Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) 36 yıl görev yapan ve iş güvenliği ve vardiya amirliği alanında GMİS üyelerine katkılarda bulunan Maden Mühendisi Hüseyin Yerlikaya'nın emekliye ayrılacak olması nedeniyle teşekkür ederek plaketi takdim etti.

Maden Mühendisi Hüseyin Yerlikaya, "Sayın Genel Başkanım, "Zonguldak Kömür Havzası Pratiğinde İşgüvenliği" adlı kitabın yazarı olmam münasebetiyle GMİS adına tarafıma takdim edilen plaketin 4 Aralık Dünya Madenciler Günü'ne denk gelmesi nedeniyle sizin ve tüm madencilerin bu anlamlı gününü kutlar, saygılarımı sunarım" dedi.

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil ise, "36 yıllık hizmetinizi 12 Aralık tarihi itibariyle sonlandırmayı düşünmüşsünüz. Hayırlı, uğurlu olsun. Hizmetleriniz için teşekkür ederiz. Teşekkür plaketimizi 4 Aralık Dünya Madenciler Günü'nde veriyor olmamızın da ayrıca bir güzelliği var" dedi.

HÜSEYİN YERLİKAYA KİMDİR?

1981 yılında ZDMMA (BEÜ) Maden Mühendisliği bölümünü birincilikle bitirerek, maden mühendisi oldu. ZDMMA'de hocası olan Prof. Dr. Şinasi ESKİKAYA'nın referansı ile ABD'de master yapmak üzere yapmış olduğu başvuru kabul görmesine rağmen maddi imkansızlıklar nedeniyle ABD'deki eğitime gidemedi.

Askerlik görevini tamamladıktan sonra 2 yıl özel sektörde çalıştı. Daha sonra 1984 yılında Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda 657 sayılı devlet memuru statüsünde maden mühendisi olarak göreve başladı.

TTK'da;

1- 03.10.1984 - 15.05.2000 yılları arasında yaklaşık 16 yıl vardiya mühendisi unvanı ile

görev yaptı. (13 yıl Dilaver İşletme Md.lüğü Ocak Mühendisi, 3 yıl Asma İşletme

Md.lüğü Vardiya (16:00/24:00_24:00/08:00) mühendisi) 2- 16.05.2000 -20.11.2017 iş güvenliği ve Eğitim Dairesi Başkanlığında;

İş Güvenliği ve Eğitim Dairesi Başkanlığında "Taşkömürü Madenciliğinde Eğitim" projesinde IMC/İNGİLTERE firmasındaki mühendislerle birlikte çalışmak üzere, başvuru yapan TTK'daki yaklaşık 20 maden mühendisi içerisinden firma direktörü tarafından yapılan yeterlilik değerlendirmesi sonucu projenin yürütümünde çalışacak tek kişi olarak atandı.

Söz konusu projenin 2 yıl süre içinde tamamlanması sonrası, TTK İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanlığı, Eğitim Şube Müdürlüğü bünyesinde "Yeraltı Kömür Madenciliğinde Maden Emniyeti ve İş Güvenliği" konularında maden nezaretçisi yetiştirme ve kurumda çalışanlarının iş güvenliği konusunda eğitilmesinde görev aldı.

Ayrıca, bu görevi sırasında TTK ile JICA (Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı) arasında iş güvenliği alanında yapılan sözleşme çerçevesinde kurum mühendislerinin Japonya'da 3 aylık süre ile eğitimleri için gideceklerin tespiti için JICA'ya yapılan CV başvurularında, birçok aday içerisinden yapılan değerlendirme sonucu sadece Hüseyin YERLİKAYA yeterli görülmüş, ancak o dönemki Kurum yöneticileri tarafından gönderilmemiştir.

3- 14.10.2014. 11/12/2020 tarihleri arası (A) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı;

TTK Maden Makinaları Fb. İşletme Md.lüğü İSGB biriminde (A) sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak görev aldı. 6 yıllık görev sürecinde TTK'da ilk olan ve başka birimlerinde henüz mevcut olmayan TSE İSG OHSAS TS18001 belgesinin alınmasında büyük katkı sağladı.

Maden Mühendisi Hüseyin Yerlikaya'nın madencilik alanında 2014 yılında yayınlanan ve 2. Baskısı yapılmış, "Zonguldak Kömür Havzası Pratiğinde İş Güvenliği" adında yayınlanmış bir kitabı bulunmaktadır.

TTK'daki 36 yıllık hizmeti sonunda; 12/12/2020 tarihinde emekli olacak olan Hüseyin YERLİKAYA yaptığı çalışmalarla öne çıkan ender mühendislerden olmasına rağmen çalıştığı kurumun kayıtlarında hizmetin büyük bir kısmı vardiya mühendisi gösterilmesi nedeniyle vardiya mühendisi unvanı ile emekli olmanın haklı gururunu yaşadığını söylüyor. Yerlikaya ;"Emeğin en yüce değer olması münasebetiyle halen çalışan ve emekli olan tüm madenci emekçilerine sağlık, başarı ve mutluluk diliyorum" dedi.