Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Zonguldak ve çevre illerinin karayollarında eksik olan bariyerlerin Erdemir ve Çaycuma Belediyesi ile Karayolları Genel Müdürlüğü ve İller Bankası arasında yapılabilecek bir protokolle çözülebileceğini ifade etti.

Yeni Üretim Modeli..

Yavuzyılmaz, Zonguldak İlini de içeren, Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü yetkisi kapsamındaki bölge yollarında 1000km'nin üzerinde acil bariyer ihtiyacı olduğunu ve ödeneksizlik sebebiyle bu ihtiyacın kısa ve orta vadede mevcut üretim modeliyle karşılanmasının mümkün olmadığını, yeni bir üretim modeline geçilmesi gerektiğini belirtti.

Yavuzyılmaz, çelik bariyerin Erdemir'de üretilebileceğini ve üretilen bariyerin ücreti oranında, Erdemir Demir Çelik A.Ş' nin vergi ödemesinden mahsup edilebileceğini söyledi. Yine Beton bariyerin ise bünyesinde beton santrali olan Çaycuma Belediyesi'nce yapılabileceğini, bu hizmetin finansmanınında, belediyenin iller Bankasına olan kredi borcu taksit ödemesinden düşülmesi formülüyle karşılanabileceğini söyledi.

Yavuzyılmaz; bu yöntemle devlet ekonomisine en çok vergi ödeyen şehirlerden olan Zonguldak'ın doğrudan hizmet alacağını söyledi.

Vali Çınar ile Görüşecek..

Yavuzyılmaz ayrıca uygun bir protokol ve hukuki durum oluşturulması için Vali Ahmet Çınar ile de konuyu görüşeceğini belirtti.

Yavuzyılmaz'ın açıklaması şöyle: "Yaptığımız araştırmalara göre; Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu ve Çankırı illerini kapsayan 15. Karayolları Bölge Müdürlüğü (KGM) sorumluluk sahası içinde yaklaşık 1300km acil çelik ve beton bariyer ihtiyacı olduğunu tespit ettik.

"Bariyer İhtiyacı Karşılanamıyor"

KGM her yıl 100 km bariyer için ihaleye çıkabilmektedir ve bu durum vatandaşlarımızın can ve mal kaybına neden olan bariyer ihtiyacını karşılayamamaktadır.

Zonguldak Türkiye'de en çok vergi veren illerden biri olduğu halde, KGM ödenek sıkıntısı nedeniyle bölgedeki bariyer eksiklerini giderememektedir.

"Vergi Karşılığı Olarak Doğrudan Hizmet..."

Bir kez daha anlaşılmaktadır ki,

Zonguldak İlimiz ödediği vergilerin karşılığı olan orandaki hizmetleri alamamaktadır.

Erdemir Demir Çelik A.Ş. devletimize vergisini ödeyen, İlimiz'deki kuruluşlardan bir tanesi olup, çelik bariyerlerin imal edildiği çelik halihazırda burada üretilmektetir.

Ülkemizdeki tüm belediyeler İller Bankasından kredi kullanarak borçlanmakta ve hizmet üretmek için yaptıkları yatırımları desteklemektedirler.

Bu belediyelerden biri olan Çaycuma Belediyesi'nde de beton bariyerlerin imal edilebileceği bir beton santrali bulunmaktadır.

''Erdemir ve Çaycuma Belediyesi ile Bariyer Üretimi Yapalım ''

Hem bariyer eksikliklerinin giderilmesi, hem de Zonguldak'ın ödediği vergilerin yine Zonguldak'a hizmet olarak doğrudan dönmesi için, bu kurumlara çelik ve beton bariyer üretimi oranında Erdemir'e vergi muhafiyeti, Çaycuma Belediyesi'ne İller Bankası'na olan borç taksidi oranında mahsuplaşma sağlanmalı ve acil olarak eksikliği can ve mal kaybına yol açan bariyerlerin Zonguldak'ta üretimine başlanmalıdır.

"Protokol Yapılarak Çözülebilir"

Üretilen bariyerler KGM üzerinden diğer illere de sevk edilerek, Zonguldak bu gibi üretimler için bölgenin merkezi haline dönüştürülebilecektir.

Karayolları Genel Müdürlüğü, İller Bankası, Erdemir Demir Çelik A.Ş. ve Çaycuma Belediyesi arasında konu ile ilgili protokol yapılması için ve yasal-hukuki süreci değerlendirmek üzere Sayın Valimiz ile konuyu görüşeceğim."

Editör: Pusula Gazetesi