TÜED Genel Başkanı Kazım Ergün ve Genel Sekreteri Gazi Aykırı imzasıyla teşkilatlara gönderilen genelgeyle, derneğin faaliyetlerinin 15 Haziran 2020 Pazartesi gününden itibaren, yine aynı genelgede belirtilen kurallara uymak kaydıyla yeniden başlatılması istendi. Genelgede şu ifadelere yer verildi: "Bilindiği üzere; bütün dünyayı etkisi altına alan COVİD-19 salgın hastalığı nedeniyle, 11 Mart 2020 tarihinden itibaren Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından PANDEMİ ilan edilmiş ve çeşitli önlemler alınmıştır.

Bu çerçevede gerek DSÖ, gerekse Sağlık Bakanlığımız tarafından açıklanan tedbirler çerçevesinde; Genel Yönetim Kurulumuz, Genel Merkezimizin ve Şubelerimizin 17 Mart 2020 tarihinden itibaren ikinci bir emre kadar kapalı tutulması yönünde karar almıştı.

Şubelerimizin kapalı olduğu bu hassas dönemde; kendi sağlıklarını riske atarak, valiliklerce veya diğer yerel birimlerce oluşturulan Vefa Sosyal Destek Gruplarında görev alarak, yaşlı ve engelli vatandaşlarımıza yardımcı olan şube yöneticileri ve personellerimize teşekkür eder, şükranlarımızı sunarız.

Sağlık Bakanlığımızın "Kontrollü Sosyal Hayat" uyarıları göz önüne alınarak Şubelerimizin bulundukları illerin valiliklerince veya sağlık birimlerince aksi bir tedbir uygulanmaması halinde, aşağıdaki uyarılara riayet ederek, gerekli durumlarda 15 Haziran 2020 Pazartesi gününden itibaren çalışmalarına başlayabilecektir.

Bu çerçevede öncelikle, şubelerimizin bulundukları illerde, il genelinde veya şube binasının bulunduğu bölgede lokal olarak uygulanan herhangi bir kısıtlama varsa, şubenin kapalı tutulmasına devam edilmelidir.

Cumhurbaşkanlığımızca yapılan açıklama ile 65 yaş ve üzeri sokağa çıkma kısıtlaması hergün 10:00 -20:00 saatleri arasında kaldırılmıştır.

DSÖ ve Sağlık Bakanlığının tüm önlem ve uyarılarına harfiyen riayet edilmesi ve şube binalarının ve hizmet alanların fiziki durumlarının bu tedbirler doğrultusunda "Kontrollü Sosyal Hayat" uygulamasına uygun hale getirilmesi gerekmektedir.

Şöyle ki;

- Gerek şube yöneticileri veya personellerimiz, gerekse üyelerimiz veya diğer üçünü şahıslarla fiziksel temastan azami ölçüde kaçınılmalıdır.

- Şube hizmet binasının tüm birimlerinde sıvı dezenfektan, maske ve eldiven bulundurulmalı, hizmet sunumunda bulunan Şube Yöneticileri ve personelin mutlaka maske, eldiven ve dezenfektan kullanımı sağlanmalıdır.

- Hizmet sunumunda bulunan Şube yönetici veya personeli, dışarıdan gelir gelmez dışarıda kullandıkları maske ve eldivenlerini yenisiyle değiştirmeli, kullanılan maskeleri ise en fazla dört saatte bir yenilemelidir.

- Dışarıdan gelir gelmez ve posta, kargo gibi teslimat süreçlerinden sonra en az 20 saniye sabun kullanarak el hijyeni sağlanmalıdır.

- Şubeye gelen yönetici, personel, üye veya diğer kişilerin mutlak surette ateşi ölçülmeli, bu nedenle bütün şubelerimiz dijital ateş ölçer cihazlarını temin etmeli, yüksek ateşli veya öksürük, halsizlik gibi Covid-19 belirtileri taşıyan şüpheli durumlarda Sağlık Bakanlığının Covid-19 salgını için oluşturduğu 184 Numaralı acil telefon hattı aranmalı ve onların önerileri doğrultusunda hareket edilmelidir.

- Ateş ölçecek yönetici veya personelin eldiven, maske, siperlik vs. koruyucu tedbirleri mutlak surette almış olması gerekmektedir.

- Hizmet sunum alanlarında masa düzeni, DSÖ ve Sağlık Bakanlığı uyarıları doğrultusunda aralarında en az 1,5 metre mesafe olacak şekilde ayarlanmalıdır.

- Misafir koltukları ile çalışma masaları arasında ve misafir koltuklarının birbirleri arasında yine en az 1,5 metre mesafe kuralı uygulanmalıdır.

- Hizmet sunum alanlarının temizliğine önem verilmeli, özellikle fiziksel temasın olduğu kapı kolları, WC ve Lavabo gibi ortak kullanım alanları sık sık deterjan veya alkol bazlı dezenfektanlar ile temizlenmelidir.

- Şube hizmet binalarında mümkün olduğunca misafir ağırlamaktan kaçınılmalı, üyelerimiz Şube hizmet sunum alanlarına tek tek alınarak, sosyal mesafeyi gözeten sıra oluşturmaları sağlanmalıdır.

Şubelerimizin bu koşulları yerine getirmeleri, büyük çoğunluğu risk grubunda olan üyelerimizin ve şube yöneticilerimiz ile personelimizin korunması açısından büyük önem arz etmektedir. Yönetici ve personellerimizin bu hassasiyette olduğundan şüphemiz yoktur. 15 Haziran 2020 tarihine kadar olan süre içerisinde; hijyen tedbirleri alınarak, şube hizmet birimlerinde kapsamlı bir temizlik yapılarak ve gerekli teçhizat tamamlanarak, "Kontrollü Sosyal Hayat"a geçiş çerçevesinde, üyelerimize hizmet sunacak şubelerimizin yeniden açılması hususunda gereğini rica ederiz".