Evde Yaşlı Bakım Hizmetleri dersi kapsamında ve Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serap Bulduk'un danışmanlığında yürütülen etkinliklerle öğrenciler yaklaşık 200 yaşlıya ulaştılar.
Etkinliklerin ilki, Düzce'deki bir huzurevinde gerçekleştirildi. "Kuşakların Buluşması" adlı etkinlikte, öğrenciler tarafından hazırlanan bir drama sergilendi. Düzce Üniversitesi Müzik Bölümü öğrencilerince icra edilen canlı müzik eşliğinde genç ve yaşlıların buluşmasının sağlandığı ve eğlenceli dakikaların yaşandığı program, öğrencilerin yaşlılara pasta ikramı ile son buldu.
Düzce Durmazlar Düğün Salonu önündeki açık alanda gerçekleştirilen diğer etkinlikte, "Yaşlılarda Düşmenin Önlenmesi" konusuyla ilgili stant kuran öğrenciler, standı ziyaret eden 60 yaşlı vatandaşa "Kalk ve Yürü Testi" uyguladı. Düşme risklerinin belirlendiği çalışmada yaşlılarımıza danışmanlık da yapıldı. Etkinlikte, düşmenin yaşlılarda sık görüldüğü belirtilerek, daha önce düşmüş olanların tekrar düşmeye yatkın oldukları vurgulandı. Düşme ile oluşan yaralanmaların yaşlılarda bağımlılığa, işlev kaybına ve sağlık giderlerinde artışa neden olduğu ifade edilerek yaşlılara ev içi ve ev dışında düşmeyi önlemede yapabilecekleri uygulamalar anlatıldı ve broşürler dağıtıldı.
Yaşlı bakımı konusunda farkındalık artırıcı diğer etkinlikte ise bir huzurevinde "Yaşlılarda Demansın Önlenmesi" konulu bir eğitim verildi. Demansın yaşlılarda sık görülen bir sorun olduğu ve hastalığın unutkanlıkla başlayabileceği dile getirilerek yaşlılıkta ortaya çıkan unutkanlığın normal olarak görülmemesi vurgulandı. Eğitimde, demansın erken, orta ve ileri evre belirtileri anlatılarak demansı önleyici zihinsel aktiviteler içeren oyunlar gerçekleştirildi. Huzurevine, program sonunda eğitici araçlar hediye edildi.
Düzce Üniversitesi öğrencileri tarafından gerçekleştirilen bir diğer etkinlikte, Krempark AVM önünde "Akılcı İlaç Kullanımı" ve "Yaşlılarda Güvenli Bisiklet Kullanımı" konularında stant çalışması yapıldı. Standa başvuran yaşlılara; uygun olmayan ilaç kullanımı, doğru ilacın istenilen zaman ve dozda alınmasını sağlamaya yönelik çeşitli yöntemler, ilaçların etkileri ve yan etkileri konusunda bilgi ve danışmanlık veren öğrenciler, konuya ilgili önemli bilgilerin yer aldığı broşürler ile çoklu ilaç kullanan yaşlılarımıza ilaç kutusu hediye etti. Aynı etkinlikteki diğer çalışmada ise Düzce'de bisikleti sıklıkla kullanan yaşlılara güvenli bisiklet kullanımı konusunda danışmanlık verildi. Öğrenciler tarafından hazırlanan ve güvenli bisiklet kullanımı için öneriler içeren broşürlerin dağıtıldığı sosyal programa, yaklaşık 40 yaşlı yurttaşımız katıldı ve danışmanlık aldı.
Öğrencilerin gerçekleştirdiği son etkinlikte ise "Yaşlılıkta Beslenme ve Egzersiz" konusuna dikkat çekildi. Hamidiye Mahallesi pazar yerinde stant çalışması yapan öğrenciler tarafından, yaşlılıkta beslenmenin önemi, diyet yönetimi, besleme ve hastalıkların ilişkisi konularında bilgilendirme yapıldı. Düzce Üniversitesi standını ziyaret eden yaklaşık 50 yaşlı vatandaşın kan basıncı, boy, kilo ölçümleri yapılarak kendilerine sağlıklı bir yaşam için beslenme ve egzersiz konusunda önemli bilgiler aktarıldı.

Editör: Pusula Gazetesi