Sigarayı bıraktırmak için joyetech gibi firmaların piyasaya sunduğu elektronik sigaraların yasaklanmış olması tartışma konusu. Elektronik sigaralar piyasaya girdiğinden beri tıp dünyası ayakta, Sağlık Bakanlığı ayakta. Eleştiriler birbirini kovalıyor ve yasaklanma yoluna gidiliyor. Bu sadece bizim ülkemiz için değil, dünyada da aynı tepkilerle karşılanıyor. Oysa bu çok önyargılı bir yaklaşım. Yıllar önce piyasaya sürülen elektronik sigaralar da bu amaca yönelikti fakat bu kadar ilgi görmemişti. Son zamanlarda elektronik sigaralara olan yoğun ilginin birçok nedeni olabilir. Öncelikle artık birçok ortamda sigara içilmiyor ve bu da tiryakileri çok zorluyor. Sigara çok pahalı bu da bütçeleri zorluyor. Sigara nedenli sağlık sorunu çekip sigarayı bırakamayanlar var. Bütün bu nedenler bir araya gelince, insanlar artık sigarayı bırakmak istiyor.

Elektronik sigaralar, teknolojinin gelişmesiyle ve smok alien gibi üreticilerin bu teknolojiyi kullanmasıyla piyasada patlama yarattı. Çok çeşitli modellerle piyasaya giren yeni cihazlar da insanların ilgisini çekti ve sigaradan kurtulma yolu olarak elektronik sigaradan faydalanmaya başladılar. Bu yolla birçok insan sigarayı bırakabildi. Sigarayı bıraktırma becerisi olan böylesi bir cihaz için bu kadar tepki neden? Niçin yasaklanmak isteniyor? Sağlıkçılar sağlığa zararlı olduğundan dem vuruyor. Bunu iddia etmek için daha çok erken çünkü bu konuda elektronik sigaralar için yapılmış yeterli bilimsel araştırma yok. Sağlığa zararları da olabilir fakat bu zarar sigaradan daha mı çok? Kullanıcılar elektronik sigaraya geçtikten sonra kendilerini çok daha iyi hissettiklerini söylüyorlar. Çünkü elektronik sigarada, sigaradaki gibi zift, katran ve pek çok zararlı kimyasal yok.

Ülkeler elektronik sigara satışını yasaklamak için katı kurallar getirilirken, bazı ülkelerde yasağın esnetilmesi için baskı var. Yasağın esnetilmesi isteniyor çünkü sigarayı bıraktırmada etkili olduğu gözleniyor. Bütün dünya sigaranın zararları konusunda hemfikir. Fakat sigara üretimi ve satışı engellenmiyor. Çünkü ülkeler sigaradan alınan vergilerle büyük gelir elde ediyorlar. Elektronik sigaralar piyasaya çıkınca, sigaranın yerine geçebileceği endişesi başladı. Bu sakıncalı çünkü yasak kapsamında olduğu için bu cihazlardan vergi alınamıyor. Elektronik sigaralar gerçekten sigara bırakma konusunda başarılı olursa, yine vergi kaybı var. Bu nedenle elektronik sigaralar sakıncalı ilan ediliyor ve yasaklanıyor.

Editör: Pusula Gazetesi