Düzce Teknoloji Transfer Ofisinin Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğretim elemanlarına yönelik düzenlediği Patent Bilgilendirme Günleri-4 başlıklı program, Tıp Fakültesi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi.
Programda, Düzce TTO FSMH Yönetimi Modül Koordinatörü Dr. Aslı Astarcı ve Adres Patent Ltd. Şirketi Projeler Müdürü Seval Yılmaz; Düzce Üniversitesi'nin araştırmacı ve girişimci akademisyenlerine yaptıkları çalışmalar ve buluşları için patent alma süreci ve izleyecekleri yol haritasının usul ve esasları hakkında önemli bilgiler paylaştılar. 10 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren yeni Sınai Mülkiyet Kanunu ile ilgili uygulama hakkında da açıklama yapan konuşmacılar, öğretim elemanlarının yeni kanun ile birlikte buluş bildirimlerini üniversiteye iletmelerinin zorunlu hale geldiğini aktardı.
Patent tescili alma çalışmalarının yanı sıra buluşların ticarileşmesinin sağlanması konusunda Teknoloji Transfer Ofislerinin rolü ile ilgili bilgi ve deneyimlerin aktarıldığı programda TTO'ların; patent sahiplerini sektörden ilgili firmalarla buluşturarak lisans devri, lisanslama, ticarileştirme öncesi Ar-Ge işbirliği gibi aşamalarda danışmalık hizmeti yürüttüğü ifade edildi. Ayrıca buluş sahiplerinin Teknopark bünyesinde şirket kurarak kendi patentlerinin gelire dönüştürmesi yani girişimciliğin de bir ticarileşme yöntemi olduğu konusu önemle vurgulandı.
Araştırmacı ve girişimcilerin patent alım sürecinde yaşayabilecekleri problemleri belirleyip çözüm önerileri getirme konusunda TTO'ların önemli hizmet sunduklarının belirtildiği toplantı, katılımcılardan gelen soruların yanıtlanmasıyla sona erdi.

Editör: Pusula Gazetesi