal köpekler, koruma ve bekçilik görevlerine çok da yatkın değildir. Oysa Doberman ve Rottweiler cinsi köpekler ise koruma ve bekçilik görevlerinde son derece başarılı olmaktadır. Bütün bu bilgiler ışığında koruma ve bekçilik görevi üstlenecek köpekleri seçerken bir uzmandan destek almanın şart olduğu söylemek mümkün olmaktadır. Ayrıca koruma ve bekçi köpeği fiyatlarının köpeğin cinsine ve yaşına bağlı olarak değişkenlik gösterdiğini de söylemek mümkün olmaktadır.Yukarıda belirtilen köpek cinseleri ve özellikleri hakkında ayrıntılı bilgi almak isterseniz, köpek yetiştiriciligi ve satışı konusunda uzman konumda olan kanka köpek,in https://www.kankakopek.com web adresini inceleyebilirsiniz.

Editör: Pusula Gazetesi