ZONGULDAK'ta, Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında tutuklan 12'si kadın 18 öğretmen hakkında, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlamalarıyla ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemi ile15 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığınca 15 Temmuz darbe girişimi ardından, FETÖ/PDY ile bağlantıları olduğu tespit edilen ve gözaltına alındıktan sonra tutuklanan 18 öğretmen hakkında hazırlanan 46 sayfalık iddianame Zonguldak 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede örgütün özellikle ortaokulda cemaate kazandırdıkları öğrencilerin eğitilerek kamuda ve özel sektörde istihdamına önem verdikleri belirtildi. Eğitim fakülteleri ve öğretmenlik mesleğine örgütün verdiği önem şöyle anlatıldı:
" Örgüte kazandırılmak istenen asıl hedef kitle, toplumun tüm kesimlerine sızarak ele geçirme amacı göz ardı edilmemek kaydıyla örgütün istismar ettiği konulara duyarlı dindar-muhafazakar toplum kitlelerine mensup ve çalışkan öğrencilerdir. Örgüt özellikle notları yüksek, zeki, çalışkan ve başarılı öğrencilerden oluşan, hedefini ilk ve orta öğretim kademelerindeki devlet okullarında çalışan veya bilinçli şekilde buralara yerleştirilmiş Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarını işgal eden örgüt mensubu öğretmenleri ve okul müdürleri ile bu okullarda eğitim gören örgüt mensuplarının çocukları vasıtasıyla bağlantı kurulan öğrenciler arasından seçilmektedir."
Örgütün 1970'li yıllardan itibaren devletin güç merkezlerini ele geçirmek için örgüt nitelikli ve nicel olarak fazlaca kadroya ihtiyaç duyduğu anlatılarak, "Örgütün mühendislik, tıp ve hukuk gibi yüksek puanlar isteyen bölümleri kazanan mensupları dahi eğitim fakültelerine yönlendirerek öğretmen olmaya teşvik etmesi, bu öğretmenleri bir yandan kurduğu okul, dershane ve kolej gibi kurumlarında görevlendirerek yeni öğrenciler/örgüt mensubu adayları kazanması, böylece öğretmen, öğrenci daha çok örgüt mensubu olmaya aday öğrenciler şeklinde örgütsel bir döngü oluşturması, bu kadroların bilimle ve teknolojiye vakıf olması için çaba harcandığı tespit edilmiştir." denildi.
Ayrıca sanıkların evlerinde yapılan aramalarda 'Bylock' programıyla haberleşmeler yaptıkları ve Bank Asya'ya para yatırdıkları belirtildi. Evinde yapılan aramada iki adet "B" ve "F" serisi 1 doların çıkan sanıklardan Murat G.'nin de 2010'daki KPSS'de kopya çektiği iddiasıyla Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki davasının devam ettiği iddianamede yer aldı. Öğretmenler, yarın ilk kez hakim karşısına çıkacak.

Editör: Pusula Gazetesi