Emekli gazeteci Arif Üçler, Bartın Belediyesi Emekliler Evi'nin açılışına haberleri ile katkıda bulundu. 1989'da başladığı meslekten 2018 yılında emekli olan Üçler'in ulusal basında aralarında Milliyet, Hürriyet, Sabah gibi büyük gazetelerin muhabirliğini yaptığı dönemlerde çıkan haberlerinden oluşan sergi büyük ilgi gördü.

Beğeni topladı

Sergide yer alan haberler törende hazır bulunan Belediye Başkanı Cemal Akın, Vali Yardımcısı Abdullah Akdaş, Başsavcı Faruk Kaynak, Kumluca Belediye Başkanı İsmail Can, Hasankadı Belediye Başkanı Şeref Emiroğlu, Emekliler Derneği Başkanı Ali Kalaycı, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşlar tarafından ilgiyle incelendi. Üçler sergi gezilirken katılımcılara haberleriyle ilgili bilgiler verdi.

Teşekkür belgesi

Sergide çoğu 90'lı yıllara ait haberin yanı sıra fotoğraflara da yer veren Üçler törende Başkan Akın'a 2007 yılında az farkla kaybettiği milletvekili seçimi sırasında Zonguldak Adalet Gazetesi'nde bütün sayfaları kaplayan haberlerinin fotoğrafını hediye etti. Başkan Akın'da Arif Üçler'e Emekliler Evi'nin açılışına sergi ile yaptığı katkıdan ve anlamlı hediyesinden dolayı teşekkür etti. Üçler'in teşekkür belgesini Başsavcı Faruk Kaynak verdi.

Sakla haberi gelir zamanı

Arif Üçler'in törende yaptığı konuşma şöyle; Bugün burada Bartın Belediyesinin emekliler için yaptığı hizmetlerden birinin açılışına ben de bir sergi ile katkıda bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Kimi para biriktirir, kimi pul biriktirir, kimi insan, dost, arkadaş biriktirir, ben de gazete biriktirdim, haber biriktirdim. Sakla samanı gelir zamanı misali kesip özenle sakladığım bu haber küpürleri de gün geldi böyle işe yaradı işte.

Şevket Salcı'yı rahmetle andı

Bu serginin fikir babası Sevgi Salcı'dır. Beni bu mesleğe kazandıran rahmetli ustam Şevket Salcı'nın emaneti onun değerli eşi belediyenin gazeteci Özel Kalem Müdürü Sevgi Salcı emekliler evinin açılışında sen de emekli gazeteci olarak ulusal basında çıkan haberlerini sergilesene dediğinde ben de neden olmasın dedim. Burada sergilenen haberler Sevgi'nin denetiminden geçenler.

Yakın tarihe ışık tutuyor

Bu sergi belediyenin etkinliği olduğu için öyle her haberi sergilemek olmazdı takdir edersiniz ki. Tartışma yaratabilecek haberler elendi. Buradakiler 1989-2018 arasında 30 yıl süren aktif gazetecilik yaşamımın yaklaşık 15 yıllık bölümünü oluşturan ulusal basında çıkan haberlerimin bir kısmını kapsıyor. Bu haberlerin önemli bölümü 90'lı yıllara ait. Bartın'ın yakın tarihine ışık tutan bu sergiye isim verecek olursak emekli gazeteci Arif Üçler'le 90'lar diyebiliriz.

Belge niteliğinde

Söz uçar yazı kalır derler. Bu sergi de işte bunu gösteriyor. Gazete haberleri şarap gibidir, yıllandıkça değer kazanır. Bunun sebebi zamanla belgeye dönüşmesidir. Burada sergilenen haberler de belge niteliğindedir. Yıllar sonra, bu günler unutulduğunda çok daha fazla değer kazanacaklardır. Nasıl biz şimdi Anadolu basınının ulu çınarı, Bartın'ın markası 97 yaşındaki Bartın Gazetesinin eski sayılarını büyük bir merakla inceliyorsak, şimdilik sadece bizi 20-30 yıl öncesine götüren bu küpürler de gelecekte daha büyük önem kazanacaklar.

Eskiden çok daha zordu

Bu sergide yer alan haberlerin çoğu daktiloda yazıldı. Fotoğraflar içine 36'lık film koyduğumuz manuel makinalarda çekildi. Filmler banyo edildi, karta bastırıldı. Fotoğraflı haberler İstanbul'a otobüsle 8 saatte gitti. Acil haberler için taksi tutup Zonguldak'a Anadolu Ajansının telefotosuna giderdim. 90'larda toplum bugünkü kadar şeffaf değildi. Bilgi toplamakta, resim temin etmekte çok zorlanırdık.

Gazeteci arşiviyle konuşur

Şimdi herkesin resmi facebookta, internette. Bilgiler de öyle çoğu zaman kendiliğinden geliyor. Bilgisayarda bir tuşa basıp haberi ve fotoğrafı anında dünyanın her yerine gönderebiliyorsunuz. Fotoğrafı dijital makinalarla zahmetsizce çekebildiğiniz gibi nasıl çıkmış diye anında göz atma şansı da bulabiliyorsunuz. Birkaç dakikada okuyabileceğiniz bu haberlerin sadece birinin oluşturulmasına ve yazılmasına saatlerce emek harcanmıştır. Eskiler bilirler bizim meslekte şöyle bir laf vardır; Gazeteci arşiviyle konuşur derler. İşte ben de burada tam da bunu yapıyorum.

Mezara götürecek değilim

30 yılda yerelde ve genelde büyük emekler ve zahmetler harcayarak binlerce haber ve köşe yazısı ürettim. Binlerce fotoğraf çektim. Bunları mezara götürecek değilim. Gazeteci olayların tanığıdır. Bu sergide yer alan haberler de benim tanık olduğum olayların bir kısmıdır. Gönül isterdi ki hepsini gösterebileyim. İnşallah başka sefere, belki kişisel bir sergide.

5 teşekkür, 1 dilek

Buradan bana bu fırsatı veren başkanımız Cemal Akın'a, Özel Kalem Müdürü Sevgi Salcı'ya, 20 sene önce 5 maceraperest gazeteci Nuh'un gemisini ararken ormanda birlikte kaybolduğumuz belediye basın biriminin değerli personeli eski gazeteci arkadaşım Emircan Sucu'ya, basın birimindeki diğer arkadaşlarla tasarım ve düzenlemede büyük emeği olan Adem arkadaşımıza teşekkür ediyorum. Emekliler evinin hayırlı uğurlu olması ve hizmeti seven başkanımızın Bartın'ımıza milletvekili olarak da hizmet etmesi dileğiyle hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.