Türkiye Emekliler Derneği Çaycuma Şube Başkanı Nizamettin Eyidoğan, emekli aylıklarına seyyanen zam yapılmasını ve emekli aylıklarını artıran yeni bir hesaplama modeli getirilmesini istedi.

Eyidoğan; "Tüfe'ye endeksli yüzdeli zamlar, aylıkları düşük olan emeklilerimizi mağdur eden bir sisteme dönüştüğünden, 5510 sayılı Kanunun 55. maddesi değiştirilmeli ve seyyanen zamlar ile birlikte refahtan da pay verilmelidir" dedi.

TEK BİR AYLIK HESAPLAMA SİSTEMİ

Emekli aylığı hesaplama sisteminin değiştirilmesini isteyen Eyidoğan, "Çalışılan dönemler için 'tek bir aylık hesaplama sistemi' getirilmelidir. Mevcut sistem, emekli aylıkları arasındaki makası açmaktadır. Özelikle, 2017 yılı ve sonrasında bağlanan emekli aylıkları, 1000 TL'nin altında kaldığından dolayı, 100 bini aşan emeklilerimizin aylıklarına çözüm getirilmelidir. Bu nedenle, sigortalı çalışılan süre uzadıkça emekli aylıklarını artıran yeni bir hesaplama modeli getirilmelidir. 2019 Şubat itibariyle ek ödeme dahil aylık ödemesinin 1000 TL olarak ödenmesi, tam bir çözüm olmadığından, emeklilerimizin harcamaları esas alınarak, insanca yaşamaya yetecek aylıklar ödenmelidir" diye konuştu.

YÜZDE 70

Emekli aylıklarında norm ve standart birliğinin sağlanması için gösterge sistemine geçilmesi gerektiğini ifade eden Eyidoğan,, alt sınır aylık bağlama oranının yüzde 70 olarak belirlenmesini talep etti.

İNTİBAK YAPILMALIDIR

Karma sisteme göre bağlanan emekli aylıkları arasında oluşan eşitsizliklerin giderilmesi amacıyla, prim kazançları ve prim ödeme gün sayıları aynı olanlara, eşit aylık ödenmesi için intibak yapılmasını isteyen Eyidoğan, şöyle dedi; "Bu talebimiz yerine getirilmeli ve bundan sonra bağlanacak aylıklara da aynı kriterler uygulanmalıdır. Bu şekilde, gelecekte emekli olacakların hakları da korunmuş olacaktır.

YÜZDE 8-9 ORANLARINDA YÜKSELTME

Emeklilerimiz, harcamalarıyla vergi ödeyen bir kesimdir. Vergi iadesinin yerine getirilen yüzde 4-5 arasında değişen ek ödeme yüzdeleri, KDV ve ÖTV oranları esas alınarak yüzde 8-9 oranlarına yükseltilmelidir.

"KESİLEN KATKI PAYLARINDAN MUAF TUTULMALIDIR"

Emeklilerimizin ödemiş oldukları katkı payları, emeklilerimizin ödeme gücünü aşmıştır. Çalıştığı dönemlerde yüzde 12 sağlık primi ödeyen emeklilerimiz, sağlık hizmeti aldığında çeşitli adlar altında kesilen katkı paylarından muaf tutulmalıdır.

EVİ OLMAYAN EMEKLİLER

Evi olmayan emeklilerimizin TOKİ ile uygun ödeme koşullarıyla ev sahibi olması için, emeklilere özel projeler yapılmalı, emeklilere ayrılan yüzde 25 kontenjan yüzde 50'ye yükseltilmelidir."

Editör: Pusula Gazetesi