Çaycuma Kadıoğlu Köyünde 2008 yılında bulunan Ambrosia Mozaiği, aradan 12 sene geçmesine ramen halen değerlendirilemedi. Değerlendirmeyi bırakın çalışmalar durduruldu. Üzeri tekrar toprak ile kapatıldı.

Oysa; 2011 yılında Gaziantep'te Zeugma Mozaiği, müze olarak açıldı ve bir günde 3 bin kişinin ziyaret etmesine neden oldu.

Mozaiğin büyük bir yapı içine alındığı ve müzeye dönüştürülmesi,Dünya'nın en büyük ikinci müzesi haline getirilmesi yine bu memlekette oldu.

Başka şehirler söz konusu olunca projelere para var. İş Zonguldak olunca ne hikmetse ödenek yok!

Zeugma Mozaik Müzesi'nin yapılmasının ardından ,Hatay'da başka bir mozaik üzerine yeni bir müze yapıldı.
2011 yılında yapımı başlanan müze 2014 yılında ziyarete açıldı.
Şimdi rekor bu müzede. Dünya'nın en büyük Arkeoloji Müzesi olarak gösteriliyor.

Zonguldak'a sıra gelince;
2008 yılında bulunan, Kadıoğlu Mozaiği olarak adı geçen "Ambrosia Mozaiği" ise ÖDENEKSİZLİK YÜZÜNDEN toprakla kapatıldı.
Kapatılan bölümde, duvarlar çökme tehlikesi yaşıyor. Brandalar çürümüş.
Zonguldak'ta mozaiğin bulunmasından sonra Türkiye'nin diğer iki şehrine Dünyanın en büyük müzesi yapılıyor, Zonguldak ağzı havada kalıyor.

Zonguldak Valiliği, mozaiklerle ilgili 'Kadıoğlu Mozaiği Ziyaretçi Merkezi' adıyla, 2018 yılında proje yaptırdı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na sunulan projede, mozaikleri dış hava şartlarından korumak ve ziyaretçilerin mozaikleri görmelerini ve onun hakkında yerinde bilgi almalarını sağlamak amacıyla bütün kalıntıların kolayca görülebileceği seyir terası planlandı.

Projeyi hazırlayan Vali tayin edilince, proje rafa kaldırıldı. Ödenek yok !
Üzeride toprakla kapatıldı.

Sadece Arkeoloji'de değil her alanda, Zonguldak'a üvey evlat muamelesi yapılıyor.Daha önce size Karadeniz`de ki havaalanlarından bahsetmiştim. Samsun,Trabzon, Kastamonu, Sinop Havaalanları tam kapasitede çalışırken Çaycuma Havaalanı pistine, 300 metre bir ek yapmak için çalmadık kapı bırakmadı. Yine de ödenek olmadığı için bekliyor.
Zonguldak, en çok proje üretilen ve klipleri yayınlanan şehir olmasına ramen, projesine ödenek bulamayan illerin arasında ilk sırada yer alıyor.Ortada gezen projelerin yüzde 90 yapılmıyor. Bunlardan en büyüğü 30 yıldır gündemde olan Filyos Projesi Zonguldak Milletvekillerinin gündemi ise kendi parti içinde ki problemleri oluyor.
"Çeşme kenarında yapılan mahalle kavgaları" gibi... Birbiri ile didişen vekillerin, Ankara'da herhangi bir yaptırımı yok!

Zonguldak'ın önemli ikinci kazı çalışması Filyos'ta sürdürülürken, bu alan da ödeneksizlik yüzünden zaman zaman kesintiye uğruyor veya çalışmalar durduruluyor.
Oysa Filyos Apropol'u Karadeniz kıyılarının en büyük antik şehir kalıntıların olduğu bir yer. Bozulmamış, günümüze kadar ulaşan tek antik şehir.
Kadıoğlu'nda bulunan mozaik ise 3 katlı ev içinde ve 2 bin 160 metrekarelik arazisinde yer alıyor.

Ereğli'de Arkeoloji müzesi var. 1980 yılında açılan. Müze, Zonguldak için yeterli değil. Tek katlı bir müze şehir kütüphanesinden daha ufak.
Kadıoğlu Mozaiği için Ereğli Arkeoloji Müzesi yeterli kaynakların olmamasından dolayı mozaiğin tekrar gömülmesi talimatı verdi.
Her kez tarihini ortaya çıkarırken, yaklaşık 1800 yıllık tarihi toprağa gömen tek memleket biziz.

Zonguldak aslında Karadeniz'in ilk yerleşim yerlerinden biri olarak toprak altında yüzlerce kalıntının yattığı yer olarak tahmin ediliyor.Tarihler boyunca çeşitli medeniyetlerin yerleşmesi ile bir çok imparatorluklarına da ev sahipliği yapan ilimiz, maalesef her konuda olduğu gibi Turizm konusunda da geri plana atılıyor.
Bu durum ne zaman düzelir bilmiyoruz ama,
şunu iyi biliyoruz;
Bu bizim kaderimiz değil. Kaderi yaratanlar Ankara'da dır.

bahceden-tarih-cikti-12-yildir-turizme-kazandirilmadi
Bahçeden tarih çıktı. 12 yıldır turizme kazandırılmadı