Bu işlemin herkes tarafından tercih edilmesindeki sebeplerin ana nedeni güvenli bir işlem olmasında gizlidir. Ameliyatlarla kıyaslandığında güvenli ve de neredeyse yok denilecek kadar az riskli olması bu yöntemi, hem operasyon öncesi hem de operasyon sonrası herhangi bir oluşabilecek komplikasyonların ya da iyileşme sürecinin nasıl olacağına dair stres dolu düşüncelerin olmasını engellediğinden tercih edilebilir kılıyor.

Elipse yutulabilir mide balonu yönteminde, kişiye herhangi bir anestezi işlemi uygulanmaz. Anestezi almaktan korkan ya da anesteziye karşı hassas olan hastalar için bu durum aşırı idealdir. Anestezi dışında bir de herhangi bir endoskopi işleminin de olmaması, bu yöntemi hastalar için oldukça cazip kılar. Elipse yutulabilir mide balonu su ile yutulduğundan dolayı endoskopi işlemine ihtiyaç duymaz. 4 aylık süreç dolduktan sonra ekstra bir işlem gerektirmez. Kısacası diğer mide balonlarının kullanım süreleri bittiğinde, dışarı çıkartılması için endoskopi işlemi uygulanması gerekirken, Elipse yutulabilir mide balonu yönteminde, kullanım süresi dolduğunda ince bir tabakaya sahip olduğundan ötürü doğal yollarla vücut dışına kolaylıkla atılabilir. Bu durum sayesinde yurtdışı veya yurtiçinden gelen hastalar yeniden, işlemi yaptırmış olduğu merkeze dönmek zorunda kalmaz.

Komplikasyon oranı en düşük olan elipse yutulabilir mide balonu diğer mide balonlarına kıyasla en güvenli yöntemdir. Çünkü diğer mide balonlarında %20 oranında komplikasyon ve ağır yan etkiler gibi sebepler görüldüğü için balonu çıkartma işlemleri yapılırken bu durum elipse yutulabilir mide balonu için %1.49'luk bir durumdur.

İdeal kilosunu fazlaca aşmış, aşırı kilo problemi olan ve ameliyat olmak zorunda olan hastalara, ameliyat öncesi ağırlığı azaltabilmek için elipse yutulabilir mide balonu önerilir. Bu sayede daha sonrasında olacağı operasyonların cerrahi prosedürlerle alakalı riskleri en aza indirmesine sebep olur.

Elipse yutulabilir mide balonu, diğer mide balonlarına göre yapısal olarak daha ince ve daha pürüzsüz oluşu işlem sonrası yaşanılabilecek olan bulantı, kusma, kramp gibi şikayetleri en aza indirger. Bu yöntemi yaptıran hastaların erken dönemde bu işlemden vazgeçme oranı %10 gibi bir değerdedir. Elipse yutulablir mide balonu diğer mide balonlarına göre en çok memnuniyet sağlayan yöntemdir.

Herhangi bir anestezi ve endoskopiye ihtiyaç duymayan bu yöntem yaklaşık 4 ay gibi bir süre sonunda içinde var olan sıvıyı yavaşça boşaltır ve de kişiye hiçbir rahatsızlık vermeden doğal yollarla vücut dışında atılır. Yapılan araştırmalara dayanarak, en sağlıklı ve de en çok kilo verme dönemi ilk 3 ayda gerçekleşmektedir. Elipse yutulabilir mide balonu, bu 4 aylık sürede hızlı bir kilo verme olanağı ile beraber aynı zamanda sağlıklı ve düzenli bir yaşam stilini oluşturabilme fırsatı kazandırır.

Elipse yutulabilir mide balonu genellikle kişilere ağırlıklarının %15'ı civarının kaybını sağlamaktadır. Eğer başarılı bir şekilde gerçekleştirilirse uzun süreli bu kilo kaybı korunabilmektedir. Bunun için en dikkat edilmesi gereken olay yeni yaşam stiline ayak uydurup uyum sağlamaktır. Uzun süreli kilo kaybının da sağlık açısından bir çok olumlu etkisi vardır. Bu durum diyabet, uyku apnesi, hipertansiyon, hareket kabiliyeti ve kendine güven konuları gibi durumlarda iyileşmeler sağlar.

Elipse yutulabilir mide balonu yöntemini en çekici kılan bir diğer özellik ise herhangi bir cerrahi operasyon gerektirmediğinden ötürü günlük yaşamda minimum kesintiler sağlamasıdır.

Kişilere özellikle yeni yaşam stillerini sürdürülebilir kılmaları önerilir. 4 aylık sürede yapacağınız diyet ile kolayca fazla kilolardan kurtulma şansı ile beraber yanında bir de egzersiz yaparak bu durum desteklendiğinde 25-30 kilograma varan kilo kayıplarının gerçekleşmesi mümkün olabilmektedir. Elipse yutulabilir mide balonu 550 mililitreye kadar şişirilebilmektedir. İdeal kilo kaybını destekleyen balonların hacmi 550 mililitre olduğu gözlemlenmiştir. 550 mililitre üstü şişirilen balonların herhangi bir ek kilo kaybı sağlama gibi özelliği yoktur. İdeal boyutlarda şişen bu mide balonunun ince yapısı ile beraber getirdiği avantajlar; kişide bulantı, kramp vb. rahatsızlıkları engellemesidir.

Elipse yutulabilir mide balonunun, hap gibi bir kapsüle sığdırılabilmesinin sebebi; slikon mide balonlarına kıyasla %85 daha ince ve esnek olmasıdır. Bu durum yüzünden elipse yutulabilir mide balonunun bir diğer adı halk arasında mide balonu hapı olarak da bilinmektdir. Sağlam ve ince yapısından ötürü delinme riski yok denecek kadar az olan bu mide balonu tercih sebebi haline gelmiştir.

Hekimler Ne diyor

Istanbul Bariatric Center kurucusu Op. Dr. Murat Üstün'e göre bu yöntemin en zayıf noktası endoskopi yapılmadan gerçekleştiriliyor olması. Her ne kadar pratik ve çıkarma konusunda avantajları olsa da bilinen normal mide balonu uygulaması gibi algılanmaması gerekiyor.

Sonuç olarak Elipse mide balonu hekim kontrolünde uygulanması gereken ve takibi yapılması gereken bir uygulama.