Memur Sen' bağlı Eğitim Bir Sen Zonguldak Şube Başkanı Kamuran Aşkar, eğitim çalışanlarının 3 farklı kategoriye ayrıldığını belirterek "Eğitim çalışanlarının kadrolu, sözleşmeli ve ücretli diye tasnif edilmiş olması eğitim adına bugün geldiğimiz süreç içerisinde bir ayıptır" dedi.

Eğitim çalışanlarının tek tip kadrolu olması gerektiğini belirten Aşkar "Nasıl ki hakimin, doktorun mühendisin ücretlisi vekili, kadrosuz olmuyorsa, eğitim çalışanlarının da tek tip ve kadrolu olması gerekir" dedi.

"SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN UYGULAMASI GARABET BİR UYGULAMA"

"Bugün baktığınız zaman eğitim çalışanlarının 3 farklı kategoriye ayrılmış olması, kadrolu sözleşmeli ve ücretli diye tasnif edilmiş olması eğitim adına bugün geldiğimiz süreç içerisinde bir ayıptır. Nasıl hakimin doktorun mühendisin ücretlisi, vekili, kadrosuzu olmuyorsa, eğitim çalışanlarının da tek tip ve kadrolu olması gerekir. Bugün sözleşmeli öğretmen uygulamasını 2001 ve 2011 arasında kaldırmışsınız, 2015 yılında yeniden başlatmışsınız. Bugün anayasaya aykırı olarak Türkiye'nin bir tarafta batısında bir tarafta doğusunda eşi Edirne'de kendisi karşıda çalışmak zorunda kalmış bölünmüş aileler meydana getirdiği sözleşmeli öğretmen uygulaması da ortaya getirmişsiniz garabet bir uygulama söz konusu olmuş. Dolayısıyla bu bakımdan baktığımızda ailelerin birleşmesiyle bütün eğitimde verimliliğin artırılması noktasında olmazsa olmazlarımızdan birisi sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının kaldırılmasıdır."

"KADROYA GEÇEN ÖĞRETMENLERE TAYİN HAKKI VERİLMELİ"

"Kadroya geçen sözleşmeli öğretmenlerimiz de mutlaka ve mutlaka bu Ocak ayında 15 tatil döneminde tayin hakkı verilmeli. Asgari ücret 2020 lira ama ücretli öğretmen 1500 lira maaş alıyor. Israrla üzerinde durduğumuz bir başka mevzu da ücretli öğretmenlik meselesi veya başka bir deyişle ucuz işçilik meselesi veya başka bir deyişle devletin emek sömürüsü. Bugün verdiği notu kabul ettiğiniz verdiği eğitimi kabul ettiğiniz ücretli öğretmenlerimize devlet tarafından verilen maaşa baktığımızda kadrolu öğretmenin üçte biri oranında 1500 lira civarında bir ücretle ücretli öğretmen çalıştırıyorsunuz. Asgari ücretin bile 2020 lira olduğu bir ülkede ücretli öğretmenin asgari ücretin altında başka bir ifadeyle yoksulluk sınırının altında maaş alması eğitimi odaklanmasını beklemek eğitim adına yapılabilecek en büyük züllerden, en büyük yanlışlardan birisi olduğuna inanıyoruz. Dolayısıyla en kısa zamanda ücretli öğretmen, sözleşmeli öğretmen uygulamasını sona erdirerek tek tip kadrolu öğretmen atamasının yapılmasını ve resmi rakamlara göre 150 bin öğretmen açığı varken; hükümetimizin, devletimizin bir defada 50 bin öğretmen ataması yaparak 5 yıl içerisinde açığı kapatmasının önemli olduğuna inanıyoruz."

"ZONGULDAK'TA 1000'İN ÜZERİNDE ÖĞRETMEN AÇIĞI VE 700 ÜCRETLI ÖĞRETMEN VAR"

"Son olarak da şunu söyleyeyim; Bugün Zonguldak ili için söylüyorum norm kadroya göre atanan son 250 öğretmenimizle beraber öğretmen açığında kısmen bir azalma oldu. Ama yine 1000'in üzerinde öğretmen açığımız var ve Zonguldak'ta şu anda 700'ün üzerinde ücretli öğretmenimiz çalışıyor. Dolayısıyla ücretli öğretmen uygulamasını bir an önce kaldırarak tek tip kadrolu öğretmenler için sorunu çözmemiz gerektiğine inanıyorum. Eğitim Bir Sen'in olmazsa olmazı sözleşmeli ve ücretli öğretmen uygulamasının bir an önce sona erdirilmesi olduğunu bir kez daha tekrar ediyorum."

Editör: Pusula Gazetesi