Zonguldak'ta geçimini sosyal yardımlar ve topladığı demir ve odunları satarak sağlayan Tufan Ayhan, yaşanan fırtına sonrası Kozlu Sahili'nde çöplerin arasında demir toplayarak geçimini sağlamaya çalışıyor. 30 yıl inşaatlarda çalıştığını ve hasta olduğunu belirten Ayhan, "70 gün sigortam var. Sigortamı ödememişler. Emeklilik yok, aylık yok, yıllık yok. Böyle sürünüyoruz işte, yapacak bir şey yok böyle ölümümüzü bekliyoruz" dedi.

Zonguldak'ta yaşayan 46 yaşındaki Tufan Ayhan, sahilde fırtınanın denizden çıkarttığı çöplerin arasında demir toplayarak bütçesine katkı sağlıyor. 30 yıl inşaatlarda işçi olarak çalıştığını ve sigortasının ödenmediğini belirten Ayhan, "Sigortamı ödememişler. Emeklilik yok, aylık yok, yıllık yok. Böyle sürünüyoruz işte, yapacak bir şey yok böyle ölümümüzü bekliyoruz. Fırtına sonrası sahil çöp, maloz, odun ve demirlerle doldu. Odun demir ne bulursak topluyoruz. Soğukta ekmek paramızı çıkartıyoruz ne yapalım... Sosyal güvencemiz ve işimiz yok. 3 yıldır işsizim 4-5 türlü hastalığım var. Kızılay, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve Belediyelerden aldığım yardımlarla geçimimi sağlıyorum" dedi.

"DEMİRİN KİLOSU 1 EKMEK ETMİYOR, SOĞUK AMA YAPACAK BİR ŞEY YOK"

Topladığı demirleri hurdacıya getirdiğini belirten evli ve 2 çocuk babası Tufan Ayhan, "2 çocuğum var, birisi 12 birisi 18 yaşında. Okula gidiyorlar. Ben de bir şeyler yaparak onlara bakmaya çalışıyorum. Sosyal hizmetlerden 2 ayda bir 150 TL para alıyorum, çocuğumu maaşa bağlattım 500 TL civarında burs parası alıyorum, kömür yardımı alıyorum, belediyelerden kumanya yardımı alıyorum. Onlarla geçiniyorum. Burada da demir topluyorum, hurda diye satacağız ekmek paramızı çıkartacağız. Demir para etmiyor, kilosu 50, 60 kuruş civarında. Bir ekmek parası bile olmuyor. Toplayıp satacağız ne yapalım mecburuz, soğuk ama yapacak bir şey yok.

"ÖLÜMÜMÜZÜ BEKLİYORUZ"

"Akciğerimden 3 defa ameliyat geçirdim, belim ameliyatlı, astım hastasıyım, psikolojik sorunlar da var, var da var... Saymakla bitmez. Zaten hasta hasta geldim. Rahatsızım, yaş da baya oldu çalışamıyorum" diyen Ayhan, "30 yıl boyunca inşaatlarda çalışmışlığım var. Ama 70 gün sigorta primim var. Geçenlerde baktırdım. Sigortamı ödememişler. Emeklilik yok, aylık yok, yıllık yok. Böyle sürünüyoruz işte, yapacak bir şey yok böyle ölümümüzü bekliyoruz. Bugün sahilde demir topluyorum, hurdacıya satacağım, eve ekmek ve erzak alacağım. Şansımıza bakalım, toplaya bilirsek, kayalardaki demirleri kırabilirsek toplayacağız. Onları hurdacıya kadar taşıyacağım sırtımda. Evin durumu da pek iyi değil. Kulübe gibi bir yerde yaşıyoruz. Yağmur yağsa damlatıyor. Altına leğen koyuyorum. Ne yapalım, bir şekilde geçinip gidiyoruz" dedi.

Editör: Pusula Gazetesi